Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Corturile anticaniculă, o metodă pentru…

Corturile anticaniculă, o metodă pentru Ion Ceban de a-și promova imaginea înainte de alegeri?

Sursa foto: Primăria mun. Chișinău/ Facebook

Personalul de serviciu este obligat în mod indirect să stea în corturile anticaniculă din capitală, în timp ce împreună cu ei activează reprezentanți ai Primăriei, care împart pliante și ziare ce promovează activitatea Primăriei. Cel puțin asta a povestit pentru ZdG o lucrătoare de la Direcţia pentru Protecţia Drepturilor Copilului, care a insistat să rămână anonimă.

Femeia spune că în loc să își exercite munca conform funcției pe care o deține, ea este trimisă, împotriva propriei voințe, în corturile anticaniculă, pentru a „promova serviciile Primăriei”.

„Este foarte cald, fiindcă stăm în orele de vârf, de la 11:00 până la 17:00. (…) Eu am fișa mea de post și acolo nu scrie să mă duc în corturi și să vorbesc despre serviciile Primăriei”, explică femeia.

Chiar dacă li s-a spus că este o activitate nepolitică, în corturi se mai află și reprezentanți ai Primăriei, care, potrivit lucrătoarei de la Direcţia pentru Protecţia Drepturilor Copilului, împart pliante și ziare pe care sunt indicate site-ul Primăriei, subdiviziunile instituției și serviciile acestora.

„Suntem impuși. Am fost o dată în aceste corturi. Atunci am împărțit apă și pliante. A fost cu noi și un grup de la Primărie, atunci doar am împărțit pliantele, nu am vorbit nimic”, susține aceasta.

Fiind contactată de ZdG, purtătoarea de cuvânt a Primăriei, Natalia Ixari, a negat informațiile.

„Reprezentanții Primăriei se aflau în corturi în fiecare an și în fiecare sezon de caniculă. Amplasarea corturilor anticaniculă este decizia luată de CSE. În corturi sunt persoanele delegate care oferă apă oamenilor și ajutor de primă necesitate. Nimeni nu oferă oamenilor aceste informații cu de-a sila. (…) Pliantele sunt la mese, omul dacă dorește, le ia. Primăria nu face campanie electorală, ci campanie de informare”, a spus Natalia Ixari.

Totodată, lucrătoarea a mai povestit că , cu aproximativ o lună în urmă, ei și colegilor săi li s-a propus să împartă pliante în blocurile de locuit. Doritorii trebuiau să își înscrie numărul de telefon într-o listă. Ulterior, aceasta spune că persoanele care și-au lăsat numărul de telefon au fost sunate de reprezentanții partidului Mișcarea Alternativa Națională (MAN), înființat de primarul capitalei, Ion Ceban, pentru a-i invita la adunarea Partidului.

Purtătoarea de cuvânt a Primăriei, pe de altă parte, a spus că nu dorește să comenteze atâta timp cât nu sunt dovezi relevante care ar demonstra că persoanele au fost sunate de reprezentanții MAN sau că au fost obligate să lucreze în corturi. „Nimeni nu face mai mult decât trebuie să facă”, a punctat aceasta.

Corturile anticaniculă au fost amenajate în toate sectoarele capitalei pentru perioada de caniculă. Potrivit Primăriei, acolo trecătorii pot bea apă și pot beneficia, în caz de urgență, de serviciile specialiștilor. Instalarea acestor corturi a fost decisă de către Comisia pentru Situații Excepționale pe data de 13 iulie 2023.

658858713-Decizia-CSE-nr-2-din-13-iulie-2023 by Ziarul de Gardă on Scribd