Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Constituția R. Moldova la 29…

Constituția R. Moldova la 29 de ani

La 29 iulie se împlinesc 29 de ani de la adoptarea Constituţiei. Legea Supremă a fost adoptată la 29 iulie 1994 şi a intrat în vigoare la 27 august același an. Constituția prevede că R. Moldova este un stat suveran, independent, unitar şi indivizibil. 

În prefața Constituţiei se spune că „aspiraţiile seculare ale poporului sunt de a trăi într-o ţară suverană”. Este subliniată și aspiraţia spre constituirea statului de drept, considerând pacea civică, democraţia, demnitatea omului, drepturile şi libertăţile lui, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic ca fiind valori supreme.

Constituția este legea fundamentală a statului care defineşte atributele statului, principiile de funcţionare şi obiectivele lui principale. În ea sunt înscrise cele mai importante principii ale vieții economice, politice, sociale și juridice, precum și valorile pe care se sprijină țara noastră: separația puterilor în stat, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, independența justiției, pluralismul politic ș.a. Constituția este baza juridică a întregii legislații, pe ea se întemeiază tot ansamblul instituțional și normativ.

Constituţia R. Moldova este documentul cu cea mai mare autoritate de reglementare în viaţa publică, politică şi socială a ţării. Simbol al luptei poporului pentru libertate, democraţie şi drepturile omului, Constituţia reaminteşte fiecărui cetăţean datoria sfântă de a servi cu credinţă patria, de a apăra cu orice preţ unitatea, suveranitatea şi independenţa R. Moldova. 

Semnificaţia Constituţiei Republicii Moldova constă în funcţiile sale importante: realizează o sinteză a proceselor şi evenimentelor din istoria poporului în lupta pentru democratizarea societăţii, exprimă obiectivele şi doleanţele poporului, stabileşte caracterul şi limitele puterii statale, este o concepţie asupra relaţiilor din societate.

Curtea Constituțională este singura autoritate care realizează jurisdicția constituțională în R. Moldova. Ea este independentă față de puterea legislativăexecutivă și judecătorească și se supune doar Constituției, garantând supremația Constituției, asigurând realizarea principiului separării puterilor în stat, precum și responsabilitatea statului față de cetățean și a cetățeanului față de stat.

În ajunul Zilei Constituției, șeful Legislativului de la Chișinău, Igor Grosu, a oferit Distincția Parlamentului „Medalia Democrației” președintelui Curții Constituționale a României, Marian Enache și judecătoarei Curții Constituționale a României, Laura-Iuliana Scântei, în semn de recunoștință pentru contribuția semnificativă la dezvoltarea relațiilor de prietenie și cooperare cu R. Moldova.