Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   FBK: Alexei Navalny a fost…

FBK: Alexei Navalny a fost otrăvit cu o substanță extrem de periculoasă, inclusiv pentru cei ce sunt în preajmă. Medicii din Omsk refuză transportarea sa în străinătate

Iulia Navalny, soția politicianului rus de opoziție a anunțat că Alexey Navalny a fost otrăvit cu o substanță extrem de periculoasă, inclusiv pentru cei care sunt în preajma sa, din acest motiv, personalul medical poartă echipamente speciale. Ce fel de substanță nu se cunoaște, iar poliția transporturi, cea care investighează cazul, nu oferă date despre ce fel de substanță este și face referire la secretul anchetei.

Directorului Fondului Anticorupție din Rusia, Ivan Jdanov a povestit că în timp ce discutau cu directorul clinicii din Omsk, unde este internat Navalny, a intrat o doamnă care s-a prezentat ca fiind de la Poliția Transporturi și i-a arătat o imagine de pe telefon spunând că aceasta este substanța cu care a fost otrăvit opozantul rus. „Ce fel de substanță și ce este, ei nu au spus, făcând referire la secretul anchetei”, a mai spus Jdanov.

Iulia Navalny spune că această intervenție a poliției este o înscenare cu scopul de a întârzia transportarea în străinătate a politicianului rus. „Se trage de timp pentru ca substanța să fie eliminată din organismul lui Alexei Navalny și ca într-o clinică din afară să putem depista cu exactitate cu ce a fost otrăvit”, a mai declarat Iulia Navalny. Soția politicianului rus spune că 2 ore în urmă au început împreună cu administrația spitalului și reprezentanții poliției transporturi să pregătească documentele necesare pentru transportarea lui Alexey Navalny peste hotare.

Ulterior însă, medicul-șef al spitalului din Omsk a declarat că Alexei Navalny se află în continuare în stare gravă, este instabil și netransportabil spre nemulțumirea și nedumerirea rudelor și colegilor săi.

Între timp, un avion special a aterizat la Omsk și este gata pentru transportarea politicianului în Germania la tratament. Medicul șef al spitalului din Omsk spune că pentru identificarea exactă a substanței nocive sunt nevoie de minim 2 zile și nu are nevoie de consultațiile medicilor germani pentru că cei ruși nu sunt cu nimic mai prejos, a scris pe pagina sa de twitter, Kira Yarmysh, purtătoare de cuvânt a lui Alexey Navalny.

În dimineața zilei de joi, 20 august, Alexei Navalny a fost internat de urgență în spitalul din Omsk. Asta după ce i s-a făcut rău în avionul cu care zbura din Tomsk spre Moscova. Purtătoarea sa de cuvânt, Kira Yarmysh, care se afla cu el, spune că cel mai probabil, politicianul a fost otrăvit la îmbarcare când a băut un ceai într-un restaurant al aeroportului din Omsk.