Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CSP constată o „denigrare sistematică”…

CSP constată o „denigrare sistematică” a profesiei de procuror: „Prejudiciază autoritatea întregului sistem al Procuraturii”

Sursa: Consiliul Superior al Procurorilor/Facebook

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) afirmă că a constatat o „creștere semnificativă a atacurilor defăimătoare în spațiul public, în special pe rețelele de socializare”, în adresa procurorilor. Potrivit instituției, acest fenomen reflectă o tendință îngrijorătoare de denigrare sistematică a profesiei de procuror și de subminare a independenței acesteia, fapt care afectează grav echilibrul necesar funcționării unei justiții corecte și imparțiale.

În acest sens CSP a emis o declarație pe 2 iulie. Cu o zi înainte, și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat o declarație prin care și-a exprimat îngrijorarea față de „mai multe declarații publice recente ale mai multor actori politici care conțin mesaje explicite de intimidare și presiuni asupra judecătorilor”.

Consiliul a atras atenția că „escaladarea discursului ostil, nesusținut de fapte și exprimat printr-un limbaj ofensator”, nu are alt scop decât „subminarea onoarei, integrității și profesionalismului procurorilor”.

„Astfel de atacuri nu vizează doar procurorii în mod individual, ci prejudiciază autoritatea întregului sistem al Procuraturii și capacitatea acestuia de a acționa în interesul legii și al cetățeanului.

În calitate de garant constituțional al independenței procurorilor, Consiliul dezaprobă atacurile sistematice de pe diverse platforme publice, în contextul în care acestea tind să devină o formă de ingerință în exercitarea atribuțiilor funcționale. Apărarea statului de drept este incompatibilă cu existența unui climat public ostil, caracterizat prin campanii denigratoare, care aduc atingere nu doar demnității persoanelor implicate în înfăptuirea justiției, ci și credibilității și autorității actului de justiție în ansamblu”, se arată în declarație.

Potrivit CSP, astfel de manifestări riscă să creeze un precedent periculos pentru funcționarea corespunzătoare a autorității procurorului, în special în investigarea cauzelor complexe sau de mare interes public. În acest context, Consiliul face apel la o abordare echilibrată și responsabilă a discursului public, exprimând convingerea că menținerea unui climat de respect față de profesia de procuror contribuie esențial la buna funcționare a justiției într-un stat democratic.

Consiliul subliniază că, deși libertatea de exprimare este un drept fundamental într-o societate democratică, aceasta nu poate fi folosită drept scut pentru a justifica răspândirea calomniilor, manipularea opiniei publice sau atacurile personale. „Exprimarea critică este legitimă doar în limitele unui discurs responsabil, bazat pe fapte și pe respectul față de demnitatea umană”, se afirmă în declarație.

CSM, declarație cu referire la afirmațiile unor politicieni despre „epurarea” sistemului judecătoresc în cazul unei schimbări de guvernare

În cadrul ședinței Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de marți, 1 iulie, membrul CSM Ion Guzun a dat citire unei declarații a Consiliului privind „apărarea independenței justiției”.

„CSM ia act cu îngrijorare de mai multe declarații publice recente ale mai multor actori politici care conțin mesaje explicite de intimidare și presiuni asupra judecătorilor, precum și promisiuni de epurare a sistemului judecătoresc în cazul unei schimbări de guvernare.

Astfel de declarații nu pot fi tratate cu indiferență într-un stat de drept. Consiliul atrage atenția că independența justiției nu este negociabilă și nu poate fi subordonată ciclurilor electorale sau intereselor de partid indiferent de cien se află temporar la guvernare.

CSM reamintește că judecătorii sunt obligați prin lege să se supună doar Constituției și legilor R. Moldova, nu voinței vreunui actor politic, indiferent de apartenență. Amenințările voalate sau directe cu excluderea din sistem a judecătorilor pe criterii politice constituie o formă de presiune inadmisibilă asupra corpului judecătoresc afectând grav încredere publicului în funcționarea corectă și imparțială a justiției”, a declarat Ion Guzun.