Principală  —  Ştiri   —   Citiți joi în ZdG: Profilul…

Citiți joi în ZdG: Profilul persoanelor interzise în România pentru implicare în organizarea unui protest la București și Politicienii promotori ai falsurilor despre recensământ

Cea de-a 15-a ediție a ziarului tipărit din acest an conturează, la rubrica Anchetă, profilul tinerilor participanți la protestele organizate de deputatul fugar Ilan Șor, care au fost primit interdicția de a intra în România pentru o perioadă de cinci ani, după ce au încercat să plece la București pentru a protesta în ziua în care președinta Maia Sandu urma să participe la congresul Partidului Popular European (PPE). Ziarul de Gardă a identificat câteva dintre cele 116 persoane care s-au ales cu interdicția de a intra în România și a constatat că printre acestea se numără membri sau promotori ai partidelor afiliate lui Ilan Șor.

Falsurile despre recensământ lansate în spațiul public de către anumiți exponenți ai clasei politice din R. Moldova au fost combătute de către Biroul Național de Statistică (BNS) și experții consultați de ZdG la rubrica Reporter Special. Aflați de ce interpretările despre recensământ ale fostului președinte Igor Dodon, ale deputatului PSRM Bogdan Țîrdea și ale deputatului fugar Ilan Șor sunt eronate și reprezintă falsuri care au menirea să servească intereselor Federației Ruse în încercarea de a discredita referendumul, potrivit analistului politic Ion Tăbârță.

La ședința din data de 15 aprilie a fost audiat cel de-al doilea martor al acuzării în dosarul „Frauda Bancară”, fostul vicedirectorul al Moldindconbank, Alexandru Sveriniuc. Acesta a declarat că Veaceslav Platon, controversatul om de afaceri, avea oficiu în sediul Moldindconbank, cu toate că nu deținea nicio funcție în cadrul băncii. Mai mult de atât, sora acestuia, Elena Platon, top manager în cadrul băncii, a fost prezentă la ședința în care a fost aprobată acordarea unui credit interbancar de 10 milioane de dolari Băncii Naționale de Economii (BEM). Aflați la rubrica DOSAR detalii despre ședința de judecată.

La rubrica EXCLUSIV, citiți interviul cu Oleg Cara, directorul Biroului Național de Statistică (BNS). În cadrul interviului, invitatul a explicat modalitatea desfășurării Recensământului populației și locuințelor, modul în care au fost formulate întrebările și de ce etnia și naționalitatea sunt incluse în chestionar având același înțeles.

Informați-vă despre ce reprezintă Spațiul Schengen, care țări pot deveni membre cu drepturi depline și care sunt obiectivele de bază ale acestuia, la rubrica UE pe înțelesul mEU.

„Și nu m-aș fi gândit niciodată că va trebui să-mi îngrop soțul aici. Și că l-aș putea sacrifica pentru ca totul să se sfârșească. Pentru ca mormintele să nu se mai înmulțească. Dar acum vin aici și, de fiecare dată când vin, sunt din ce în ce mai multe (morminte, n.r.).” Aflați despre povestea văduvei din Lviv, Maria Ciuciman, a cărui soț a murit pe front la un an de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina și a cărei fiică este plecată la război, la rubrica Război.

Acestea, dar și alte materiale jurnalistice pot fi citite mâine, în cea de-a 15-a ediție a Ziarului de Gardă din acest an.

Rubricile ediției:

ACTUAL: „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?” Referendumul pentru modificarea Constituției, aprobat de Curtea Constituțională/ Cei doi mitropoliți, al Moldovei și al Basarabiei, îndeamnă populația să participe la recensământ/ Alertă de călătorie în Orientul Mijlociu: Recomandările Ministerului de Externe pentru cetățenii moldoveni/ Un raport al Consiliului de Apărare din România avertizează asupra situației din R. Moldova și anunță obiectivele serviciilor de informații „ostile” peste Prut

OPINII:
Alina Radu: De ce (nu) trebuie politicienii moldoveni să meargă la Moscova

EDITORIAL:
Sabin Rufa: Capcanele comuniste ale recensământului. Ce (nu) ne spun BNS și Academia de Științe?

ANCHETĂ: „Unirea” membrilor partidelor afiliate lui Șor. Profilul persoanelor interzise în România pentru implicare în organizarea unui protest eșuat la București

DOSAR: „Niște prostii inventate în perioada statului capturat de Plahotniuc”. Dosarul privind gajarea parterului Spitalului Clinic Republican, în care figurează un ex-ministru al Sănătății, examinat de nouă ani în prima instanță 

REALITATEA: „Platon avea oficiu în bancă și era văzut acolo destul de des”. Fost vicedirector al Moldindconbank, audiat în dosarul „Frauda bancară”

CITITORUL DE GARDĂ: Antrenori și arbitri invocă „grave probleme” în cadrul Federației de Gimnastică Ritmică Sportivă din R. Moldova. Federația îi acuză că „urmăresc interese personale”

TRĂIND DE GARDĂ: Soția bărbatului care și-a găsit sfârșitul în lift: „Nici nu mai sper să mi se facă dreptate, nici nu-mi pun speranța în cele trei milioane de lei”

REPORTER SPECIAL: „Vor desena că în R. Moldova trăiesc români”. Politicienii promotori ai falsurilor despre recensământ

EXCLUSIV:  Moldovean sau român? Etnie vs. naționalitate la Recensământul populației și locuințelor. Interviu cu Oleg Cara, directorul Biroului Național de Statistică

UE pe înțelesul mEU: Spațiul Schengen – cel mai mare spațiu de liberă circulație din lume

RĂZBOI: Soțul i-a decedat, fiica este la război. Istoria unei văduve de pe Câmpul lui Marte

ÎN LUME: Papa – în căutarea păcii. Vaticanul oferă o nouă versiune pentru armistițiul între Rusia și Ucraina, foarte asemănătoare cu cea chinezească

OAMENI: Dionisie Cobîlaș, coregraful ansamblului de dans popular „Hecenii”: „În joc rămân cei mai puternici! Tot ce facem e să muncim”