Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Atac cu drone…

LIVE TEXT Atac cu drone rusești în regiunea Dnepropetrovsk . Război în Ucraina, ziua 353

UPDATE 21:22 – Autoritățile locale au avertizat locuitorii din regiunea Dnepropetrovsk cu privire la amenințarea cu atacuri cu drone rusești. Acest lucru a fost anunțat de președintele administrației militare regionale Dnepropetrovsk, Serghei Lysak.

„Amenințarea unui atac al „Șahedilor” asupra regiunii Dnepropetrovsk. Mută-te în locuri sigure”, a cerut el.

Președintele Consiliului Regional Dnepropetrovsk Nikolai Lukashuk a precizat că dronele inamice „vin” din sudul regiunii. O alertă aeriană a fost acum declarată în regiune.

UPDATE 20:00 – Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, a declarat că ar putea dura doi ani pentru ca Rusia să controleze pe deplin regiunile Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, două regiuni a căror capturare Moscova le-a declarat drept obiectiv cheie al războiului. „Dacă trebuie să ajungem la Nipro, atunci va dura aproximativ trei ani”, transmite The Guardian.

UPDATE 18:10 – Forțele armate ale Ucrainei continuă să țină sub control zona din Bakhmut, luptele aprige continuă în zona Vuhledar și Marinka și sunt recuperate poziții pierdute anterior, a declarat Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujni.

„Cea mai tensionată situație de astăzi este în direcția Donețk, aici inamicul efectuează până la 50 de atacuri zilnic. Bătălii aprige continuă în zona ​​​​​​Vuhledar și Marinka. Ținem apărarea cu încredere”, a punctat Zalujni.

UPDATE 16:40 – Președintele american Joe Biden în Polonia va sublinia că SUA vor sprijini lupta Ucrainei împotriva agresiunii ruse „atâta timp cât este nevoie”, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru comunicații strategice al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, în timpul unei conferințe de presă.

Kirby a adăugat că va lăsa detaliile lui Biden însuși. „Nu voi fi înaintea cuvintelor lui. Desigur, voi lăsa toate detaliile președintelui Statelor Unite”, a spus el în contextul viitoarei vizite a președintelui SUA în Polonia

UPDATE 14:35 – „Orice țară membră NATO poate transfera în mod independent aviație produsă în Occident pentru Ucraina”, a declarat de reprezentantul Casei Albe pentru securitatea națională, John Kirby.

Potrivit acestuia, dacă Ucraina dorește să obțină aviație militară occidentală, atunci ar trebui să se organizeze exerciții adecvate pentru luptătorii Forțelor Armate ale Ucrainei. Kirby a subliniat că decizia va depinde de țările specifice care ar putea furniza avioane, adăugând că decizia fiecărei țări este suverană.

„Dacă o țară NATO, sau chiar o țară non-NATO, dorește să ofere Ucrainei capacități precum avioane de luptă, aceasta este cu siguranță decizia lor. Va fi necesară o anumită pregătire”, a spus un oficialul  administrației Biden.

UPDATE 12:35 – În războiul împotriva Ucrainei, Rusia a pierdut aproximativ jumătate din toate tancurile sale, drept urmare capacitățile tehnice s-au deteriorat semnificativ. Această declarație a fost făcută de secretarul adjunct al Ministerului Apărării al SUA, Celeste Wallander, potrivit Voice of America.

După cum se precizează în material, acest lucru este valabil mai ales pentru forțele terestre ale agresorului, aproximativ 80% din capacitățile cărora sunt menite să ducă război împotriva Ucrainei. Potențialul naval al Federației Ruse este în cea mai bună stare, iar unele lacune, inclusiv aprovizionarea cu drone, sunt umplute în detrimentul Iranului.

UPDATE 10:40 – Cancelarul german Olaf Scholz speră că Ucraina va primi 80 de tancuri Leopard 2 până la sfârșitul lunii martie.  Cancelarul a anunțat acest lucru după summitul Uniunii Europene, scrie „Ukrinform”.

Scholz a menționat că Germania promovează problema transferului tancurilor în negocierile cu aliații. „Trebuie să creăm structuri prin instruire, organizarea aprovizionării cu piese de schimb și muniție, precum și stabilirea cooperării”, a adăugat politicianul.

Potrivit cancelarului, întâlnirea de la Paris cu președinții Volodymyr Zelensky și Emmanuel Macron a fost foarte confidențială și informativă în ceea ce privește sprijinul continuu pentru Ucraina.

9:00 – În ultimele 24 de ore,Federația Rusă a lansat 106 rachete asupra Ucrainei și a pornit 59 de atacuri aeriene, dintre care 28 au fost cu ajutorul dronelor Shahed-136.

„În special, în timpul loviturilor, inamicul a folosit 32 de rachete ghidate antiaeriene S-300 și 74 de rachete de croazieră aeriene și maritime, dintre care 61 au fost distruse de apărătorii ucraineni. În plus, invadatorii ruși au lansat 59 de lovituri aeriene, 28 dintre ele folosind drone Shahed-136 – 22 de drone au fost doborâte. În ciuda pierderilor semnificative, inamicul continuă să conducă operațiuni ofensive în direcțiile Kupyan, Limansky, Bakhmutsky, Avdiiv și Novopavliv. Amenințarea cu atacurile rusești împotriva țintelor civile rămâne ridicată în toată Ucraina”, se arată în raportul Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.