Principală  —  Ştiri   —   1 iunie - zi lucrătoare.…

1 iunie – zi lucrătoare. Anunțul făcut de autorități

În acest an, ziua de 1 iunie, atunci când este marcată Ziua internațională a copilului, nu va fi declarată zi liberă, așa cum a fost în anii precedenți. Despre acest fapt a anunțat joi, 28 mai, responsabilii de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Reieșind din multiplele solicitări privind declararea zilei de 1 iunie, liberă, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale informează, conform prevederilor Codului Muncii, care reprezintă actul normativ de bază ce reglementează raporturile de muncă, ziua de 1 iunie nu este prevăzută ca zi de sărbătoare nelucrătoare, se menționează în nota emisă de MSMPS.

Deputatul fracțiunii parlamentare Platforma DA, Liviu Vovc, a cerut anterior Guvernului să declare ziua de 1 iunie drept zi nelucrătoare.

Salariații din sectorul bugetar urmează să recupereze 22 de zile declarate libere prin Dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale  nr. 6 din 26 martie 2020, nr. 14 din 6 aprilie 2020, nr. 17 din 13 aprilie 2020 și nr. 21 din 24 aprilie 2020.

R. Moldova se află în stare de urgență în sănătate publică prin infecția COVID-19, declarată de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, prin Hotărârea nr. 10 din 15 mai 2020.

În anii precedenți, au fost adoptate Hotărâri de Guvern prin care ziua de 1 iunie era declarată zi de odihnă, cu recuperarea acesteia în una din zilele de sâmbătă.