Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Situația la frontieră: peste 18…

Situația la frontieră: peste 18 mii de traversări și patru încălcări ale regimului zonei de frontieră. Ce alte abateri au fost depistate

foto: Inspectoratul General al Poliției de Frontieră al MAI

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră al Ministerului Afacerilor Interne informează că, în ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei, fluxul de persoane a constituit 18 337 traversări. De asemenea, polițiștii de frontieră au depistat încălcări ale regulilor de folosire a vinietei, a termenului de ședere, dar și un caz de trafic ilegal de bunuri.

Pe sensul de intrare în R. Moldova s-au înregistrat 9 471 traversări persoane, dintre care 6 698 treceri la frontiera moldo-română, 1 513 treceri la frontiera cu Ucraina și 1 260 treceri aeriene. 

Leușeni, cel mai tranzitat punct de trecere a frontierei

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (PTF) la intrare în R. Moldova rămân a fi: PTF Leușeni – 2 773 traversări persoane; PTF Sculeni – 1 900 traversări persoane; PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 1 260 traversări persoane; PTF Giurgiulești-Galați – 970 traversări persoane; PTF Cahul – 620 traversări persoane.

Pe parcursul a 24 de ore, polițiștii de frontieră au înregistrat următoarele acțiuni ilegale: patru încălcări ale regimului zonei de frontieră și cel al punctelor de trecere, un caz de trafic ilegal de bunuri.

De asemenea, un cetățean străin a încălcat termenul de ședere pe teritoriul R. Moldova, doi conducători auto au ignorat regulile de folosire a vinietei și exploatare a vehiculelor, iar o persoană a fost identificată la trecerea frontierei cu consemne naționale. La fel, 11 persoane au fost documentate pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice (art.76′ al CC al RM). 

Situația epidemiologică la frontieră

În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 18 377 persoane și completate 270 fișe epidemiologice individuale. La trecerea frontierei de stat nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19 (febră, rinoree, tuse seacă).

Ofițerii de la Linia Verde a Poliției de Frontieră (022 259 717), în decursul a 24 ore au înregistrat 194 de apeluri de la cetățeni, unde s-au oferit consultații vizavi de situația de la frontiera de stat, condițiile de traversare și riscurile în contextul măsurilor aplicate privind diminuarea răspândirii COVID-19.

Toate punctele de trecere a frontierei activează în regim normal.