Principală  —  IMPORTANTE   —   Liubovi Brînza, achitată anterior în…

Liubovi Brînza, achitată anterior în dosarul de corupere a cinci judecătoare, își reia activitatea la Curtea de Apel Chișinău

Colaj ZdG

Liubovi Brînza își reia activitatea de judecătoare la Curtea de Apel Chișinău. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Consiliului Superior al Magistraturii de miercuri, 9 august, când au fost examinate cererile judecătoarelor Liubovi Brînza și Svetlana Tizu referitor la repunerea acestora în funcție.

„Se admite parțial cererea judecătoarei Liubovi Brînza referitor la repunerea în funcție și în toate drepturile avute anterior. Se anulează suspendarea din funcție a judecătoarei Liubovi Brînza (…) Se dispune reluarea de către Liubovi Brînza a activității de judecătoare la Curtea de Apel Chișinău”, au decis membrii CSM.

Prezenta hotărâre poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 de zile.

În cazul Svetlanei Tizu, CSM a decis luarea unei pauze pe subiectul respectiv, până la o altă ședință, pentru ca membrii Consiliului să mai analizeze cazul, odată ce Svetlana Tizu nu a scris o cerere de reconfirmare a funcției de judecător după ce, anterior, a expirat termenul pentru care aceasta a fost numită în funcție.

Curtea de Apel Comrat a decis casarea parțială a sentinţei judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 17 martie 2021, în cauza penală de corupție în care cinci magistrate au fost achitate.

Astfel, completul de judecată format din Dmitrii Fujenco, Andrei Mironov și Ștefan Starciuc a admis, la 28 iunie 2023, apelul declarat de avocatul magistratei de la Curtea de Apel Chișinău suspendate Liubovi Brînza. Instanța de Apel de la Comrat a hotărât achitarea acesteia, învinuită în baza art. 325 alin. (3) lit. a1) Cod penal (episod numit convențional Scarlat), „pe motiv că nu s-a constatat existența faptei infracțiunii”.

Pe 21 aprilie, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a publicat sentința motivată cu privire la achitarea magistratelor Galina Moscalciuc, Svetlana Tizu, Liubovi Brânză, Ludmila Ouș și Victoria Hadârcă, cele cinci judecătoare inculpate în dosarul de corupție intentat în octombrie 2018.

În decizia motivată a Judecătoriei Chișinău, care se întinde pe 416 pagini, se menționează că cele cinci judecătoare inculpate în dosar sunt nevinovate, judecătorii declarând că în rezultatul analizei probelor administrate, din punct de vedere al coroborării lor, au ajuns la concluzia despre necesitatea achitării celor cinci magistrate din motiv că nu s-a constatat existența faptei infracțiunii.