Principală  —  Ştiri  —  Social   —   DOC/ Stenogramele „mitei” pentru grad…

DOC Stenogramele „mitei” pentru grad de invaliditate: „Nu cât? 6000! Mai mult nu trebuie, pentru dumneavoastră”

CNA a publicat stenogramele interceptărilor video pe care le-a realizat în care apar angajaţi ai Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă şi ai Serviciului Teritorial Rezina.

„Imaginile video şi audio, obţinute în cadrul urmăririi penale, demonstrează întreaga schemă de acordare a gradelor de invaliditate, somarea pacienţilor de a da mită pentru coruperea funcţionarilor, precum şi împărţirea banilor, primiţi în calitate de mită, între experţi”, notează CNA.

Extrase stenograme CNA by Ziarul de Gardă on Scribd

„Rezultatele investigaţiilor atestă şi o altă metodă de fraudare a procedurii de acordare a dizabilităţii, de această dată pentru persoane fără infirmităţi sau alte probleme de sănătate. Pentru a obţine pensie de la stat, aceştia mergeau la înţelegere cu unii experţi care, la rândul lor, pentru diverse sume de bani, le „asigurau” o boală cronică sau incurabilă. Unele persoane se alegeau cu pensii de dizabilitate, fiind chiar peste hotarele ţării, la muncă. Astfel, prin acţiunile menţionate, funcţionarii au generat prejudicierea bugetului de stat în proporţii considerabile”, se mai arată în comunicatul CNA.

De dimineață, ofițerii Centrului Național Anticorupție au descins la sediul Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă şi al Serviciului Teritorial Rezina.

Potrivit CNA, 20 de persoane, vizate în peste 40 de cauze penale,  urmează să fie aduse la Centrul Naţional Anticorupţie şi procuratură pentru a le fi înaintată bănuiala şi învinuirea, iar 7 din ele sunt deja reţinute pentru 72 de ore. Acestea sun suspectate de comiterea traficului de influenţă, cumpărarea de influenţă, corupere activă şi pasivă, iar dacă vor fi găsiţi vinovate,  riscă până la 10 ani de puşcărie, amenzi penale şi privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice.