Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   EXPLICATIV/ Criptomonedele – tendințe și…

EXPLICATIV Criptomonedele – tendințe și riscurile asociate

Foto: FreePik

Criptomonedele au câștigat popularitate în ultimii ani, transformând modul în care oamenii percep sistemele financiare tradiționale. Deși rolul principal al unei monede este intermedierea schimbului, criptomonedele au o aplicabilitate redusă din acest punct de vedere din cauza numărului redus de comercianți care le acceptă pentru schimb, a reglementărilor naționale care interzic utilizarea acestora, dar și din cauza duratei de procesare a tranzacțiilor. De fapt, criptomonedele sunt tranzacționate, mai curând, în calitate de instrumente de investiții.

Deși în ultimii 10 ani criptomonedele au înregistrat o performanță mai bună chiar și decât consacratul indice bursier S&P 500 , investițiile în criptomonede rămân a fi foarte volatile și periculoase, notează Expert-Grup.

Ce reprezintă criptomonedele?

Așa cum o sugerează și denumirea acestora, criptomonedele se vor a fi monede digitale criptate (codificate).

Într-o tranzacție online intermediată de monede electronice, este nevoie de un intermediar: instituția emitentă a monedei electronice, o bancă care autentifică tranzacțiile efectuate cu cardul etc. Într-un astfel de model, instituția intermediară este cea care autorizează tranzacția doar dacă sunt întrunite condițiile pe care aceasta le revendică.

În consecință, într-o tranzacție care implică monedă electronică, instituția intermediară este cea care autentifică lipsa dublei cheltuieli (utilizarea aceleiași monede electronice pentru mai multe tranzacții concurente) și autorizează tranzacția. 

În cazul criptomonedelor, tranzacțiile nu necesită a fi validate de un intermediar centralizat, acest lucru este realizat prin așa-numita tehnologie blockchain. În sistemele de tip blockchain, intermediarul este descentralizat. Validarea tranzacțiilor se realizează prin calculatoarele care formează nodurile rețelei de minerit criptomonede (mining). Rolul acestei rețele se limitează la emiterea de criptomonedă și autentificarea tranzacției efectuate cu utilizarea acestora. Odată autentificată tranzacția se consemnează în lanțul de tranzacții printr-un așa-numit bloc (înscriere) care, codifică informația despre timpul tranzacției noi și a tuturor tranzacțiilor anterioare și transmite această informație tuturor celorlalte noduri conectate la rețea (blockchain) . 

În calitate de instrument de schimb, criptomonedele cedează mult în fața monedei fiat sau celei electronice. Pe lângă faptul că criptomonedele nu sunt acceptate decât de un număr foarte limitat de comercianți sau operatori de portofele electronice, multe țări au și reglementări care interzic utilizarea criptomonedelor pe teritoriul acestora. Suplimentar, o tranzacție cu criptomonede poate dura de la câteva minute până la câteva ore și asta datorită mecanismului descentralizat de autorizare a tranzacției, ceea ce face tranzacțiile cu criptomonede mult mai greoaie în raport cu moneda electronică sau plata online cu cardul.

Criptomonedele și-au câștigat popularitatea, mai curând, ca și instrument de investiții. La aproximativ un an de la lansarea celei mai populare criptomonede Bitcoin, această monedă a fost pentru prima dată utilizată pentru a cumpăra ceva material pe 22 mai 2010. Astfel, 10 mii de bitcoini au fost utilizați pentru procurarea a două pizza. Ziua de 22 mai a intrat în istorie ca „bitcoin pizza day” . În octombrie 2024, cei 10 mii de bitcoini plătiți pentru 2 pizza, valorau peste 628 milioane dolari SUA . Cu toate acestea, modificările valorii criptomonedelor sunt foarte mari și imprevizibile ceea ce crește foarte mult probabilitatea survenirii riscurilor asociate tranzacțiilor cu criptomonede. Spre exemplu, în vara anului 2021 un bitcoin era tranzacționat cu aproximativ 30 000 USD, crescând către finele anului 2021 la valoarea de 70 000 USD, pentru ca la începutul anului 2022 să scadă la valoarea de 35 000 USD. Astfel, o persoană care ar fi procurat în decembrie 2021 un bitcoin, ar fi pierdut jumătatea din valoarea acestuia la doar câteva luni de la achiziție. 

Criptomonedele nu sunt asigurate de nimic. De aici și volatilitatea foarte mare a acestora. În timp ce emisiunile de monedă națională sunt garantate de rezervele băncilor centrale, politica monetară aplicată de acestea pentru a controla inflația și măsurile de supraveghere a sectorului bancar și a pieței de capital, criptomonedele se bazează, în exclusivitate, pe încrederea oamenilor în aceste instrumente de plată. În calitate de instrumente investiționale, atunci când se ia decizia de investiție în acțiuni sau obligațiuni corporative se ține cont de analiza performanței companiei de-a lungul ultimei perioade și proiecțiile asociate performanțelor viitoare. În cazul investițiilor în criptomonede nu există repere clare care să sprijine decizia de cumpărare sau vânzare. Un simplu tweet a lui Elon Mask pe platformele de socializare poate determina salturi enorme ale valorii de piață a critpmonedelor  ceea ce afectează în mod imprevizibil investițiile făcute în acestea. 

Avantajele și dezavantajele criptomonedelor

Avantaje

  • Tranzacțiile în criptomonede sunt foarte apreciate pentru anonimitatea lor;
  • Emiterea și circulația criptomonedelor este descentralizată fapt ce reduce dependența de un singur intermediar (ex: instituție financiar-bancară);
  • Spre deosebire de piețele financiare sau instituțiile financiar-bancare, care au grafic de lucru și odihnă, tranzacțiile cu criptomonede pot avea loc 24/7 anul împrejur;
  • Nu există limite de tranzacționare;
  • Pot fi evitate costurile asociate schimburilor valutare.

Dezavantaje

  • Criptomonedele nu sunt acceptate pe larg în calitate de instrument de schimb, multe state, califică drept ilegală utilizarea acestora pe teritoriul lor;
  • Acestea nu au o valoare intrinsecă, precum de ex: metalele prețioase, iar spre deosebire de monedele naționale emisiunea criptomonedelor nu este garantată prin nimic;
  • Criptomonedele sunt foarte volatile ceea ce crește riscul unor posibile pierderi considerabile la vânzarea acestora sau utilizarea acestora în tranzacții; 
  • Criptomonedele sunt preferate inclusiv pentru efectuarea tranzacțiilor ilicite, astfel, în 2023 tranzacțiile ilicite efectuate în criptomonede au atins un volum de aproximativ 24.2 miliarde USD, sau 0.34% din volumul total de tranzacții cu criptomonede .
  • O tranzacție în Bitcoin (cea mai populară criptomonedă), a durat în medie 10.83 minute în luna august 2024 , dar în funcție de comisionul achitat pentru înregistrarea tranzacției (miningul acesteia) și numărul tranzacțiilor concurente declanșate pe piață, termenul de validare a tranzacției (crearea unui nou bloc informațional în lanțul de blocuri existente) poate dura până chiar și câteva ore;  
  • Pentru întreținerea așa-numitelor ferme pentru validarea tranzacțiilor cu criptomonede este necesară utilizarea capacităților computaționale foarte mari, ceea ce determină și utilizarea unor cantități enorme de energie electrică. 

Pentru diminuarea riscurilor asociate utilizării criptomonedelor pentru activități de spălare a banilor și finanțare a terorismului, Grupului de Acțiune Financiară (GAFI) a elaborat în 2014 recomandările AML aplicabile criptomonedelor transpuse și la nivelul Uniunii Europene. Regulamentul UE 2023/1114, care va intra în vigoare în decembrie 2024, setează cerințele în materie de transparență pentru emiterea, oferirea publică și admiterea cripto-activelor pe o platformă de tranzacționare; autorizarea și supravegherea furnizorilor de servicii în domeniul criptomonedelor și a emitenților de jetoane (token-uri) cu referințe la active și monedă electronică; funcționarea, organizarea și guvernanța emitenților și a furnizorilor de servicii pentru cripto-active etc. Aceste prevederi au drept scop asigurarea faptului că banii utilizați pentru tranzacțiile cu criptomonende nu provin din surse ilicite și că, criptomonedele nu sunt utilizate pentru activități de spălare de bani și finanțarea terorismului. 

Prestarea serviciilor de tranzacționare a criptomonedelor este interzisă pe teritoriul Republicii Moldova.

Conform prevederilor Legii nr. 308/2017 cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului criptomonedele sunt încadrate în noțiunea de activ virtual. În conformitatea cu prevederile legale, pe teritoriul Republicii Moldova este interzisă prestarea serviciilor privind activele virtuale, iar neconformarea la aceste prevederi se pedepsește nu doar contravențional, dar și penal . Conform acelorași prevederi legale, instituțiile financiar-bancare nu au dreptul să admită tranzacțiile rezidenților către prestatorii de servicii privind criptomonedele autorizați în alte state, a căror volum cumulativ depășește echivalentul a 50 mii lei pe parcursul unei luni . Suplimentar, entitățile raportoare au obligația să implementeze, pentru acești clienți, măsuri de precauție sporită.