VIDEO/ Reporter de Gardă „Cârnaţul promisiunilor”, „Am ales pân-am cules” şi „Dă-i cu limba” – premiere TV la Brătuşeni – Ziarul de Gardă
VIDEO/ Reporter de Gardă „Cârnaţul promisiunilor”, „Am ales pân-am cules” şi „Dă-i cu limba” – premiere TV la Brătuşeni

VIDEO/ Reporter de Gardă „Cârnaţul promisiunilor”, „Am ales pân-am cules” şi „Dă-i cu limba” – premiere TV la Brătuşeni

de
vizualizări
22 septembrie 2018 | 11:58

Ce fac reprezentanţi ai minorităţii etnice de ucraineni, vorbitori de limbă rusă, în timp ce vizionează un video experiment despre cetăţeni ai R. Moldova care nu vorbesc limba română, îşi dau voturile în schimbul unor pomeni electorale „alimentare” sau, în ziua alegerilor, preferă candidaţi despre care nu cunosc nimic? Ne conving că sunt cetăţeni conştienţi, care şi-ar dori să înveţe româna, să fie mai bine informaţi şi să nu existe vrajbă în societate.

Oameni care înţeleg că politicienii încearcă să cumpere voturile în preajma alegerilor, că fac promisiuni şi apoi uită de ei şi că nu contează ce limbă vorbeşti, atâta timp cât se înţeleg şi sunt „oameni” – îi găsim, într-o zi de miercuri, la circa 190 km de Chişinău, în satul Brătuşeni, Edineţ. I-am invitat la discuţii împreună cu Dumitru Lekartev, preşedintele Organizației Ucrainene de Tineret din Moldova şi Eugenia Butnaru, actriţa din spoturile video prezentate de Reporter de Gardă.

„Votează cu capul, nu vota cu maţul”

Primul video care a devenit subiect de discuţie a fost pamfletul „Cârnaţul promisiunilor electorale – nu vota cu maţul, votează cu capul”, realizat de echipa Reporter de Gardă. Spotul video care abordează problema coruperii alegătorilor prin oferirea produselor alimentare de către cei care râvnesc la funcţii înalte în stat, pentru a-i determina să le acorde voturile anume lor, i-a făcut pe oamenii din sat să zâmbească iniţial, apoi, să dea aprobator din cap, declarând că ar fi de acord cu mesajul transmis de acest film.

„Când vin alegerile, măresc şi salariile, şi pensiile măresc, şi drumuri fac, dar cum trec alegerile, uită de noi”, „Uitaţi-vă ce drumuri avem în sat”, „Înainte de alegeri fac câte un kilometru şi gata”, sunt câteva dintre replicile celor mai activi localnici, la doar câteva secunde după finalizarea filmului.

„Am mers prin Terebna, sat mic, dacă să comparăm cu kilometri şi numărul populaţiei… La noi e mult mai rău. Noi am votat socialiştii, dar Terebna a votat democraţii”, a declarat Nicolae Sîpcenco, unul dintre locuitorii satului Brătuşeni.

Publicitate

„Acolo, drumul e asfaltat, mai multe clădiri sunt reparate. De ce este aşa mare diferenţă? Doar toţi suntem cetăţeni ai aceleiaşi ţări? Noi toţi trebuie să votăm dar pentru democraţi? Cum să trăim aici? E clar, cineva votează cu stomacul, iar cineva – cu mintea”, a continuat o femeie.

„Am ales pân-am cules”

Cel de-ai doilea video pamflet, „Am ales pân-am cules”, care are în rolul principal un actor care o imită pe Marina Tauber, primara comunei Jora de Mjloc, abordează problema alegerilor şi cât de bine cetăţenii cunosc candidaţi, precum şi planurile lor de administrare a localităţilor.

Eugenia Butnaru, actriţa care s-a filmat în spotul video în rolul unei cetăţene care a votat-o pe Marina Tauber, i-a descusut pe oameni dacă recunosc despre cine este vorba. În consecinţă, au apărut şi discuţii aprinse despre cine se ascunde după personajul din rolul principal:

 • Omul care se vinde oricui ar fi pentru bani. Cam aşa sunt politicienii care îşi schimbă partidele. De altfel, şi mie mi-au propus, dar eu nu mă duc în alt partid, a declarat Maia Moţpan, consilieră PSRM.
 • Da, dvs aţi votat pentru Dodon, şi îi susţineţi pe socialişti. Vreau să ne spuneţi, ce au făcut ei în perioada asta? – i-a replicat o doamnă din sat, prezentă la dezbatere.
 • Vă răspund. Dar ce pot să facă ei, atunci când socialiştii sunt numai 25 în parlament, cine câştigă? Desigur că restul, cei 75,- a afirmat Maia Moţpan.
 • Dacă oamenii vor gândi cu mintea, dar nu cu stomacul, vor putea schimba situaţia, – a continuat ea.
 • Dar vreau să fim înţeleşi şi noi. Familiile trebuie hrănite, dar de unde să mâncăm, cum să trăim? – i-a răspuns, întrebând, aceeaşi locuitoare.
 • Şi ce? Înseamnă că trebuie să ne vindem? – zise consiliera PSRM.
 • Nu zic să ne vindem, dar să ne gândim cum vom trăi.
 • Să fim neutri: „Ne daţi voi – spunem că suntem pentru voi, dar acolo numai noi să ştim pentru cine votăm, şi aşa e corect”, – zise Maia Moţpan.
 • Aşa toţi fac, s-au auzit în cor mai multe voci.
 • La noi, au venit într-un an în sat să împartă ziare şi câţi pensionari fără un loc de muncă erau, au început şi ei să împartă, primind 100-300 de lei? Ei nu făceam propagandă, doar le dădeau ziare oamenilor. Dar cum altfel să trăiască, de unde bani? – a încheiat localnica, fără a mai aştepta vreun răspuns.
 • Acum câţiva ani, înainte de ultima campanie electorală, au venit şi făceau agitaţie în sat. O femeie care lucrează la şcoală, s-a ridicat şi a spus că are un salariu de 600 de lei. Dar ei o întreabă: „Da acasă gâşte, purcei, vacă ai?”. Şi ea le-a răspuns: „Nu trebuie să număraţi ce am eu acasă, căci de animalele astea trebuie să ai grijă, trebuie să le hrăneşti şi apoi să ai carne sau să faci un ban. Este munca mea. Nu-i ca la cei care primesc câte 40-60 de mii de lei”, a povestit Maia Moţpan.
 • Şi apoi, tineretul se gândeşte: la ce ne-ar trebui studii superioare, dacă lumea cu universităţi terminate are aşa salarii? – şi-a amintit săteanca.
 • „Morala este că eroina filmului, după alegeri, şi-a arătat adevărata sa faţă”, s-a auzit din spate o voce, care încerca să pună capăt dialogului aprins dintre cele două vecine, prezente la eveniment.

Şi primarul satului Brătuşeni, Mihail Andruh, prezent la discuţie, a explicat că una dintre problemele sătenilor e că nu au unde exporta produsele agricole, după ce muncesc extrem de mult, crescând roada. Potrivit primarului, în lipsa pieţelor de desfacere, unii proprietari de terenuri agricole îşi lasă roada în câmp.

În cele din urmă, deşi publicul nu a recunoscut cine este primara ironizată, actriţa le-a explicat localnicilor că „eroina” este, de fapt, vice-preşedinta Partidului Şor şi figurantă în Raportul Kroll, în care este investigat furtul miliardului din R. Moldova. Deşi figurează în acest raport, candidata Partidului Şor a fost aleasă chiar din primul tur al alegerilor locale primară în comuna Jora de Mijloc, Orhei.

„Dă-i cu limba”

Cel de-al treilea video, „Dă-i cu limba”, care vizează reprezentanţi ai minorităţilor etnice din R. Moldova: găgăuzi, ucraineni şi ruşi, care încearcă să se convingă reciproc de faptul că limba cunoscută de ei este cea care trebuie vorbită, fără a cunoaşte şi limba de stat – limba română, a dezvăluit ma multe preocupări ale localnicilor, reprezentanţi ai etniei ucrainene.

Iuliana Malîş lucrează în cadrul Direcţiei Educaţie. Ea spune că, la fiecare adunare, se vorbeşte în limba română. Zice că, de cele mai multe ori, iese doar cu 30% din informaţie înţeleasă şi trebuie să îşi roage colegii să îi traducă sau să îi explice. „Eu văd cum voi, cei care aţi venit astăzi aici, vorbiţi bine şi rusa şi româna. Şi mă simt incomod că eu nu pot vorbi la fel de bine limba româna. Pentru asta trebuie mai întâi de toate voinţă. Dar este şi sentimentul de ruşine. Câteodată, când încerc să vorbesc în română, mă complexez şi mă tem să nu râdă cineva de mine. Ştiţi cum sunt oamenii, când nu vorbeşti corect? Mai ai nevoie şi de comunicare zilnică în limba română, ca să o însuşeşti mai bine, dar şi de experienţă”, zice Iuliana, în timp ce mulţi dintre consătenii prezenţi la dezbatere dădeau din cap aprobator.

Publicitate

Radu Ivan, în schimb, susţine că „dacă eu vorbesc rusa şi voi mă înţelegeţi, de ce trebuie să vorbesc româna? Principalul e ca oamenii să se înţeleagă, nu contează limba care o vorbesc”.

Sătenii din Brătuşeni au mai povestit şi despre canalele de televiziune din care se informează. Din spusele lor, a fost clar că prevalează Prime şi Publika TV. De asemenea, cei prezenţi au recunoscut că unele ştiri politice sunt realizate în aşa mod încât să manipuleze publicul. „Te uiţi la Prime – îl laudă pe unul, te uiţi la NTV – îl laudă pe altul şi îl critică pe celălalt. Noi nu mai ştim ce să credem şi în cine să avem încredere”, au precizat mai multe voci.

În total, în satul Brătuşeni, locuiesc 4 772 de oameni, dintre care peste 70% sunt ucraineni, potrivit datelor ultimului recensământ din 2014, realizat de Biroul Naţional de Statistică. Conform aceloraşi date, în R. Moldova, ucrainenii reprezintă cea mai numeroasă minoritate etnică – înregistrând 6,5% din numărul populaţiei sau circa 181 de mii de locuitori.

Publicitate
Publicitate
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

VIDEO/ Un fost angajat de la „Spații Verzi” afirmă că primea indicații de la conducerea întreprinderii să defrișeze copaci fără întocmirea actelor necesare

Nicolae Melnic, un fost maistru pe defrișări în cadrul Întreprinderii Municipale „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”, sectorul Ciocana, susține că a primit indicații la telefon de la conducerea întrepr…
VIDEO/ Un fost angajat de la „Spații Verzi” afirmă că primea indicații de la conducerea întreprinderii să defrișeze copaci fără întocmirea actelor necesare

Memur Maaşı Hesaplama

- dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
casinovale.club
-
süperbetin
- benjabet -

kolaybet

-
betgaranti
- jojobet.pro -

mersin eskort

- eskort - eskort eskişehir -
web tasarım hizmeti
-
istanbul avukat
- deneme bonusu veren siteler

Memur Maaşı Hesaplama

- dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
casinovale.club
-
süperbetin
- benjabet -

kolaybet

-
betgaranti
- jojobet.pro -

mersin eskort

- eskort - eskort eskişehir -
web tasarım hizmeti
-
istanbul avukat
- deneme bonusu veren siteler