Principală  —  Ştiri   —   Citiți joi în ZdG: Cronologia…

Citiți joi în ZdG: Cronologia licitațiilor eșuate pentru gestionarea spațiilor comerciale ale AIC și Sistemul de canalizare pluvială s-a dus pe apa… ploilor

În cea de-a 26-a ediție a Ziarului de Gardă din acest an, găsiți, la rubrica Anchete, cronologia licitațiilor eșuate pentru gestionarea spațiilor comerciale ale Aeroportului Internațional Chișinău (AIC), la un an și trei luni după ce AIC a revenit în gestiunea statului. Spațiile comerciale rămân să fie date în chirie unor companii controlate de oligarhul fugar Ilan Șor, după ce cele trei licitații pentru gestionarea spațiilor comerciale au eșuat. Autoritățile, acuzate că ar favoriza o companie franceză, acuză, la rândul lor, gruparea Șor că ar sabota procesul de licitație.

Tot în această ediție, la rubrica Reporter Special, citiți despre sistemul de captare a apei din capitală, care fie lipsește în anumite zone, fie este vechi de decenii, și despre ploile torențiale care cauzează acumulări mari de apă pe străzile din Chișinău, inundând subterane și locuințe și paralizând traficul pe anumite artere din oraș. Ziarul de Gardă a discutat cu edilul capitalei, Ion Ceban, cu predecesorul acestuia, Dorin Chirtoacă, cu Victor Chironda, consilier municipal, și cu inginerul Ion Ioneț, doctor în urbanism, despre lipsa sistemului de captare a apei și despre consecințele haosului pluvial.

Citiți, la rubrica Anchetă, despre dosarul Guțul, în care bașcana regiunii autonome găgăuze, Evghenia Guțul, este învinuită de finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor”. Dosarul a ajuns la etapa cercetării judecătorești, fiind finalizată etapa ședințelor preliminare. Fiecare ședință s-a desfășurat pe fundalul unor proteste organizate la ușa instanței. Înainte de cea mai recentă ședință, Guțul le-a declarat susținătorilor săi că nu regretă că s-a întâlnit cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.

Doi adolescenți, Arseni Turbin și Egor Balazeikin din Rusia, au fost condamnați la cinci și, respectiv, șase ani de detenție, fiind acuzați de terorism. Ambii tineri s-au pronunțat împotriva războiului Rusiei în Ucraina. Arseni, potrivit anchetei, a distribuit pliante anti-Putin și s-a alăturat Legiunii pentru Rusia Liberă, iar Egor, potrivit forțelor de ordine, a încercat să incendieze de trei ori birourile de înrolare militară. Citiți despre adolescenții persecutați în Rusia la rubrica În Lume.

Invitatul ediției din această săptămână a Podcastului ZdCe este Leonid Boaghi, primarul satului Sireți, raionul Strășeni. În cadrul interviului, primarul a vorbit despre cum se descurcă o primărie cu buget limitat și cum încearcă să rezolve problemele comunității și necesitățile locuitorilor satului. Una dintre soluțiile aplicate de primarul din Sireți este atragerea fondurilor extrabugetare din proiectele finanțate de instituțiile naționale și de organizațiile internaționale, dar și implicarea locuitorilor satului. Mai multe detalii găsiți la rubrica Exclusiv.

Maria Sarabaș, solista tarafului „Izvoraș” de la Casa de Cultură din Cahul, recunoaște că cel mai onorabil și mai frumos titlu pe care îl deține pe parcursul întregii sale cariere artistice este „Privighetoarea de la Cahul”. Aceasta a participat la diverse evenimente culturale, spectacole, festivaluri și concursuri naționale și unionale, fiind apreciată cu numeroase distincții. Totodată, solista povestește la rubrica Oameni despre refuzul consilierilor municipali de la Cahul de a-i acorda titlul „Cetățeană de Onoare” a municipiului Cahul.

Acestea, dar și alte materiale jurnalistice pot fi citite mâine, în cea de-a 26-a ediție a Ziarului de Gardă din acest an.

Rubricile ediției:

ACTUAL: Fostul procuror general, eliberat din funcție în septembrie 2023, este înaintat de socialiști în fotoliul de președinte/ „Aveți legitimația de deputat?”. Vasile Bolea, oprit de oamenii legii în timp ce conducea fără revizia tehnică și asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto/ Averea noului președinte al CSM. Anul trecut, familia judecătorului a dobândit două bunuri imobile/ Câștig de cauză pentru Consiliul Audiovizualului în litigiul cu două posturi TV afiliate oligarhului Ilan Șor privind „lipsa corectitudinii, imparțialității, rigorii și bunei-credințe la difuzarea știrilor”

OPINII:
Petru Grozavu: Contează mai mult Șor decât Demirel?

EDITORIAL:
Aneta Grosu: Strângerea de mâini cu procurorul. Ce urmează?

Sabin Rufa: De la Șor sau guvernanți – cum ne contaminăm de moldovenism

ANCHETĂ: De ce companiile lui Șor sunt prezente în continuare la Aeroportul Internațional Chișinău? CRONOLOGIA licitațiilor eșuate pentru gestionarea spațiilor comerciale/ Dosarul Guțul, ajuns la faza de cercetare judecătorească, pe fundalul unor proteste organizate la ușa instanței: „Sunt deseori întrebată dacă regret întâlnirea cu președintele Federației Ruse. Nu, eu nu regret”

REALITATEA: Portalurile informaționale, sub lupă: publicitate ascunsă și abateri deontologice

CITITORUL DE GARDĂ: Cum vedeți R. Moldova peste 20 de ani? Concurs de Ziua ZdG

VIAȚA REDACȚIEI: Miez de vară. Totalurile lunii iunie la ZdG

REPORTER SPECIAL: Sistemul de canalizare pluvială s-a dus pe apa… ploilor. Cine și cum (NU) contribuie la prevenirea inundațiilor în capitală

EXCLUSIV: „Am scris peste 150 de cereri de finanțare, am adus proiecte de 82 de milioane de lei”. Interviu cu primarul „call centru”, Leonid Boaghi, de la Sireți, raionul Strășeni

UE pe înțelesul mEU: Modelul social al Europei: 27 de țări – o societate?

ÎN LUME: Banca școlară a acuzaților. Copiii sunt declarați sabotori și teroriști. Din ce cauză sunt persecutați adolescenții în Rusia

OAMENI: Privighetoarea de la Prut: „Mereu am cântat la fel pentru toată lumea și nu am împărțit publicul după criterii și partide politice”