Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Elevi, aliniați-vă! Primul sunet și…

Elevi, aliniați-vă! Primul sunet și imnul de stat răsună în toate școlile din țară

Astăzi, 1 septembrie, s-a început un nou an de studii. În aceste clipe, mii de copii se aliniază la careurile solemne dedicate noului an școlar. Pentru elevii din clasele I-XII, careul va fi urmat de prima oră care, în acest an, va avea tema „Moldova Europeană”.

Profesorii au elabora mesajul educațional al primei lecții în conformitate cu nivelul specific de înțelegere al elevilor din ciclul primar, gimnazial și liceal. În funcție de vârsta elevilor, sunt propuse tematici conexe pentru discuții ce vizează „integrarea europeană, obiectivele și valorile europene, libertatea și democrația unui stat”.   

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării (MEC), alegerea subiectului este motivată de faptul că Republica Moldova a obținut statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Anul școlar 2023-2024 va avea următoarea structură: 

  • semestrul I: 1 septembrie – 22 decembrie 2023;
  • semestrul II: 9 ianuarie – 31 mai 2024.

Pentru clasele terminale, a IX-a și a XII-a, semestrul II se va încheia pe 24 mai 2024.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS), în anul de studii 2022-2023, în R. Moldova, activau 1218 instituții de învățământ primar și secundar general (cu 13 instituții mai puțin decât în anul precedent), rețeaua fiind alcătuită din 92 de școli primare, 781 de gimnazii, 336 de licee, 7 școli pentru copii cu deficiențe în dezvoltarea intelectuală sau fizică și 2 școli serale.