Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   De unde începe violența împotriva…

De unde începe violența împotriva femeilor? Participă la Conferința pentru prevenirea și combaterea violenței față de femei și a violenței domestice

Sursa foto: Coaliția Națională „Viața fără Violență”

Coaliția Națională „Viața fără Violență” organizează pentru al treilea an consecutiv Conferința Internațională pentru prevenirea și combaterea violenței față de femei și fete și a violenței domestice.

Evenimentul va avea loc la Chișinău, pe 25-26 octombrie 2023, cu începere la ora 09:00 și se va desfășura în format hibrid. Pentru al treilea an consecutiv, Conferința este un  important spațiu de dialog între autorități, specialiști și specialiste care oferă asistență victimelor, în vederea identificării soluțiilor eficiente pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și copiilor.

În Moldova, mai puțin de 11% dintre femei raportează cazurile de violență pentru că nu au încredere în autorități, pentru că le este rușine și frică de „gura lumii”. Ratificarea Convenției de la Istanbul, aprobarea programelor naționale sunt pași importanți pentru a elimina abuzurile în familie, însă avem nevoie ca aceste legi cu adevărat să lucreze. Unul dintre obiectivele principale ale Conferinței este să discutăm despre progresele noastre la nivel de țară, dar și despre acțiunile concrete pe care trebuie să le întreprindem pentru a construi o societate sigură pentru femei și copii.

Scopul Conferinței este de a aduna împreună organizațiile de femei care oferă asistență victimelor, autoritățile locale și centrale responsabile să protejeze victimele și să pedepsească agresorii, donatorii care finanțează schimbări durabile în țară și întreaga comunitate care crede într-o societate fără violență. Evenimentu este dedicat specialiștilor/speacialistelor din domeniul social, autorităților centrale și partenerilor internaționali.

Subiectele cheie care vor fi abordate de speakeri din Moldova, Italia, România, Ucraina și Afganistan sunt:

– Rușinea și frica adulților față de educația sexuală pentru copii și tineri;

– Violența digitală: cum rețelele de socializare promovează violența față de femei;

– Accesul la justiție pentru victimele violenței;

– Copiii – victime tăcute ale violenței;

– Standarde și abordări feministe în asistența de urgență și pe termen lung.

Vom face auzită vocea femeilor, victime sau supraviețuitoare ale violenței și vom cere identificarea soluțiilor concrete, pentru ca mii de mame și fiice să nu mai sufere în tăcere din cauza abuzurilor.

Participă online la Conferință și contribuie la un viitor și prezent sigur, unde drepturile fiecăruia sunt respectate. Agenda Conferinței și alte detalii pot fi găsite pe pagina de Facebook a evenimentului și pe pagina web stopviolenta.md

***

Coaliția Națională „Viața fără Violență” este o rețea formată din 21 de organizații non-guvernamentale dedicate prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor, copiilor și a violenței în familie. Noi oferim asistență complexă și profesionistă victimelor, contribuim la elaborarea legislației și politicilor publice și organizăm campanii naționale de educare și informare.

Parteneri strategici: OAK Foundation, Asociația pentru Relații Comunitare, Urgent Action Funds, WAVE Network.

Parteneri generali: Ministerul Federal al Afacerilor Sociale, Sănătății, Serviciilor de Îngrijire și Protecției Consumatorului din Austria și Ambasada Suediei din Republica Moldova.

Organizații co-finanțatoare: AO Artemida, AO „Fiecare contribuie pentru schimbare”, AO „Institutul pentru Familie și Inițiative Sociale”, AO „Casa Mărioarei”, AO „Centrul de Drept al Femeilor”, AO „Centrul de Educație Educație Nonformală”, AO „Interaction”, AO „Gender Centru”, AO „Jenskie Initsativy”, AO „Centrul Internațional „La Strada”, AO „Help”, AO „Onoarea și Dreptul Femeii Contemporane” și AO „Ophelia”.