Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   FSB ar fi reținut un…

FSB ar fi reținut un cetățean român care ar fi spionat în interesele Ucrainei

Captură de ecran: ZdG. Video: Ria Novosti

Serviciul Federal de Securitate (FSB), afirmă într-un comunicat de presă emis vineri, 25 aprilie, că a reținut un cetățean român implicat în activități de spionaj pentru serviciile speciale ucrainene. Potrivit FSB, acesta ar fi colectat și transmis în 2024 informații despre locațiile sistemelor de apărare antiaeriană situate în orașul Soci.

FSB susține că românul, născut în 2002, a fost reținut în orașul Soci din regiunea Krasnodar.

Potrivit serviciilor rusești, pentru informațiile transmise, serviciile speciale ucrainene i-ar promis tânărului să-l ajute să părăsească în siguranță Rusia și să se alăture la o formațiune de voluntari a Forțelor Armate Ucrainene pentru a participa la operațiuni militare împotriva Rusiei.

Potrivit G4Media, autoritățile române nu au venit încă o reacție publică.

Cu 10 zile în urmă, pe 14 aprilie, FSB a anunțat despre reținerea a patru „agenți ai Ucrainei”, care ar fi fost recrutați în R. Moldova – doi cetățeni ruși și doi cetățeni moldoveni – care însă, de facto, au fost arestați încă în 2023-2024.

Ulterior, pe 23 aprilie, FSB a acuzat că un pretins fost angajat al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) ar fi „colectat date” despre „planurile conducerii ruse în legătură cu R. Moldova”. Astfel, potrivit presei afiliate Kremlinului, acesta a fost expulzat din Federația Rusă. Totuși, sursele ZdG din cadrul SIS ne-au confirmat că Dmitri Rusnac oficial nu a activat niciodată în calitate de ofițer de informații și securitate.

Rusia, prinsă din nou cu minciuna? Moldoveanul expulzat de Moscova pentru că ar fi fost spion SIS NU a activat vreodată oficial în cadrul instituției

Iar pe 24 aprilie, Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a emis o alertă de călătorie pentru R. Moldova, afirmând că zilnic, autoritățile moldovenești, nu permit intrarea pe teritoriul R. Moldova pentru „zeci de cetățeni ruși”. Ministerul Afacerilor Externe al R. Moldova (MAE) afirmă însă că declarațiile autorităților ruse sunt nefondate.

Tensiunile dintre România și Rusia din ultima perioadă

Miercuri, 9 aprilie, însărcinatul cu afaceri al României în Federația Rusă, Liliana Burda, a fost convocată la Departamentul Protocolului de Stat al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse. Acesteia i s-a înmânat o notă a Ministerului privind declararea drept persona non grata a atașatului apărării la misiunii diplomatice românești de la Moscova și a adjunctului său.

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti (MAE) a anunţat pe 5 martie că îi declară persona non grata în România pe ataşatul militar al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, dar şi pe adjunctul acestuia.

Decizia MAE-ului a venit după ce serviciul rus de Informații Externe a transmis într-un comunicat de presă că liderii UE „se află în mod evident” în spatele deciziei de a aduce acuzații penale împotriva candidatului la președinția României, Călin Georgescu, cu referire la dosarul în care este anchetat pentru șase infracțiuni, printre care acțiuni împotriva ordinii constituționale.

În replică, MAE a transmis că „afirmațiile recente ale serviciilor rusești sunt ridicole și complet neavenite” și fac parte din „seria de acțiuni hibride desfășurate pentru a submina democrația în România”.