Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Lacrimi de bucurie în instanţă:…

Lacrimi de bucurie în instanţă: Mama rămasă pe drumuri cu trei copii, repusă în drepturi

După ani de lipsuri şi nevoi, a lăcrimat din nou. De astă dată – de bucurie. Când îşi pierduse încrederea în justiţia din R. Moldova, aceasta i-a demonstrat că mai este o şansă de izbândă. Astăzi, după ce rămăsese cu copiii în drum, i-a reapărut speranţa că va putea reveni acasă, iar micuţii săi vor avea un cămin.

Pe 21 august 2014, ZdG a scris despre cazul Feodosiei Duca, mamă a trei minori, care era nevoită să locuiască într-un apartament cu fostul soţ. Acesta, însă, o agresa fizic şi psihologic atât pe ea, cât şi pe copii. După ani de suferinţă, femeia a decis să depună plângere la poliţie, după care a aflat că soţul a donat apartamentul fratelui său.

Soţul o agresa, ea îl suna pe poliţistul de sector

Feodosia şi Oleg Duca s-au căsătorit în 2000, iar peste 5 ani femeia a intentat proces de divorţ, nemaiputând suporta pornirile violente ale soţului. Cei doi, însă, au continuat să locuiască împreună cu copiii sub acelaşi acoperiş – un apartament cu o cameră. Soţul o agresa, ea îl suna pe poliţistul de sector. Deseori, bărbatul pleca de acasă înainte de sosirea poliţiei şi se alegea maximum cu o amendă. Deşi expertizele medico-legale erau o dovadă certă a agresiunii la care era supusă femeia, Oleg Duca nega acuzaţiile aduse. „Ea tot se jeluie şi scrie… contra violenţei, pentru că are ură pe mine. Scrie că am pălit-o. Nici n-a fost pălită…”, spusese, anterior, bărbatul pentru ZdG. Ulterior, totuşi, au fost deschise trei dosare penale pe violenţă domestică.

„Când a fost deschis primul dosar, el s-a gândit cum să se răzbune şi a lăsat-o pe Feodosia, dar şi pe propriii copii în drum, donând apartamentul fratelui”, afirmă Natalia Moloşag, avocata femeii. Donaţia a fost efectuată pe 30 aprilie 2013, iar pe 3 iulie 2013, Judecătoria Buiucani a decis aplicarea sechestrului pe apartament, măsura de asigurare menţinându-se până la hotărârea definitivă. Ulterior, pe 18 iunie 2014, s-a decis evacuarea foştilor soţi şi a copiilor minori din apartament. Decizia a fost atacată la Curtea de Apel. Între timp, Feodosia şi-a dus copiii la mama sa, în sat, unde şi-a înscris fiicele la şcoală, iar pe mezin la grădiniţă.

„Nu mai credeam să se facă dreptate”

În aşteptarea deciziei, familia îşi ducea traiul la sat. „Copiii s-au obişnuit. Frecventează şcoala. Şi-au făcut amici, dar e greu. Acum, pe timp de iarnă, locuim toţi într-o odaie, facem focul şi e mai cald. Loc este: pe pat, pe vatră, dar oricum e înghesuială”, spune Feodosia. Deşi micuţii s-au resemnat, le este dor de casă. Nu se plâng, dar visează să revină la Chişinău, unde au prieteni. Între timp, mama copiilor s-a angajat la muncă. „Trebuie să-mi întreţin copiii. Trebuie să lucrez, în primul rând, pentru ei. Dacă nu eu, cine i-ar pune pe picioare?”, se întreabă Feodosia.

Deşi copiii îşi doresc să revină, fiica cea mai mare nu vrea să-şi vadă tatăl. „Mă agresează nu doar pe mine, dar şi pe ei. Fata a fost foarte tare jignită. E mare şi înţelege tot ce se întâmplă. Ea vrea acasă, dar să locuiască separat”, adaugă mama fetiţei. Între timp, continuă litigiile pe cele trei cauze penale, Feodosia Duca învinuindu-şi fostul soţ de agresiune fizică. „El (soţul, n.r.) mi-a spus de multe ori să ne împăcăm, dar eu nu mai cedez, că am făcut-o de prea multe ori şi nu se schimba nimic. Zece ani am suportat”, spune Feodosia. „Bărbatul şi-a recunoscut vina. O să pledăm pentru o pedeapsă cât mai aspră”, punctează avocata Natalia Moloşag.

Pe 5 februarie 2015, Curtea de Apel Chişinău şi-a pronunţat decizia. Astfel, hotărârea Judecătoriei Buiucani din 18.06.2014, în urma căreia Feodosia Duca şi cei trei copii minori au fost evacuaţi din unica lor locuinţă, a fost casată total de Colegiul Civil al Curţii de Apel. În consecinţă, Feodosia Duca a fost reabilitată în drepturi, revenindu-i 1/2 cotă-parte din apartamentul comun cu Oleg Duca, cealaltă cotă-parte revenindu-i fostului soţ. „Mi-au dat lacrimile când am auzit hotărârea. Nu mai credeam să se facă dreptate”, spune femeia. Hotărârea e una executorie. Deocamdată, însă, Feodosia nu se grăbeşte să revină la Chişinău. „Nu vreau să port copiii pe drumuri. Sunt în plin an şcolar. Nu vreau să-i stresez. Fetiţa mai mare înţelege totul. O să mai rabde un pic”, spune femeia. Deşi e o hotărâre definitivă, nu este irevocabilă, părţile având posibilitatea, timp de două luni, să se adreseze cu recurs la Curtea Supremă de Justiţie.