Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   UPDATE/ Cel puțin 100 de…

UPDATE Cel puțin 100 de persoane au decedat în urma atacului asupra Israelului

Sursa foto: Meduza

UPDATE 17:07 Cel puțin 100 de persoane au decedat în urma atacului asupra Israelului, scrie Novaia Gazeta Evropa, referindu-se la datele prezentate de oficialii din Israel. Totodată, potrivit sursei, Ministerul israelian al Sănătății informează că cel puțin 908 persoane au fost rănite.

Pe de altă parte, palestinienii raportează cel puțin 198 de morți și peste 1 600 de răniți în urma atacurilor aeriene.

UPDATE 15:00 Atacul asupra Israelului de la primele ore ale dimineții s-a soldat cu cel puțin 22 de morți și peste 250 de răniți, potrivit serviciului de salvare de urgență Magen David Adom (MDA) din Israel, potrivit CNN.

Atacul are loc la cea de-a 50-a aniversare a războiului din 1973, în care statele arabe au atacat Israelul în ziua de Yom Kippur, cea mai sfântă zi din calendarul evreiesc.

UPDATE 14:41 Premierul Israelului Benjamin Netanyahu s-a adresat cetățenilor țării printr-o declarație, anunțând că țara se află în război, potrivit BBC.

„Ne aflăm în stare de război. Aceasta nu este o operațiune, nu este o escaladare – acesta este un război. Și îl vom câștiga. Hamas va plăti un preț fără precedent pentru acest război. Am ordonat curățarea așezărilor de frontieră de teroriști și mobilizarea rezerviștilor”, a declarat Netanyahu.

Anterior, premierul israelian a convocat o reuniune de urgență cu șefii structurilor de securitate ale țării.


Știrea inițială

În dimineața zilei de 7 octombrie, din Fâșia Gaza au fost lansate mai multe rachete spre Israel. Grupuri de militanți palestinieni înarmați s-au infiltrat în regiunile de frontieră ale Israelului. Începând cu ora 06:28, au sunat alarmele în multe orașe din țară, inclusiv în Tel Aviv și Ierusalim, scrie Meduza.

Ulterior, mișcarea islamistă Hamas a revendicat responsabilitatea pentru atac, afirmând că a lansat „Operațiunea Storm Al-Aqsa”. Mohammed Deif, unul dintre liderii grupării, a declarat că peste cinci mii de rachete au fost lansate spre Israel, confirmând și infiltrarea militanților palestinieni în regiunile de frontieră.

Serviciul israelian de urgență a raportat moartea unei femei în atacul cu rachete, fiind, totodată, rănite 16 persoane.

Astfel, în Israel a fost declarată „stare de pregătire pentru război”, a precizat armata într-un comunicat citat de The Jerusalem Post. Ministrul Apărării al țării, Yoav Galant, a aprobat recrutarea de rezerviști de către armată. Totodată, drept răspuns, Forțelor de Apărare ale Israelului lovesc în prezent ținte Hamas din Gaza, fapt despre care armata a anunțat pe Twitter.

Alerta aeriană continuă să sune în Tel Aviv, Ierusalim, Ashkelon și în alte orașe israeliene.

Prim-ministrul Dorin Recean a venit cu un mesaj pe Twitter despre evenimentele din Israel.

„Republica Moldova este solidară cu Israelul ca urmare a atacurilor masive asupra poporului israelian. Violența brutală împotriva civililor nevinovați trebuie să înceteze. În aceste momente dificile pentru poporul israelian, suntem uniți împotriva terorismului”, a scris premierul R. Moldova.

În războiul din 1967 din Orientul Mijlociu, Israelul a luat Cisiordania, pe care palestinienii o consideră nucleul unui viitor stat independent. După decenii de conflict, negocierile de pace care au fost intermediate de Statele Unite au fost înghețate din 2014.