Principală  —  Ştiri   —   Dosarul Energocom, în care fostul…

Dosarul Energocom, în care fostul președinte Igor Dodon este învinuit de depășirea atribuțiilor de serviciu, a ajuns pe masa magistraților. Acesta va fi examinat la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani

Procuratura Generală (PG) informează că vineri, 9 septembrie, dosarul penal denumit generic „Energocom” privind învinuirea ex-președintelui R. Moldova, Igor Dodon, a fost expediat în Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, pentru examinare în fond.

Potrivit PG, după ce au luat cunoștință cu materialele cauzei penale, partea apărării a formulat cereri și demersuri pentru completarea urmăririi penale. După examinarea lor, procurorii au întocmit rechizitoriu și au expediat dosarul în instanța de judecată.

În cadrul acestui dosar penal, fostului șef de stat i se incriminează săvârșirea infracțiunii de „depășire a atribuțiilor de serviciu, de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat”(art.46, art.328 alin.(3) din Codul penal).

Învinuirea formulată în privința lui Igor Dodon se referă la acțiunile acestuia din perioada anilor 2008-2009, atunci când a deținut funcția de prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului.

Mai exact, Dodon este învinuit că, din poziția pe care o avea la acel moment, deținând funcția de prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului, în perioada lunii mai 2008 a semnat avizul care a favorizat încheierea de către directorul general al SA „Energocom” cu o companie străină din Ungaria, a unui contract privind procurarea energiei electrice pentru R. Moldova, în volum de 2 320 000 000 kw/h, pentru perioada lunilor mai 2008 – iunie 2009, contrar prevederilor legale ce viza la acel moment activitatea autorității publice centrale de administrare a energeticii în persoana Ministerului Economiei și Comerțului și în special atribuțiile funcționale al Ministrului Economiei și Comerțului.

„Concomitent, aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturilor consumatorilor finali, cetățeni ai R. Moldova”, susține PG.

Astfel, potrivit prevederilor contractului încheiat cu compania străină prețul energiei electrice  pentru perioada lunilor mai-septembrie 2008 inclusiv, a constituit 0,053 dolari SUA pentru 1 kw/h, și respectiv de 0,058 dolari SUA pentru 1 kw/h pentru energia electrică livrată în perioada de timp cuprinsă între lunile octombrie 2008 – iunie 2009 inclusiv, deși SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%.

Potrivit acuzatorilor, urmare a acestor acțiunilor, statului, în persoana SA ,,Energocom”, i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari în valoare de peste 11 milioane de dolari SUA, echivalentul a circa 124 de milioane de lei, mijloace bănești care ar fi fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore.

Procuratura Generală menționează că în cadrul urmăriri penale au fost obținute probe care dovedesc „caracterul prejudiciabil” al contractului de achiziție a energiei electrice, încheiat în detrimentul intereselor statului,  și anume existența la acel moment a contractelor de furnizare a energiei electrice încheiate de către ЗАО ,,Молдавская ГРЭС” cu agenți economici din străinătate la prețuri mult mai mici decât prețul de achiziție a energiei electrice de către SA „Energocom” de la companie străină din Ungaria, energiei electrică care era livrată prin rețelele electrice al R. Moldova în baza unui contract de agent dintre  SA „Energocom” în calitate de executor și ЗАО ,,Молдавская ГРЭС” în calitate de client.

Publicitate
Publicitate