Principală  —  Ştiri   —   Autoritatea Aeronautică Civilă, despre avionul…

Autoritatea Aeronautică Civilă, despre avionul închiriat de Șor, „blocat” la Tel-Aviv: „Solicitantul nu a coordonat zborul”

Colaj foto: ZdG

După ce fostul deputat fugar Ilan Șor a declarat că zborul charter organizat de el, pe ruta Tel Aviv – Chișinău, ar fi reținut, Autoritatea Aeronautică Civilă a emis o notă informativă în care precizează că „solicitantul nu a coordonat zborul cu instituțiile statului relevante”.

Pe pagina de Facebook a fostului deputat fugar Ilan Șor, ieri, 12 octombrie, au apărut imagini video ale pasagerilor cursei Tel Aviv – Chișinău, în care aceștia își exprimau nemulțumirile vizavi de reținerea zborului. Imaginile au fost însoțite de mesajul fugarului, care declara: „În ciuda tuturor eforturilor noastre, ne-am confruntat cu tergiversări birocratice din partea autorităților moldovenești”.

Solicitarea de autorizare a zborului neregulat a venit din partea furnizorului de servicii de deservire la sol MGH Ground Handling din Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) și a fost înregistrată la ora 15:40, nefiind depuse toate actele necesare pentru autorizare. După coordonarea între reprezentanții Autorității și MGH Ground Handling, aproximativ la 18:30, au fost depuse și actele care lipseau. După finalizarea verificărilor corespunzătoare, autorizația a fost emisa la ora 22:30 și este valabilă pentru 72 ore”, consemnează Autoritatea.

De asemenea, Șor a specificat că „avionul charter a fost organizat pentru familiile de moldoveni”.

Deși, conform solicitării, acesta este un zbor de repatriere, solicitantul nu a coordonat zborul cu instituțiile statului relevante, motiv pentru care a fost necesar timp suplimentar pentru a verifica originea zborului, lista pasagerilor și alte elemente necesare în vederea asigurării securității naționale, ținând cont de faptul că zborul  se efectuează dintr-o zona cu risc sporit. 

Menționăm că din 30 de pasageri, conform informației prezentate de către solicitant, doar 13 sunt cetățeni ai R. Moldova”. 

Oligarhul fugar Ilan Șor a acuzat autoritățile moldovenești, printre altele, că nu ar permite aterizarea la Chișinău a avionului pe care l-a închiriat pentru cetățenii moldoveni aflați în Israel, la care Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a informat aseară, 12 octombrie, că „nu există nici un impediment din partea autorităților noastre, sunt falsuri și speculații”.

Pentru că sunt multe curse pe aeroportul din Israel și pentru că decolările și aterizările se fac ordonat, am fost informați că mai multe curse vor decola cu întârziere, inclusiv cea menționată de cetățeanul sancționat internațional, Ilan Șor”, a explicat consilierul pentru comunicare al MAEIE, Igor Zaharov.