Principală  —  Blog  —  Cititorul de gardă   —   CITITORUL DE GARDĂ/ Pensiile cetățenilor…

CITITORUL DE GARDĂ Pensiile cetățenilor moldoveni migranți în Federația Rusă: ce urmează?

Cum, în ce condiții, vor beneficia de pensii cetățenii R. Moldova cu statut de migranți în Federația Rusă? Dacă revin acasă până la pensionare, vor putea ei beneficia de pensie și pentru perioada în care au muncit, în condiții legale, în Rusia? Mai mulți cititori ai ZdG se interesează cum vor evolua condițiile de retribuire a pensiilor migranților moldoveni din Federația Rusă.

Potrivit CNAS, în prezent este aplicat Acordul între Guvernul R. Moldova şi Guvernul Federaţiei Ruse privind garanțiile drepturilor cetăţenilor în domeniul asigurării cu pensii, semnat în februarie 1995 şi în vigoare din decembrie 1995. Acordul stipulează că stabilirea pensiilor cetăţenilor ambelor state se efectuează la domiciliul lor permanent. Concomitent, art.7 al Acordului nominalizat prevede că la strămutarea pensionarului de pe teritoriul unui stat pe teritoriul altui stat, plata pensiei la fostul domiciliu încetează, în cazul în care legislaţia statului în care s-a strămutat prevede aceleași temeiuri pentru stabilirea pensiei.

La noul domiciliu al pensionarului pensia se stabilește din luna următoare celei de suspendare a plății ei la fostul domiciliu, dar nu mai mult decât pentru şase luni înainte de obținerea înscrierii sau a vizei de reședință. Drept urmare, în cazul strămutării pe teritoriul R. Moldova a persoanei care anterior (înainte de strămutarea în Federaţia Rusă) a beneficiat de pensie pentru limită de vârstă în sistemul public de asigurări sociale al R. Moldova, reluarea drepturilor la pensie se efectuează în baza cererii depuse la Casa Teritorială de Asigurări Sociale de la locul de domiciliu, cu prezentarea buletinului de identitate. În consecință, plata pensiei va fi reluată în baza datelor din dosarul personal de pensionare rechemat oficial de la Direcţia Fondului de Pensii din Federaţia Rusă, cuantumul pensiei fiind actualizat în baza indexărilor efectuate din momentul suspendării plății pensiei pe teritoriul R. Moldova.

Dacă un cetățean revine din Federația Rusă mai devreme de împlinirea vârstei și a stagiului de pensionare, stabilindu-se cu traiul permanent în R. Moldova, la stabilirea pensiei se va lua în calcul, inclusiv, stagiul de cotizare realizat în Federaţia Rusă. Totodată, venitul acumulat pe teritoriul Federației Ruse va fi asimilat cu salariul mediu lunar al unui angajat cu o profesie similară din R. Moldova. Dacă, însă, acest cetățean va decide să rămână pe teritoriul Federaţiei Ruse şi va atinge acolo vârsta de pensionare, potrivit prevederilor legale ale Acordului moldo-rus privind garanțiile drepturilor cetăţenilor în domeniul asigurării cu pensii, la stabilirea pensiei se va ţine cont de stagiul de cotizare realizat în R. Moldova şi va fi efectuată aceeaşi procedură de asimilare a veniturilor achitate în R. Moldova, potrivit legislaţiei ruse.