• Ion Chicu comentează protestele agricultorilor și blocarea drumurilor: „Guvernul vine cu suport, dar nu va tolera șantaj”

  Ion Chicu comentează protestele agricultorilor și blocarea drumurilor: „Guvernul vine cu suport, dar nu va tolera șantaj”
  de
  vizualizări
  12 august 2020 | 16:10

  Premierul Ion Chicu a vorbit la începutul ședinței Guvernului despre protestele agricultorilor din ulimele zile menționând că executivul face și a făcut tot ce este posibil și că nu va accepta șantaj din partea acestora.

  Ion Chicu a făcut un apel agricultorilor să aplice cât mai curând pentru compensarea pierderilor la cerealele din prima grupă unde fiecare agricultor afectat va primi câte 1000 de lei pe hectar. De asemenea, a dat asigurări că toți fermierii care vor fi afectați de secetă vor primi despăgubiri, dar după evaluarea pierderilor. Premierul s-a declarat nemulțumit de protestele agricultorilor și blocarea drumururilor.

  „Guvernul nu vine cu suport, dar nu va tolera șantaj. Vor primi suport, dar niciun caz reprezentanții agricultorilor nu pot crea impedimente altor cetățeni. Nu este o soluție și nu veți primi mai mult decât s-a alocat. Este un efort semnificativ și rog să nu blocați aceste drumuri”, a declarat Chicu.

  Premierul a ținut să prezinte și niște calcule legate de cei 20 de agricultori care au protestat acum 3 săptămâni la Căușeni și Ștefan Vodă, menționând că aceștia vor primi în acest an mai mulți bani decât vreodată.

  „Atunci când 3 săptămâni în urmă, când Ștefan Vodă și Căușeni au blocat traseul, am făcut analiza rezultatelor financiare ale acestor agricultori pe parcursul anilor, trecuți. De exemplu în 2019, ei au achitat impozite de 620 de lei la un hectar. Cei 20 de agricultori, pentru o suprafață de 14 480 ha au plătit în total 9 milioane 400 de mii de lei. 

  Acești 20 de agricultori au primit în 2019 subvenții de la stat în sumă de 8,7 milioane. O diferență de 700 de mii per total, ceea ce înseamnă practic nimic.

  Anul acesta, ei vor primi 15 mln doar suport pentru cerealele din prima grupă. Hai să fim înțelegători, să înâelegem cu toții că tot ce solicitați voi, vine de la cetățeni, alți contribuabili și când blocați traseul, gândiți-vă bine”, a declarat Ion Chicu.

  Premierul spune că va continua discuțiile cu agricultorii în zilele următoare, mâine va vizita 3 raioane și l-a îndemnat și pe ministrul Agriculturii , Ion Perju să facă același lucru.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Belarus: Noi proteste împotriva lui Lukașenco

  Zeci de mii de manifestanţi s-au adunat duminică, 20 septembrie, la Minsk, în pofida presiunilor poliţiei, pentru un nou marş de protest împotriva realegerii preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, informează Agerpr…
  Belarus: Noi proteste împotriva lui Lukașenco

  VIDEO/ COVID-19 și 5G: demontăm teoriile conspirației

  Odată cu declanșarea pandemiei de noul coronavirus, în mediul online din întreaga lume au apărut diverse teorii ale conspirației, unele dintre ele leagă răspândirea COVID-19 de tehnologia 5G. Informațiile despr…
  VIDEO/ COVID-19 și 5G: demontăm teoriile conspirației

  Alte 260 de cazuri noi de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 ore. Două persoane au fost răpuse de coronavirus

  Alte 260 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în R. Moldova. Din numărul total de cazuri, 1 caz este de import (Germania-1). Au fost efectuate 1142 de teste, dintre care primar – 979 şi…
  Alte 260 de cazuri noi de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 ore. Două persoane au fost răpuse de coronavirus

  Covid-19 în România: 1 231 de cazuri noi și 33 de decese, în ultimele 24 de ore

  În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1 231 de cazuri noi de Covid-19, din 13.391 de teste efectuate. Alte 33 de persoane au murit din cauza infecției cu coronavirus. La terapie intensivă sunt internați 47…
  Covid-19 în România: 1 231 de cazuri noi și 33 de decese, în ultimele 24 de ore

  Drumul spre casă. Cetățenii din diferite țări, blocați în străinătate, luptă pentru a reveni în patria lor

  Pandemia de coronavirus a lăsat fără locuri de muncă o armată întreagă de muncitori migranți. Mulți dintre ei încă mai încearcă, fără succes, să revină acasă. Cum se întâmplă exact acest lucru? Aflăm din relată…
  Drumul spre casă. Cetățenii din diferite țări, blocați în străinătate, luptă pentru a reveni în patria lor

  Covid-19: Numărul de noi infectări din Rusia depăşeşte 6 000 pentru a doua zi consecutiv

  Sâmbătă, 19 septembrie, Rusia a raportat 6 148 de noi cazuri de infectări cu coronavirus. Aceasta fiind pentru a doua zi consecutiv când numărul de infectări zilnice a depăşit valoarea de 6 000, transmite Agerp…
  Covid-19: Numărul de noi infectări din Rusia depăşeşte 6 000 pentru a doua zi consecutiv