Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   „Am vedea prăbușirea rublei”. SUA…

„Am vedea prăbușirea rublei”. SUA iau în calcul sancțiuni asupra Băncii Centrale a Rusiei

SUA iau în calcul sancțiuni asupra Băncii Centrale a Rusiei, potrivit unor surse familiarizate cu subiectul, o mișcare care ar viza o mare parte din rezervele de 643 de miliarde de dolari pe care președintele rus Vladimir Putin le adunase înainte de invadarea Ucrainei, transmite Bloomberg, potrivit g4media.ro.

O decizie finală nu a fost luată, dar administrația Biden ia în considerare toate opțiunile în încercarea de a-l descuraja pe Putin să avanseze în Ucraina, au precizat sursele citate, care au vorbit sub condiția anonimatului. SUA își propun să facă fiecare mișcare împreună cu aliații din Europa pentru a obține un impact maxim.

Nu este clar cât de avansate sunt aceste discuții. Problema țintirii potențialului băncii centrale ruse a apărut însă într-o conversație de la sfârșitul lunii ianuarie, potrivit unei persoane familiarizate cu subiectul.

O purtătoare de cuvânt a Consiliului Național de Securitate a Casei Albe a refuzat să comenteze.

În timp ce Rusia a redus în mod constant dependența de valută străină, Banca Centrală deținea în continuare 16,4% din deținerile sale în dolari la sfârșit de iunie 2021, potrivit datelor oficiale, în scădere față de 22,2% cu un an mai devreme.

Decizia ar fi fără precedent pentru o economie de dimensiunea Rusiei. Pierderea accesului la fonduri în străinătate ar putea lega de mâni Banca Centrală în timp ce încearcă să susțină rubla pe piața valutară prin vânzarea de valută.

Intervențiile directe, anunțate la începutul acestei săptămâni, după ce Putin a ordonat armatei sale să atace Ucraina, marchează prima dată când aceasta este introdusă pe piață din 2014.

Mișcarea ar fi „devastatoare” pentru Rusia, potrivit lui Tim Ash, strateg la Bluebay Asset Management din Londra. „Am vedea prăbușirea rublei.”

Rusia și-a păstrat 22% din tezaurul său în aur, cea mai mare parte din care este deținută pe plan intern și ar fi ferită de sancțiunile occidentale, în timp ce aproximativ 13% din deținerile băncii centrale erau în yuani.