Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Aeronavele fără pilot la bord…

Aeronavele fără pilot la bord care vor trece ilegal frontiera de stat a R. Moldova vor putea fi distruse sau neutralizate. Cum se va proceda în cazul aeronavelor cu pilot

Sursa foto: Yasuyoshi Chiba/AFP/Getty Image

Aeronavele fără pilot la bord care vor trece ilegal frontiera de stat a R. Moldova vor putea fi distruse neutralizate sau zborul acestora va fi luat sub control de către Forțele Aeriene, subordonate Ministerului Apărării al R. Moldova. În cazul aeronavelor fără pilot la bord, care survolează ilegal spațiul aerian al R. Moldova și este imposibilă interceptarea acestora, Poliția de Frontieră va avea dreptul să le imobilizeze sau să le distrugă, prin dezactivarea funcțiilor de comandă, de control sau de comunicații. În cazul în care vor exista informații verificate și confirmate referitoare la utilizarea neautorizată a spațiului aerian național de către o aeronavă civilă sau de stat cu pilot la bord, Ministerul Apărării va asigura protecția spațiului aerian, iar autoritățile competente vor colabora în vederea acordării sprijinului pentru asigurarea securității spațiului aerian național. Prevederile fac parte dintr-un proiect de lege votat de Parlament, astăzi, 3 iulie, în prima lectură.

Iniţiativa legislativă, elaborată de Ministerul Apărării, reglementează raporturile juridice, organizaționale şi administrative, apărute în procesul de asigurare a securităţii spaţiului aerian naţional, modul de acţiune în diverse situaţii aeriene şi competenţele specifice privind aprobarea executării măsurilor de securitate aeriană. Proiectul prevede instituirea unor măsuri concrete de monitorizare, gestionare și neutralizare a riscurilor și amenințărilor aeriene, precum și consolidarea mecanismelor de cooperare între autoritățile publice cu atribuții în domeniu. Autorităţile competente vor avea instrumentele necesare pentru a preveni şi a răspunde prompt oricărei utilizări neautorizate. Noile prevederi vor permite instituțiilor responsabile să intervină în mod operativ, eficient și coordonat în diferite situații de urgență, ceea ce va contribui semnificativ la protejarea spațiului aerian și a securității R. Moldova.

Proiectul prevede și modul de acțiune împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spațiul R. Moldova.

„Noua lege are ca scop crearea unui cadru legislativ unitar, coerent și interoperabil, care să reglementeze eficient toate aspectele ce țin de securitatea spațiului aerian național și de modul de acțiune împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat acest spațiu”, se menționează în nota de fundamentare a inițiativei legislative.

Necesitatea proiectului de lege a fost generată de situația de securitate la nivel regional şi naţional, precum şi de lacunele existente în legislația din domeniu. Documentul urmează a fi examinat de Parlament în a doua lectură.

De la începutul războiului din Ucraina, mai multe rachete și drone rusești au încălcat spațiul aerian moldovenesc și au căzut pe teritoriul R. Moldova, fără să producă victime umane. Incidentul cu racheta rusească ce a căzut la Naslavcea a fost primul. Ulterior, au mai fost găsite rămășițe ale unor rachete lângă orașul Briceni și în satul Larga, raionul Briceni, în satul Hîrbovăț, raionul Anenii Noi, precum și în trei localități din regiunea transnistreană. 

Câte incidente au fost înregistrate de la începutul războiului din Ucraina

Conform unui răspuns oferit ZdG de către Ministerul Apărării, în perioada 2022-2025, R. Moldova a înregistrat mai multe incidente în care spațiul său aerian a fost survolat de rachete și drone rusești, care au pătruns sau căzut pe teritoriul țării. Aceste incidente au inclus explozii în regiunea transnistreană, descoperirea de fragmente de rachete și drone în apropierea frontierei cu Ucraina, precum și drone cu încărcături explozive. Este vorba despre 12 cazuri de survolare a spațiului aerian al Republicii Moldova; și 14 cazuri de depistare a fragmentelor de drone, rachete, drone momeală.

Potrivit datelor Centrului operații aeriene al Armatei Naționale:

Anul 2022

– 3 cazuri de survolare a spațiului aerian al Republicii Moldova; 

– o rachetă doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean care a căzut pe teritoriul Republicii Moldovei.

Anul 2023

– un caz de survolare a spațiului aerian al Republicii Moldova; 

– 3 cazuri de depistare a fragmentelor de rachete/drone.

Anul 2024:  

– 3 cazuri de survolare a spațiului aerian al Republicii Moldova;  

– 7 cazuri de depistare a unor fragmente de drone/rachete/drone de tip momeală.