Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Agricultorii ies din nou la…

Agricultorii ies din nou la protest. Fermierii acuză autoritățile de birocratizarea procesului de obținere a subvențiilor. Reacția Ministerului Agriculturii

Captură foto: privesc.eu

Asociația „Forța Fermierilor” anunță că miercuri, 30 august, începând cu orele 11.00, va avea loc pichetarea (grevă la poarta unei instituții, n.red.) Ministerului Agriculturii (MAIA) și Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA). Protestatarii vor cere autorităților debirocratizarea procesului de depunere a dosarelor pentru compensații și motorină AIPA a cerut acte suplimentare la dosarelor pentru compensații și motorină.

În comunicatul Asociației „Forța Fermierilor” a fost lansat anunțul despre protestele planificate și se menționează că AIPA ar „schimba regulile jocului în timpul jocului”.

„Acțiunea inițiată de AIPA contrar legii, este intenționată în contextul ultimelor declarații iresponsabile ale ministrului agriculturii în privința rolului culturilor cerealiere în agricultura R. Moldova.

„(…) AIPA cere un document neprevăzut de regulamente. (…) Pentru fiecare parcelă de pământ, agricultorii vor fi nevoiți să aducă extrase din Registrul contractelor de arendă de la primării, cu indicarea numărului cadastral, cu indicarea numelui și prenumelui proprietarului de la care este arendată parcela și termenul arendei. Asta înseamnă că unii agricultori unde terenurile agricole sunt parcelate excesiv, trebuie să aducă mii de extrase. Prezentarea acestor documente ar fi foarte dificilă pentru agricultori, mai ales că sunt în toi lucrările agricole”, a precizat pentru ZdG, Alexandru Slusari, liderul Asociației „Forța Fermierilor”.

De cealaltă parte, făcând referire la o hotărâre a Curții de Conturi din 12 decembrie 2022, MAIA a declarat că pentru obținerea ajutorului, „agricultorii trebuie să justifice deținerea în proprietate sau folosință a terenurilor agricole afectate de calamitățile naturale”. 

„(…) Prezentarea dovezii deținerii în proprietate/folosință sau posesie a terenurilor, prin acte relevante și veridice este determinată de necesitatea excluderii riscului de prejudiciere a bugetului statului și de acordare dublă a subvenției, inclusiv proprietarilor și gestionarilor de subvenții a terenurilor agricole. Totodată, la implementarea acestei obligativități s-au luat în considerare practicile Uniunii Europene, care la fel conțin aceste prevederi, fiind o soluție eficientă pentru diminuarea neregulilor în distribuirea subvențiilor”, se arată în comunicatul MAIA.

Potrivit autorităților, până la data de 29 august curent, au fost depuse peste 3200 de cereri de solicitare a subvențiilor, după cum urmează:

–          Subvenționarea primelor de asigurare – 147 dosare;

–          Subvenționarea complementară – 125 dosare;

–          Rambursarea accizei la motorină – 2841 dosare;

–          Plăți directe per cap de animal – 25 dosare;

–          Plăți directe pentru kg de produs (lapte) – 45 dosare;

–          Ajutor umanitar extern (motorină) – 6 dosare;

–          Ajutor pentru depășirea consecințelor crizelor din anul 2022 – 75 dosare.

Diana Coșalîc, directoarea adjunctă a AIPA, în cadrul unui briefing de presă, susținut luni, 28 august, alătului de ministrul Vladimir Bolea a anunțat despre deschiderea procesului de recepționare a cererilor pentru subvențiile în avans.

„În monitorul oficial a fost publicat apelul prin care ministerul anunță deschiderea procesului de recepționare a cererilor pentru subvențiile în avans, fiind eligibili fermierii micro, mici, autoritățile publice locale, instituțiile de învățământ și de cercetare din domeniul agricol. Pentru această măsură de subvenționare, cererile vor fi recepționate de AIPA, începând cu 18 septembrie și până pe 16 noiembrie. În aceeași perioadă, vor fi recepționate cererile de subvenții post-investiții, ce pot fi depuse de toate categoriile de agricultori”, a menționat Diana Coșalîc.

În anul 2020, fondul de subvenționare a constituit 1 miliard 524 milioane de lei, în 2021 – 1 miliard 535 de milioane de lei; în 2022-1 miliard 750 milioane de lei.