Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   BELARUS/ Candidata opoziției, Svetlana Tihanovski…

BELARUS Candidata opoziției, Svetlana Tihanovski a plecat din motive de securitate în Lituania. Pentru astăzi se anunță grevă generală

Noaptea trecută, Belarusul a cunoscut cele mai violente confruntări între manifestanți și forțele de ordine. Pentru prima dată în istorie, au fost construite baricade pe principalele artere ale Minskului, iar manifestanții au ripostat atacurilor trupelor speciale cu focuri de artificii și cocktailuri Molotov.

Nu există statistici oficiale despre numărul de rețineri sau persoane rănite, însă de dimineață au apărut mai multe mesaje din curțile secțiilor de poliție care sunt pline de oameni la pământ. În același timp, a fost anunțat decesul unei persoane în timpul confruntărilor.

Candidata unică a opoziției ar fi părăsit Belarus. Ministrul de Externe al Lituaniei a anunțat pe pagina sa de twitter că Svetlana Tihanovski se află în siguranță pe teritoriu țării.

Tihanovski a declarat anterior că nu recunoaște rezultatele scrutinului de duminică și l-ar fi contestat la Comisia Electorală Centrală. Aseară, mai multe surse au anunțat despre faptul că politiciana ar fi fost sechestrată în sediul Comisiei, iar după trei ore, colegii săi au declarat că se află în siguranță. Svetlana Tihanovski nu a participat la manifestațiile din Minsk și a declarat anterior că își dorește un transfer pașnic al puterii.

Pentru astăzi, canalele de telegram ale opoziției anunță o grevă generală fără precedent în Belarus. Muncitorii de la întreprinderile mari ale țării sunt îndemnați ca de la ora 11.00 să protesteze față de „furtul votului” și să ceară declararea Svetlanei Tihanovski câștigătoarea alegerilor, eliberarea tuturor deținuților politici și organizarea unor noi alegeri libere și corecte.