Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   CEDO somează Serbia să nu…

CEDO somează Serbia să nu folosească arme sonore împotriva manifestanţilor

Sursa: Getty Images

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a somat miercuri, 30 aprilie, Serbiei să nu utilizeze arme sonore pentru dispersarea sau controlul manifestanţilor; instanţa din Strasbourg a dat astfel dreptate, parţial, militanţilor care au acuzat autorităţile sârbe de folosirea unui tun sonic în 15 martie, cu ocazia unui miting de mare amploare la Belgrad, informează AFP, citează G4Media.

„Până la noi dispoziţii, orice utilizare a dispozitivelor sonore cu scopul de a controla mulţimea (cu alt obiectiv decât comunicarea) trebuie împiedicată”, a precizat Curtea.

Sursa citată scrie că magistraţii europeni au luat această măsură „provizorie” în cadrul unei proceduri aplicabile în „circumstanţe excepţionale” şi „cu risc iminent de încălcare ireparabilă” a unui drept fundamental garantat de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

CEDO a fost sesizată de 47 de reclamanţi care participaseră la manifestaţia din 15 martie împotriva corupţiei şi pentru statul de drept.

Peste 300 de mii de demonstranţi s-au adunat cu ocazia respectivă, a arătat o organizaţie de numărare independentă. În ziua aceea, puţin după orele 19.00, în timp ce manifestanţii ţineau un moment de reculegere, mulţimea s-a împrăştiat brusc, aparent fără niciun motiv, pe un bulevard din centrul Belgradului.

De atunci, opoziţia şi unii din cei prezenţi la protest acuză poliţia că a utilizat un tun sonic, dispozitiv militar pentru dispersarea mulţimilor, sau altceva similar. Autorităţile nu recunosc că ar fi recurs la un astfel de atac.

„Reclamanţii afirmă că au resimţit diferite simptome, în special o teroare instinctivă, panică, un sentiment de şoc, o accelerare a ritmului cardiac, tremurături, probleme auditive, vărsături, greaţă sau tahicardie”, a detaliat CEDO în comunicatul difuzat miercuri. „Unii afirmă că au fost răniţi din cauza panicii. Până la 4000 de persoane au relatat despre experienţa incidentului”, adaugă documentul.

Partidul Democratic din opoziţia de centru-stânga a reclamat săptămâna trecută autorităţile în Serbia, prezentând mărturii şi dosare medicale ale mai multor manifestanţi care afirmă că au avut probleme de sănătate după incident – afecţiuni ale auzului, acufene şi dureri de cap.