Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   FOTO, VIDEO/ Protest în alb…

FOTO VIDEO Protest în alb în Belarus. Sute de femei au format lanțuri umane în semn de protest față de acțiunile violente ale forțelor de ordine

Foto: Euroradio.fm

Protestele din Belarus au intrat într-o nouă etapă. După 3 zile de violențe pe srtăzile orașelor belaruse, de dimineață în stradă au ieșit femeile. Îmbrăcate în alb, au format lanțuri umane pe mai multe străzi din Minsk, dar și alte localități ale Belarusului în semn de protest față de acțiunile violente ale forțelor de ordine și de solidaritate cu victimele agresiunii mascaților.

Prima manifestație a avut loc în fața pieții „Komarovka” din Minsk unde 250 de femei îmbracate în alb și purtând flori în mână au făcut un lanț uman în semn de solidaritate cu victimele violențelor forțelor de ordine.

Manifestația însă, nu i-a impresionat pe polițiști care le-au cerut femeilor să plece.

După ce s-au conformat, femeile s-au întors mai târziu în piață, iar gestul lor a fost preluat de alte sute de femei din alte sectoare ale Minsk-ului, dar și în alte orașe din Belarus.

Între timp, președintele Belarusului a ieșit în public după o zi de tăcere. Dacă anterior vorbea că protestele sunt organizate din exterior și că participă doar alcoolici și narcomani, de această dată, Alexandr Lukașenko spune că masa protestatară este formată în mare parte din șomeri și elemente criminale. Lukașenko le-a cerut imperativ să-și găsească de lucru, altfel vor suporta repercusiuni.

De astăzi, în Belarus este interzisă vânzarea pirotehnicii, iar de dimineață, a revenit internetul. Paginile rețelelor sociale, Youtube, dar și a site-urile de știri atât din Belarus, cât și din afara țării au început să se deschidă, iar operatorul de telecomunicații a promis că va compensa clienților săi întreruperile serviciilor oferite.

Pentru această seară au fost anunțate noi acțiuni de protest. De această dată, oamenii sunt îndemnați să blocheze străzile și drumurile orașelor. În același timp, martori oculari au raportat despre mișcări de trupe și echipamente speciale pe străzile capitalei Minsk, dar și a celorlalte orașe importante din Belarus.