Principală  —  ZdG explică  —  Consultant social   —   Angajații care îmbină munca cu…

Angajații care îmbină munca cu studiile pot beneficia de o serie de garanții și compensații

Salariaților care, din proprie inițiativă, s-au înmatriculat la programe de studii  în instituţiile de învăţămînt superior, în instituțiile de învățământ profesional tehnic sau în instituțiile de învățământ liceal cu frecvență redusă, li se acordă anumite garanții și compensații prevăzute de contractul colectiv sau de cel individual de muncă. Aceștia pot beneficia de concedii suplimentare plătite, acordarea zilelor libere cu sau fără menținerea salariului, precum și de un program redus de muncăx, în unele cazuri.

Garanțiile și compensațiile pentru categoriile sus-menționate sunt stabilite de Regulamentul cu privire la acordarea unor garanţii şi compensaţii salariaţilor care îmbină munca cu studiile.

De garanţii şi compensaţii în baza Regulamentului respectiv beneficiază:

  • salariaţii care învaţă în instituţiile de învăţămînt din R. Moldova acreditate în condiţiile legii;
  • salariaţii la obţinerea, pentru prima dată, a studiilor de nivelul respectiv. Salariaţilor care îşi fac studiile la o instituţie de învăţămînt, pentru a obţine a doua sau a treia specialitate (profesie), li se pot acorda anumite garanţii şi compensaţii în modul prevăzut de contractul colectiv sau de cel individual de muncă;
  • salariații trimiși de către angajator la programe de studii autorizate provizoriu sau acreditate în condițiile legii în cadrul învățământului profesional tehnic, superior de licență sau superior de master cu frecvență redusă;

Regulamentul prevede că, în cazul salariaților trimiși de către angajator la programe de studii autorizate provizoriu sau acreditate în condițiile legii în cadrul învățământului profesional tehnic, superior de licență sau superior de master cu frecvență redusă, acestora li se stabilește durata redusă a timpului de muncă, li se acordă concedii suplimentare, cu menținerea integrală sau parțială a salariului mediu, și alte înlesniri, în modul stabilit de Regulament.

Salariaţilor care îşi fac studiile fără scoatere din activitate li se pot acorda, la cerere, concedii de odihnă anuale pînă la începutul studiilor în instituţiile respective de învăţămînt.

Salariaţilor nou-angajaţi care îşi fac studiile fără scoatere din activitate li se pot acorda, la cerere, concedii de odihnă anuale înainte de expirarea termenului de 6 luni de muncă în unitatea respectivă.

La cererea salariatului, concediile anuale de odihnă pot fi anexate la concediile suplimentare acordate salariaţilor în conformitate cu prezentul Regulament.

De garanții și compensații pot beneficia doar persoanele care vor prezenta un act confirmativ eliberat de către instituția de învățământ în care își fac studiile.