Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Consensul în rândul membrilor G20,…

Consensul în rândul membrilor G20, greu de realizat din cauza invaziei Rusiei în Ucraina

Kievul a criticat declaraţia liderilor G20 asupra războiului din Ucraina, în care aceştia au denunţat utilizarea forţei, însă fără a menţiona Rusia, informează agenţiile de presă internaţionale.

„Ucraina este recunoscătoare faţă de partenerii care au încercat să includă o formulare puternică în text. În acelaşi timp, în ceea ce priveşte agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, G20 nu are pentru ce să se mândrească”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe ucrainean, Oleg Nikolenko.

Liderii ţărilor din G20 au denunţat „utilizarea forţei” pentru obţinerea de câştiguri teritoriale în Ucraina, dar fără a denunţa o „agresiune” rusă împotriva acestei ţări, potrivit unei declaraţii ce va fi comunicată la finalul summitului.

„Referitor la războiul în Ucraina” (…)”în legătură cu Carta ONU, toate statele trebuie să se abţină să recurgă la ameninţare sau la utilizarea forţei pentru a căuta să obţină câştiguri teritoriale împotriva integrităţii teritoriale şi a suveranităţii politice a oricărui stat”, au conchis reprezentanţii ţărilor din G20, care nu au vorbit în schimb despre o „agresiune” rusă în Ucraina, menţionată totuşi în declaraţia adoptată în 2022, la summitul anterior de la Bali.

Premierul indian şi gazdă a G20, Narendra Modi, a anunţat adoptarea declaraţiei finale a summitului, după ce grupul a ajuns la un consens.

Obţinerea unui consens în rândul membrilor G20 a devenit din ce în ce mai dificilă în ultimii ani, în special din cauza divizărilor cu privire la poziţia de adoptat faţă de invazia Rusiei în Ucraina şi a finanţărilor necesare pentru adaptarea la schimbările climatice.