Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   COVID-19: Germania, Franța și Italia,…

COVID-19: Germania, Franța și Italia, inundate cu informații false privind infecția cu noul coronavirus

Germania, Franța și Italia au fost inundate cu știri false privind infecția cu COVID-19. NewsGuard, o firmă specializată în analize social media, a depistat conturi de Twitter cu numeroși urmăritori în cele trei țări, care postează informații false legate de pandemia de COVID 19, scrie Politico.

Un luptător profesionist franzec. Un politician italian de extremă dreapta. O publicație germană anti-migranți. Toți aceștia au numeroși urmăritori pe Twitter. Cei menționați au răspândit informații false legate de COVID – 19, se arată într-un studiu publicat, miercuri, 20 mai, de NewsGuard.

NewsGuard spune că a identificat în total 16 conturi de Twitter, cu peste 600.000 de urmăritori în Germania, Franța și Italia, ce au promovat teorii ale conspirației, false tratamente anti-COVID și alte dezinformări despre pandemia de noul coronavirus. Compania a descoperit o activitate similară în Statele Unite, unde utilizatori de Twitter cu numeroși urmăritori au răspândit falsuri în legătură cu coronavirusul.

Ultima cercetare țintită pe cele trei țări europene are loc în contextul în care Twitter și alte platforme ca Facebook și Youtube sunt monitorizate din cauza valurilor de informații false pe tema crizei globale de sănătate, soldate până acum cu peste 320.000 de decese. Aceste companii fac eforturi pentru a opri răspândirea de știri false despre coronavirus, dar acest tip de conținut continue să infecteze online-ul.

În reacție, Twitter a anunțat că a luat măsuri suplimentare în ultimele săptămâni pentru a combate răsândirea informațiilor false despre COVID – 19, inclusiv prin promovarea mesajelor guvernamentale despre măsurile de protecție și prin avertizări asupra conținutului periculos.

Nici unul dintre tweeturile semnalate de NewsGuard nu a fost marcat drept conținut potențial fals sau îndepărtat de pe platformă. De exemplu, în Franța, un luptător profesionist, Tom La Ruffa, a distribuit linkuri către părți din Plandemi, film dovedit că se bazează pe teorii ale conspirației, distribuit masiv pe social media.

Un alt bloger cu peste 40.000 de urmăritori, a distribuit o postare susținând, în mod fals, că miliardarul american Bill Gates se află în spatele răspândirii COVID – 19.

În Germania, revista Compact, o publicație cu legături cu extrema dreaptă specializată în știri false despre migranți, a susținut pe Twitter că virusul este o armă biologică creată în Statele Unite. Alte publicații cu numeroși urmăritori, inclusiv RT Deutsch (Russia Today versiunea germană, susținute de Rusia) a răspândit zvonuri despre ”elitele globale” care au inventat actuala criză sanitară.

În Italia, Patrizia Rametta, fost coordonator regional al partidului de extremă dreaptă Liga, a susținut de asemenea în mod fals că Bill Gates a patentat tratamentul pentru coronavirus. Alessandro Meluzzi, un fost parlamentar Forza Italia, a distribuit la rândul său un link către Plandemic, un documentar video dovedit că se bazează pe o mulțime de teorii ale conspirației.