Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ar putea fi anulată înregistrarea…

Ar putea fi anulată înregistrarea numelui partidului ALDE, a cărui lideră a fost „agent sub acoperire” într-un dosar penal în care era vizat Șor? Un grup din parlamentul european îi cere premierului să intervină

Colaj ZdG

Un grup din parlamentul european, ALDE Party, cere premierului Dorin Recean să intervină, pentru a schimba sau anula înregistrarea numelui partidului Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), pe motiv că acesta are același nume, siglă, logo, dar și alte elemente de brand ca cele ale grupului de la Bruxelles. O scrisoare în acest sens, semnată de către Secretariatul ALDE Europe, a fost făcută publică de către Igor Munteanu, președintele partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB).

Reprezentanții ALDE Party se arată îngrijorați că autoritățile din R. Moldova au permis participarea partidului la scrutinul de pe 5 noiembrie. Potrivit scrisorii, acest fapt „poate afecta grav reputația [n.r. ALDE Party] în R. Moldova, având în vedere modul în care a apărut în presă lidera partidului și acuzațiile din jurul acesteia”.

„În consecință, la 7 august 2023, am emis o declarație publică în care afirmăm în mod clar că „Partidul ALDE nu este asociat și nici nu recunoaștem noul „partid politic” care a fost format în Moldova. Utilizarea de către aceștia a numelui și logo-ului nostru este în mod expres fără permisiunea noastră. Singurul partid politic din Moldova care este afiliat la Partidul ALDE este Coaliția pentru Unitate și Bunăstare””, se arată în scrisoare.

Sursa foto: Igor Munteanu/ Facebook

Pe de altă parte, Arina Spătaru, lidera partidului ALDE din R. Moldova, fiind solicitată de Ziarul de Gardă, a declarat că co-președintele ALDE Party, Ilhan Kyuchyuk, cunoștea care este numele partidului condus de aceasta și nu a adresat vreo obiecție atunci când ei s-au întâlnit, în octombrie 2023.

„Pe 17 octombrie 2023 am vizitat fracțiunile parlamentare în cadrul Consiliului European la Strasburg, prezentându-le Manifestul nostru și unul din persoanele care au primit personal acest manifest a fost chiar co-președintele ALDE Party, domnul Ilhan Kyuchyuk. Atunci, personal, dumnealui nu a înaintat vreo obiecție în raport cu echipa ALDE Moldova”, susține Spătaru.

ZdG l-a contactat și pe purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, pentru a obține un comentariu. Putrivit lui, însă, executivul nu a primit deocamdată asemenea scrisoare.

Partidul ALDE Moldova și-a modificat numele din Partidul Acțiunea Democratică, după cum a fost constituit pe 5 august 2023, în Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa pe data de 21 august 2023.

ALDE Party, cu numele complet Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa, este un grup politic european compus din 74 de partide liberale naționale din 44 de țări de pe continentul european, fiind prezent în Parlamentul European cu numele de Grupul Politic RENEW/ALDE.

Potrivit site-ului oficial al grupului politic de la Bruxelles, există două partide din R. Moldova care sunt afiliate la Partidul ALDE: Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) și Partidul Liberal (PL).