Ceban, despre acuzațiile că ar avea legături cu Federația Rusă: „Nu există. Este o comandă politică”

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, care are interdicție de a intra în România, dar și în spațiul Schengen, neagă că ar avea legături cu Federația Rusă, acuzând din nou „o comandă politică”.
Edilul capitalei, tot el lider al Mișcării Alternativa Națională (MAN), susține că nu există „vreo dovadă că ar exista ceva”.
„Condamn expunerea publică a doamnei ministre de Externe a României în cazul meu. Sunt câteva teze pe care le-a lansat dumneaei. Prima – că ar fi fost documentate unele legături complicate cu reprezentanți ai Federației Ruse. Acest tip de legături complicate nu există și ei cunosc acest lucru. Ca dovadă a acestui fapt, există oameni, politicieni, atât în România, R. Moldova, dar și în statele UE, care nu neapărat au legături complicate, dacă este să vorbim în terminologia dumneaei, dar chiar au aceste legături deschise și nu li se întâmplă nimic. Asta este prima teză în baza căreia afirm că este o comandă politică. Teza nr. 2 ține nemijlocit de pasarea responsabilității de la o instituție la alta (…). Până în ziua de azi nu mi-a fost prezentată vreo dovadă că ar exista ceva, pentru că acel ceva nu există. Acest lucru se întâmplă exact în perioada electorală pentru alegerile parlamentare din R. Moldova. Orice tip de ingerință de acest fel poate fi calificată ca implicare directă în influențarea publică a diferitor opinii ale oamenilor care vor merge să-și expună votul (…)”, a spus Ceban într-o intervenție video pe Facebook.
Joi, 17 iulie, ministra de Externe a României, Oana Țoiu, a explicat de ce primarul Chișinăului, Ion Ceban, a primit interdicție de a intra în România. Fiind întrebată în cadrul unui interviu la RFI, Țoiu a declarat că „există de multă vreme documentate legături complicate ale dumnealui cu reprezentanți ai Federației Ruse”.
„Din rațiuni care țin de siguranța națională. În cazul domnului Ceban, pentru că este singurul nume public despre care pot vorbi, există de multă vreme documentate legături complicate ale dumnealui cu reprezentanți ai Federației Ruse. Pentru România este extrem de important ca acest tip de influență să fie limitată pe teritoriul nostru, mai ales că noi avem un număr foarte mare de cetățeni, care sunt și cetățeni români și cetățeni ai R. Moldova. Este o decizie care a fost luată din rațiuni care țin de siguranța națională. Decizia de a nu permite accesul pe teritoriul României are drept efect direct decizia de a nu permite accesul pe teritoriul Spațiului Schengen”, a afirmat ministra de Externe.
Întrebată dacă vor mai fi luate și alte măsuri similare, șefa diplomației române a răspuns: „Nu este o măsură pe care a luat-o Ministerul Afacerilor Externe direct, pentru că nu ține de competența noastră acest tip de monitorizare și acest tip de decizie pe siguranța națională. Este o decizie care este pornită din aceste rațiuni de siguranță națională, însă Ministerul Afacerilor Externe este un partener important în acest proces și pentru noi este foarte important, atât cât ține de noi și de celelalte ministere, să ne asigurăm că limităm acest tip de riscuri de influență şi de prezență pe teritoriul nostru”.
Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, nu mai are voie să intre în România. Acestuia i-a fost interzis accesul pe teritoriul României, dar și în tot spațiul Schengen, pe o perioadă de 5 ani.
Pe 14 iulie, Ion Ceban a cerut ca declarațiile și restricția de a intra în România, dar și în spațiul Schengen, care, potrivit ministrei de Externe a României Oana Țoiu, a intrat în vigoare pe 9 iulie, să fie retrase, întrucât, „așa va fi corect și legal”.
Edilul capitalei afirmă că „deja a înțeles toată lumea” că restricția este o „înțelegere” între partidul Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Uniunea Salvați România (USR), care „nu are nimic cu principiile de bază ale Uniunii Europene”.
Vicepreședintele PAS, Dan Perciun, a venit anterior cu o reacție în acest sens, prin care a respins acuzațiile precum că PAS ar sta în spatele restricției. „Acțiunile au consecințe. Nu PAS-ul este problema. Ci faptele tale. Și nu, nu sunt toți proști. Nici la Chișinău. Nici la Bruxelles”, a punctat Perciun.