Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   „Liniile roșii” ale NATO pentru…

„Liniile roșii” ale NATO pentru intrarea în războiul din Ucraina. Este vizată și R. Moldova

Sursa foto: Reuters

Țările NATO pot trimite, teoretic, trupe în Ucraina în două cazuri, relatează Deutsche Welle, cu referire la publicația italiană La Repubblica. Prima „linie roșie” se referă la amenințarea ca Rusia să spargă linia de apărare a Ucrainei și participarea unei țări terțe la război, și anume Belarus, scrie La Repubblica. A doua „linie roșie”, potrivit La Repubblica, este o posibilă provocare rusă împotriva țărilor baltice, Polonia, sau un „atac direcționat asupra Moldovei”.

Țările NATO au stabilit „confidențial” două „linii roșii”, atunci când sunt depășite, este posibilă intervenția directă a Alianței Nord-Atlantice în războiul din Ucraina. Publicația italiană La Repubblica a relatat acest lucru duminică, 5 mai, citând surse. Cu toate acestea, observă că NATO nu dezvoltă niciun plan operațional.

Prima „linie roșie” se referă la amenințarea ca Rusia să spargă linia de apărare a Ucrainei și participarea unei țări terțe la război, și anume Belarus, scrie La Repubblica. Forțele armate ucrainene, se arată în material, nu pot controla pe deplin granița ucraineană-belarusă, ceea ce creează condiții pentru ca forțele armate ruse să pătrundă pe coridorul dintre Ucraina și Belarus. După cum sugerează ziarul, „atunci Minsk va fi direct implicat în disputa militară”, iar „trupele și arsenalul său vor avea o importanță decisivă pentru Moscova”. Și această împrejurare poate intensifica acțiunile NATO în favoarea Ucrainei, indică articolul.

A doua „linie roșie”, potrivit La Repubblica, este o posibilă provocare rusă împotriva țărilor baltice, Polonia, sau un „atac direcționat asupra Moldovei”.

NATO se pregătește de conflict cu un „inamic practic egal”

Potrivit ziarului, NATO a început să se pregătească de război cu Rusia folosind întreaga coaliție. Ca exemplu, publicația citează cel mai mare exercițiu de alianță de patru luni din 1988, Steadfast Defender 2024 , care a început în Europa la sfârșitul lunii ianuarie , simulând un conflict cu un „inamic aproape egal”. Aproximativ 90.000 de oameni sunt implicați în exercițiu. Potrivit agenției dpa, scenariul de manevră Steadfast Defender este un atac rusesc asupra teritoriului aliat, care declanșează articolul 5 din tratatul NATO de apărare colectivă.

În februarie, președintele francez Emmanuel Macron a recunoscut că forțele terestre occidentale ar putea fi desfășurate în Ucraina. Cu toate acestea, mulți membri ai alianței, inclusiv Germania, au respins imediat această idee. De asemenea , secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a exclus posibilitatea trimiterii în Ucraina a unităților de luptă ale alianței.