Principală  —  Ştiri   —   Citiți mâine în ZdG: Averea…

Citiți mâine în ZdG: Averea președinților de partide cu zero venituri vs. donații de 2 milioane de euro și Teze ale propagandei ruse și falsuri în discursul unionistului declarat, Vlad Bilețchi

În cea de-a 17-a ediție a Ziarului de Gardă din acest an, reporterii ZdG au radiografiat averilor președinților de partide. Unii președinți, fiind obligați să-și declare averea ca urmare a modificării Legii privind declararea averii și a intereselor personale, fie au depus declarațiile incomplete, fie au renunțat la funcție pentru a nu-și declara veniturile și proprietățile. Aflați la rubrica Anchetă care președinți au raportat venituri de zero sau jumătate de milion de lei și donații de două milioane de euro. 

Tot în această ediție, la rubrica Reporter Special, aflați ce narațiuni promovează unionistul declarat, președinte al Asociației Unirea – ODIP, Vlad Bilețchi, în cadrul emisiunilor și interviurilor la care participă, inclusiv la televiziunile afiliate deputatului fugar Ilan Șor. Potrivit redactorului-șef al portalului Stopfals.md, Mihai Avasiloaie, în discursul lui Vlad Bilețchi se observă „alinierea unor afirmații cu narațiunile obișnuite ale propagandei Kremlinului”. În declarațiile sale, Vlad Bilețchi susține că cetățenii R. Moldova nu sunt interesați de valorile europene, ci doar de banii și bunăstarea europeană, și că războiul din Ucraina ar fi „o confruntare geopolitică între Rusia, SUA, NATO”.

După publicarea unei investigații despre Alexei Cotorobai, fratele principalului suspect în omorul tinerei de 19 ani, Ana-Maria, care ar fi fost implicat în decesul unui copil de 10 luni care s-a produs acum 14 ani, Procuratura Generală a anunțat demararea unei investigații pe marginea acestui caz, în scopul stabilirii tuturor circumstanțelor decesului copilului. Citiți detalii despre acest caz, dar și despre cazul Anei-Maria, dezbătut în cadrul audierilor publice care au avut loc marți, 30 aprilie, în incinta Parlamentului, la rubrica IMPACT.

„Cum a zis domnul Cernăuțeanu, poliția primește zilnic 5-10 cereri cu privire la persoane dispărute. Acest caz a fost unul deosebit și din el ar trebui, de fapt, de învățat și de tras concluzii și de văzut dacă există proceduri care ar putea fi îmbunătățite pentru a evita asemenea cazuri. Însă, din păcate, deja pentru Ana-Maria este prea târziu”. La rubrica EXCLUSIV, citiți interviul cu Elena Munteanu, președinta Consiliului de administrație al Asociației Împotriva Violenței în Familie „Casa Mărioarei”. Invitata a vorbit, în cadrul podcastului ZdCe, despre violența împotriva femeilor, care ar fi un fenomen „constant și prezent în societate, doar că nu atât de vizibil”. 

La rubrica DOSAR aflați despre dosarul licitațiilor trucate în medicină, în care este vizat și ex-ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, care se află în prima instanță de aproape nouă ani. Avocații susțin că motivul tergiversării procesului ar fi numărul mare de inculpați. Reporterii ZdG au participat la cea mai recentă ședință care a durat mai puțin de douăzeci de minute, pentru că apărătorii inculpaților fie nu s-au prezentat, fie au solicitat amânarea acesteia. 

„Sfatul meu ar fi să nu te dai niciodată bătut. «Bateți și vi se va deschide. Cereți și vi se va da.» (…) Trebuie să-ți găsești o nișă în care să te simți confortabil și să poți să comunici ceva publicului”. Cunoașteți-o pe Isabelle Haile, o tânără cântăreață originară din R. Moldova, stabilită la Londra, care a obținut de curând premii în cadrul unui concurs internațional de muzică barocă din Londra. 

Acestea, dar și alte materiale jurnalistice pot fi citite mâine, în cea de-a 17-a ediție a Ziarului de Gardă din acest an.

Rubricile ediției:

ACTUAL: USM și UTM ar putea deveni o singură universitate. Ministrul Educației: „Inițiativa vine din partea rectorilor”/ Directoarea interimară a Spitalului de Psihiatrie din Bălți, cercetată pentru că și-ar fi cumpărat și instalat acasă mobilier, din banii instituției, a fost concediată/ Peste un milion de persoane au fost recenzate. Detalii de la BNS/ Un judecător a fost condamnat la 10 ani de închisoare și amendă de 200 de mii de lei/ În premieră, R. Moldova va exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană

OPINII:
Petru Grozavu: Cine va opri Rusia?

EDITORIAL:
Alina Radu: Cadourile politicienilor – o problemă penală

Aneta Grosu: Pe urmele celor Blajini

ANCHETE: Zero venituri vs. donații de 2 milioane de euro. Averea președinților de partide

DOSAR: „Dosarul a fost intentat la o comandă politică, cum era la modă la acea vreme” Dosarul licitațiilor trucate în medicină, în care este vizat și un ex-ministru al Sănătății, „împotmolit” în prima instanță de aproape nouă ani

JUSTIȚIE: Candidații la funcția de judecător al CSJ care are promovat evaluarea

CITITORUL DE GARDĂ: 30 de sfaturi pentru guvernare de la un cititor al ZdG din satul Bîrnova, raionul Ocnița 

VIAȚA REDACȚIEI: Concursurile interne anuale ale API: ZdG a obținut nouă premii 

REPORTER SPECIAL: Teze ale propagandei ruse și falsuri în discursul unionistului declarat, Vlad Bilețchi

EXCLUSIV: „Cazul Anei-Maria șochează prin tragismul lui”. Interviu cu Elena Munteanu, președinta Consiliului de administrație al Asociației Împotriva Violenței în Familie „Casa Mărioarei”

UE pe înțelesul mEU: Extinderea Uniunii Europene. Când va fi R. Moldova stat membru?

TRĂIND DE GARDĂ: Ala Roșca, față-n față cu tristețea acestei lumi

IMPACT: După o investigație ZdG, Procuratura Generală investighează implicarea lui Alexei Cotorobai în decesul unui copil de 10 luni/ Parc „expres” amenajat în locul școlii

OAMENI: „Să nu te dai niciodată bătut. «Bateți și vi se va deschide. Cereți și vi se va da.»” Istoria unei tinere din Chișinău care vrea să cucerească lumea muzicii clasice