Principală  —  Ştiri   —   „Diplome neemise”. Expoziția care prezintă…

„Diplome neemise”. Expoziția care prezintă istoriile studenților ucraineni, curmate de război

Sursă: Delegația UE în Republica Moldova

Istoriile a 40 de studenți ucraineni, care și-au pierdut viața în lupta pentru libertatea țării lor, sunt prezentate într-o expoziție internațională, „Diplome Neemise”, care a ajuns și în Republica Moldova. Expoziția a fost lansată vineri, 19 aprilie, la Universitatea de Stat din Moldova (USM) în prezența reprezentanților corpurilor diplomatice ale UE și Ucrainei, dar și a ministrului Educației și Cercetării Dan Perciun.

Sursă: Delegația UE în Republica Moldova

Proiectul este un omagiu adus tinerilor reduși la tăcere de războiul necruțător al Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit unui comunicat de presă emis de Delegația UE în Republica Moldova.

În cadrul evenimentului, Dan Perciun a punctat: „Să nu uităm de sacrificiul pe care îl fac ucrainenii zi de zi, inclusiv pentru securitatea Republicii Moldova. Noi, la doi ani de la începutul războiului, ne continuăm viața, mai mult sau mai puțin, liniștit datorită curajului, dedicației, abnegației poporului ucrainean, inclusiv datorită tinerilor, viețile cărora sunt prezentate în această expoziție. Este important să menținem vie preocuparea pentru ce se întâmplă în Ucraina, astfel cum am avut-o în primele zile ale războiului”.

„Pentru mine această expoziție este foarte emoționantă, pentru că este imposibil să nu fii emoționat să vezi câte vieți tinere au fost distruse de agresiunea militară nejustificată a Rusiei în Ucraina. Acești studenți au avut vise, care într-un final au fost distruse. Tinerii luptau nu doar pentru independența țării lor, dar și pentru valorile europene. Uniunea Europeană este de partea adevărului și va continua să susțină Ucraina în lupta pentru integritatea sa”, a declarat Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Marko Șevcenko, ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova a adăugat: „40 de imagini care sunt aici, în această sală, reflectă situația în care s-a pomenit întreaga Ucraină acum doi ani. 40 de oameni au căzut, fie în casele lor, fie în timpul evacuărilor când încercau să găsească un loc mai sigur, fie pe linia de front când încercau să-și apere țara. Toți cei 40 au fost studenți, de la Harkov și Mariupol, până la Herson, Mikolaiv, Odesa sau Vinița”.

Odată cu lansarea la nivel internațional în anul 2023, exploziția „Diplome neemise” a fost expusă în 24 de țări și a fost prezentată în peste 110 universități din întreaga lume.

Pe parcursiul lunii aprilie și mai 2024, expoziția „Diplome neemise” va fi expusă în Republica Moldova, în cadrul unor evenimente publice și în mai multe universități din țară, printre care: 

  • Universitatea de Stat din Moldova (Chișinău, str. Mateevici 60);
  • Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (str. Pușkin 38);
  • Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul (Piața Independenței 1).