Principală  —  IMPORTANTE   —   „15 minute de pozor [rușine…

„15 minute de pozor [rușine – n.r.], dar pe urmă ești milionar”. Primarul din Ocnița, despre cum deputata Lozovan i-a propus 50 de mii de dolari pentru a adera la „Renaștere”

Deputata Irina Lozovan împreună cu primarul orașului Ocnița, Victor Artamaniuc

Primarul orașului Ocnița, Victor Artamaniuc, căruia i s-au propus 50.000 de dolari ca să părăsească Partidul Socialiștilor și să adere la Partidul „Renaștere” a depus mărturii în procesul de judecată al deputatei Irina Lozovan și al soțului ei, Pavel Gîrleanu, scrie Europa Liberă Moldova.

Jurnaliștii de la Europa Liberă au asistat la ședința de judecată din 29 aprilie, de la Judecătoria Buiucani. Victor Artamaniuc a povestit că Irina Lozovan conducea organizația socialiștilor din Ocnița, iar soțul ei era consilier raional. Potrivit lui Artamaniuc, în martie 2023, Lozovan l-a anunțat că va părăsi în curând partidul și va adera la un nou proiect politic.

Artamaniuc spunea că, inițial, i se propuneau 5.000 de dolari ca să părăsească PSRM, dar, pe măsură ce el refuza ofertele, suma a crescut până la 50.000 de dolari. Încă un milion de lei i s-ar fi fost promis sub forma unor proiecte de infrastructură pentru primărie.

„Doamna Lozovan a spus: «15 minute de pozor [în rusă, rușine – n.r.], dar pe urmă ești milionar»”, a povestit Artamaniuc.

Citiți materialul integral AICI.

Irina Lozovan este vizată în dosarul „Finanțarea ilegală a partidelor”. Alături de Alexandr Nesterovschi este învinuită de procurori de corupere pasivă în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat și de pregătirea finanțării partidelor politice din surse interzise de lege săvârșită în proporții mari. Cei doi au fost reținuți de oamenii legii în luna septembrie 2023, după ce, cu votul deputaților, au fost lipsiți de imunitate parlamentară.

Dosarul penal în care figurează cei doi a fost deschis de Procuratura Anticorupție (PA). Pe 2 august 2023 au avut loc percheziții la sediul central al Partidului „Renaștere”, de unde ofițerii CNA au ridicat dispozitive de stocare a informației și documente. Tot atunci a fost reținut și Pavel Gîrleanu, soțul Irinei Lozovan. Acesta este bănuit că ar fi încercat să-l mituiască cu 30 de mii de dolari pe primarul de Ocnița, Victor Artamanciuc, pentru ca acesta să părăsească PSRM și să adere la formațiune. Gîrleanu a fost reținut în flagrant în timp ce transmitea suma de 30 de mii de dolari primarului de Ocnița.

Lozovan este bănuită că a acceptat cu bună știință finanțarea partidului din partea unui grup criminal organizat și că a fost complice la spălarea banilor săvârșită de un grup criminal organizat. 

Iar Alexandr Nesterovschi este bănuit că a acceptat și a primit servicii avia spre orașul Tel Aviv, Israel, avantaje necuvenite manifestate prin numirea acestuia în calitate de membru al Biroului politic al Partidului „Renaștere” și conducerea de facto a acestui partid, precum și bunuri sub formă de mijloace bănești în valoare de nu mai puțin de 35 de mii de dolari americani, de la grupul criminal organizat condus de Ilan Șor. Totul s-a făcut, conform procurorilor, cu scopul ca deputatul Nesterovschi să părăsească fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și să creeze o nouă fracțiune parlamentară care să reprezinte interesele grupului criminal organizat.