Cum să creşti grâu fără să ari pământul

Cum să creşti grâu fără să ari pământul

vizualizări
19 iunie 2016 | 08:30

La 200 km de oraşul Chişinău, în localitatea Hiliuţi din raionul Râşcani, agricultorul Igor Tcaci a dat o nouă viaţă celor 1100 ha de pământ pe care le lucrează, folosind metoda No-till (fără arat, trad.), care permite păstrarea stratului de cernoziom, dar şi sporirea dublă a recoltelor, spune agricultorul.

Igor Tcaci este unul dintre beneficiarii programului „Managementul Durabil al Terenurilor”, datorită faptului că utilizează metode noi de prelucrare a solului, ce sunt prietenoase cu mediul. În cadrul proiectului „Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P), antreprenorul a primit un grant de 285.000 de lei.

Afacerea pornită de la zero

Igor Tcaci este unul dintre agricultorii dedicaţi, care a pornit totul de la zero. Începând cu anul 1999, bărbatul este administratorul companiei „Hiliuţanul”, ce se ocupă de cultivarea grâului, porumbului, orzului, rapiţei, soiei. De asemenea, mai are 36 ha de livezi de mere. „Ne-a fost destul de greu la început. Când am venit aici, aveam impresia că pe aceste pământuri a trecut frontul. Totul era distrus, totul era furat, totul dus acasă… La început nici nu aveam unde depozita cerealele pe care le strângeam. Însă, încetul cu încetul, prin multă muncă, am reuşit”, îşi aminteşte antreprenorul.

Din anul 2013, întreprinderea aplică tehnica de prelucrare a solului No-till
Din anul 2013, întreprinderea aplică tehnica de prelucrare a solului No-till

În tot acest timp, de când a fondat compania „Hiliuţanul”, agricultorul a reuşit să adune o echipă de oameni cu care se mândreşte. „La companie lucrează 45 de angajaţi, iar în cazul în care avem nevoie de mai multe braţe de muncă, angajăm şi lucrători sezonieri. Toţi angajaţii sunt din sat. Astfel, oamenii de la noi nu mai trebuie să plece peste hotare ca să aibă cu ce-şi hrăni familia”, subliniază antreprenorul.

„Pământul era însetat”

Anii de experienţă l-au învăţat pe Igor Tcaci să nu-i fie frică de provocări. Treptat, a înţeles că doar tehnologiile performante şi grija faţă de pământ pot aduce prosperitate oamenilor şi comunităţii sale. „Pământurile în gospodăria noastră sunt sărăcăcioase. Predomină suprafeţele lutoase. Prelucrând solul cu metode tradiţionale, cum ar fi: cu plugul, cultivatoarele şi alte unelte, mai ales în anii secetoşi, cu iarnă blândă, mereu ne ciocneam de aceeaşi problemă: se formau bulgări mari şi nu puteam lucra solul. Ceea ce făcea dificilă încadrarea în termenele propuse – nu reuşeam cu încorporarea seminţelor şi astfel suportam pierderi mari”, îşi aminteşte agricultorul.

În cadrul unui seminar, în anul 2007, antreprenorul a aflat despre noile metode de prelucrare a solului. „Am încercat acea metodă şi după primul an am făcut şi nişte calcule, iar rezultatele ne-au bucurat. Nu mai cheltuiam atât de mult pentru combustibil”, adaugă el. Treptat, a devenit adeptul metodelor prietenoase mediului. Astfel, în anul 2013, antreprenorul a decis să implementeze o nouă tehnologie de prelucrare a solului, metoda No-till. Această metodă presupune că pământul se ară o dată la patru ani, iar brazda nu se întoarce. Specialiştii susţin că astfel umezeala se păstrează mult timp în sol. „Înainte de a folosi această tehnică, urmăream disperaţi cât de însetat era pământul. Doar ştiţi prea bine că ultimii ani au fost unii dintre cei mai secetoşi, de aceea, solul era dur şi trebuia să trecem de mai multe ori cu tehnica agricolă”, subliniază bărbatul.

De asemenea, la întreprindere este folosită o practică agricolă numită mulcirea, ce presupune păstrarea pe câmp a tuturor rămăşiţelor vegetale rămase în urma recoltării. Aceste resturi au un rol de protecţie a solului, pentru că nu permit penetrarea razelor ultraviolete şi facilitează dezvoltarea microflorei care creşte fertilitatea stratului de humus. „Într-o perioadă nici nu mai vedeam acei viermi care prelucrează solul, pentru că, de-a lungul a peste jumătate de secol, am îmbibat pământul cu tot felul de substanţe chimice”, constată agricultorul.

Tehnologia ce minimalizează costurile şi sporeşte veniturile

Ca să renunţe la plug, fermierul a trebuit să înveţe cum să-şi organizeze cât mai bine oamenii şi munca. De asemenea, antreprenorul susţine că este important ca agricultorul, înainte de a trece la această metodă de agricultură, să se pregătească moral. „Trebuie să te convingi că aceste procedee vor avea efecte benefice asupra mediului, dar şi asupra afacerii pe care o ai. Îmi aduc aminte cum, la început, oamenii se uitau uimiţi la noi când vedeau că implementăm metode noi de prelucrare a solului, metode pe care ei nu obişnuiau să le folosească… dar totul se învaţă pas cu pas”, subliniază Igor Tcaci.

Potrivit lui Igor Bujor, consultant din cadrul UCIMPA, implementarea tehnologiei No-Till în R. Moldova duce la o minimalizare a pierderilor de minerale din sol şi la o creştere a veniturilor pentru agricultori. „Cu această tehnologie se reduce la minimum impactul asupra solului şi se reduc consumurile de energie. Deci această tehnologie minimalizează costurile şi sporeşte veniturile”, menţionează expertul.

„Mereu încercăm să aplicăm la proiectele pentru dezvoltarea agriculturii, iar recent am deschis o şcoală a fermierilor, unde vom preda cele mai bune practici tinerilor care vor să înveţe să îngrijească corect solul”, explică Igor Tcaci.

„În ultimele luni trec prin tot acest calvar al birocraţiei…”

Întreprinderea „Hiliuţanul” are o livadă tânără de meri, ce se întinde pe o suprafaţă de 36 de hectare. „Am ales soiurile de mere care se coc cel mai repede, pentru a putea ieşi primii pe piaţă şi cere un preţ mai convenabil, în raport cu cheltuielile pe care le suportăm. Astfel, nu vom fi nevoiţi să depozităm fructele în frigidere şi să le vindem peste câteva luni. De asemenea, aşa suntem scutiţi de a fi afectaţi de orice fel de embargou ce ar putea să apară pe parcurs… Anul trecut am exportat merele în Kazahstan, dar aspirăm şi la piaţa europeană”, susţine antreprenorul.

Mai nou, antreprenorul a început să lucreze la irigare. „Am restabilit o parte din iazurile părăsite de pe teritoriul nostru şi am cumpărat tehnică nouă pentru irigare”, explică el. În acelaşi timp, bărbatul se plânge că se confruntă cu mai multe probleme din cauza birocraţiei abuzive.

571-igor-tcaciIGOR TCACI, directorul companiei agricole „Hiliuțanul”:

„Am impresia că în ultimul timp politica lucrează împotriva agricultorilor. Am înţeles acest lucru atunci când am început să strâng toate documentele necesare pentru a primi autorizaţie pentru irigaţie. În ultimele luni trec prin tot acest calvar al birocraţiei… Încă nu ai reuşit să te pui pe picioare, dar pentru autorizaţii trebuie să dai foarte mulţi bani. Ministerul Agriculturii este iresponsabil şi nu face nimic pentru a uşura munca agricultorilor. Nu cerem de la guvernanţi mai mult decât să ne spună lucruri reale, adevărate şi să nu ne facă doar promisiuni. Cei de la Ministerul Agriculturii trebuie să ofere informaţii de care au nevoie fermierii, să se anunţe preţurile pentru culturile agricole. În caz contrar, se creează haos şi sărmanii fermieri sunt amăgiţi de intermediari”

* * *

Menţionăm că linia de granturi post-investiţionale „Managementul durabil al terenurilor” este deschisă în cadrul proiectului MAC-P (Agricultura Competitivă în Moldova), finanţat din fondurile Băncii Mondiale, Guvernului Suediei, Facilităţii Globale de Mediu şi Guvernului R. Moldova. În prezent, cel de-al patrulea apel de granturi este în desfăşurare, agricultorii fiind invitaţi să aplice şi să-şi depună dosarele până la 30 iunie 2016 la oficiile teritoriale ale Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA).

Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

Autoritățile au anunțat numărul cazurilor noi de îmbolnăvire cu COVID-19, înregistrate în ultimele 24 de ore

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) anunță că miercuri, 12 mai, au fost înregistrate 224 de cazuri noi de infecție cu COVID-19. Din numărul total de cazuri, patru sunt de de import: 2-Tur…
Autoritățile au anunțat numărul cazurilor noi de îmbolnăvire cu COVID-19, înregistrate în ultimele 24 de ore

FOTO/ „Bătrânelul mincinos, obosit și rătăcit cu vile luxoase” Voronin versus „trădătorul și ticălosul culcat sub democrați” Dodon: replici dure și acuzări serioase între proaspeții parteneri de bloc electoral

Anul 2014, 25 septembrie. Igor Dodon, președintele Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) și-a expus indignarea, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, asupra afirmațiilor făcute de către lideru…
FOTO/ „Bătrânelul mincinos, obosit și rătăcit cu vile luxoase” Voronin versus „trădătorul și ticălosul culcat sub democrați” Dodon: replici dure și acuzări serioase între proaspeții parteneri de bloc electoral

Cetățenii R. Moldova se pot vaccina împotriva COVID-19 la UMF Iași

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din R. Moldova anunță lansarea Maratonului de vaccinare împotriva COVID-19 la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași…
Cetățenii R. Moldova se pot vaccina împotriva COVID-19 la UMF Iași

Ambasada R. Moldova în statul Israel anunță că au început relansările de rachete din Fâșia Gaza și îndeamnă moldovenii să respecte toate indicațiile autorităților israeliene: „Pregătiți geanta cu actele și lucrurile strict necesare și țineți-o la îndemână”

Ambasada R. Moldova în statul Israel anunță că au început relansările de rachete din Fâșia Gaza. În acest sens, reprezentanții instituției îndeamnă cetățenii moldoveni să respecte toate indicațiile autoritățilo…
Ambasada R. Moldova în statul Israel anunță că au început relansările de rachete din Fâșia Gaza și îndeamnă moldovenii să respecte toate indicațiile autorităților israeliene: „Pregătiți geanta cu actele și lucrurile strict necesare și țineți-o la îndemână”

Igor Dodon – „trădătorul” și Vladimir Voronin – „bătrânel mincinos și obosit” au semnat documentul oficial de creare a Blocului Electoral PSRM și PCRM

Liderul socialiștilor Igor Dodon numit anterior de Voronin „trădător” și președintele comuniștilor Vladimir Voronin, numit de Dodon anterior „bătrânel mincinos, obosit și rătăcit” au semnat documentul oficial d…
Igor Dodon – „trădătorul” și Vladimir Voronin – „bătrânel mincinos și obosit” au semnat documentul oficial de creare a Blocului Electoral PSRM și PCRM