Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Ion Chicu comentează protestele agricultorilor…

Ion Chicu comentează protestele agricultorilor și blocarea drumurilor: „Guvernul vine cu suport, dar nu va tolera șantaj”

Premierul Ion Chicu a vorbit la începutul ședinței Guvernului despre protestele agricultorilor din ulimele zile menționând că executivul face și a făcut tot ce este posibil și că nu va accepta șantaj din partea acestora.

Ion Chicu a făcut un apel agricultorilor să aplice cât mai curând pentru compensarea pierderilor la cerealele din prima grupă unde fiecare agricultor afectat va primi câte 1000 de lei pe hectar. De asemenea, a dat asigurări că toți fermierii care vor fi afectați de secetă vor primi despăgubiri, dar după evaluarea pierderilor. Premierul s-a declarat nemulțumit de protestele agricultorilor și blocarea drumururilor.

„Guvernul nu vine cu suport, dar nu va tolera șantaj. Vor primi suport, dar niciun caz reprezentanții agricultorilor nu pot crea impedimente altor cetățeni. Nu este o soluție și nu veți primi mai mult decât s-a alocat. Este un efort semnificativ și rog să nu blocați aceste drumuri”, a declarat Chicu.

Premierul a ținut să prezinte și niște calcule legate de cei 20 de agricultori care au protestat acum 3 săptămâni la Căușeni și Ștefan Vodă, menționând că aceștia vor primi în acest an mai mulți bani decât vreodată.

„Atunci când 3 săptămâni în urmă, când Ștefan Vodă și Căușeni au blocat traseul, am făcut analiza rezultatelor financiare ale acestor agricultori pe parcursul anilor, trecuți. De exemplu în 2019, ei au achitat impozite de 620 de lei la un hectar. Cei 20 de agricultori, pentru o suprafață de 14 480 ha au plătit în total 9 milioane 400 de mii de lei. 

Acești 20 de agricultori au primit în 2019 subvenții de la stat în sumă de 8,7 milioane. O diferență de 700 de mii per total, ceea ce înseamnă practic nimic.

Anul acesta, ei vor primi 15 mln doar suport pentru cerealele din prima grupă. Hai să fim înțelegători, să înâelegem cu toții că tot ce solicitați voi, vine de la cetățeni, alți contribuabili și când blocați traseul, gândiți-vă bine”, a declarat Ion Chicu.

Premierul spune că va continua discuțiile cu agricultorii în zilele următoare, mâine va vizita 3 raioane și l-a îndemnat și pe ministrul Agriculturii , Ion Perju să facă același lucru.