Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Mașini Tesla, Volvo XC90, Skoda…

Mașini Tesla, Volvo XC90, Skoda sau Ford, dar și casă în valoare de 2,9 milioane de lei primită în dar. Radiografia declarațiilor de avere ale deputaților

Colaj ZdG

Pentru unii politicieni din Parlament, anul 2023 a fost unul prosper: de la apartamente de 40 de metri pătrați la imobile de milioane, de la mașini de marca Renault la Tesla și de la terenuri în valoare de 4 mii de lei la altele în valoare de 11 mii de euro.

Ziarul de Gardă a radiografiat noile declarații de avere și interese personale și i-a identificat pe deputații care au făcut cumpărături în 2023, dar și pe cei care s-au bucurat de donații materiale generoase, valoarea unora dintre noile proprietăți ridicându-se chiar la milioane de lei.

Deputați, la „casă nouă”

Cu un venit anual de circa 360 de mii de lei, cumulat din salariu și indemnizații, deputatul PAS Radu Marian a trecut la casă nouă în 2023. Apartamentul de 63 de metri pătrați, cu o valoare de 72 de mii de euro (circa 1,4 milioane de lei), care pe piața imobiliară este estimat la 85 de mii de euro, nu este tocmai o noutate pentru declarația de avere și interese personale a deputatului, întrucât este același apartament pe care, potrivit declarațiilor depuse anterior, Marian îl închiria din 2020. „Eu îl închiriam, iar anul trecut am făcut un contract de vânzare-cumpărare cu proprietarul. Îl achit în tranșe și avem proprietate egală până eu voi achita toate ratele. Nu am achitat toată suma. Până acum, am achitat aproximativ 23 de mii de euro”, a menționat Marian pentru ZdG.  

Tatiana Cunețchi

Deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Tatiana Cunețchi, a obținut în 2023 un venit de circa 675 de mii de lei, cumulat din salariu, pensii, dobânzi și indemnizație. În declarația de avere și interese personale, Cunețchi mai menționează 8 mii de euro (circa 160 de mii de lei) depozitați într-un cont bancar și aproximativ 174 de mii de lei deținuți în două conturi curente. În martie 2023, deputata BCS a procurat un imobil de 105 metri pătrați, asupra căruia deține jumătate din dreptul de proprietate. Cunețchi susține că a achitat circa 1,2 milioane de lei, sumă mai mare decât valoarea de piață declarată a bunului, care se ridică la aproape 995 de mii de lei. Pentru terenul de șapte ari pe care este amplasat imobilul, Tatiana Cunețchi declară că a cheltuit peste 70 de mii de lei.  

Veniturile deputatei obținute pe parcursul anului trecut însă nu acoperă suma pe care a plătit-o pentru achiziționarea bunului imobil. Conturile bancare din 2023 însă nu mai sunt la fel de pline ca în 2022, când deputata declara circa 110 mii de lei în două conturi curente, 15 mii de dolari americani (circa 270 de mii de lei) într-un alt cont curent și două depozite care cumulau 25 de mii de euro (circa 500 de mii de lei). 

Pe lângă apartamentul în valoare de peste un milion de lei pe care îl deține din 2020, și familia deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Victor Spînu, în 2023, având un venit anual de 1,7 milioane de lei, a devenit proprietara unei case de 140 de metri pătrați, în valoare de 60 de mii de euro (circa 1,2 milioane de lei), dar pentru care a achitat la început, potrivit contractului, doar jumătate din sumă – adică 30 de mii de euro (circa 600 de mii de lei).  Spînu spune că raportul între preț și suprafață s-ar justifica prin faptul că „locuința se află în sat și este în construcție. Fiind variantă sură, noi acum facem reparație, de aceea și prețul este așa ciudățel”.

Și parlamentara PAS Maria Pancu, cu un venit de 604 mii de lei în 2023, cumulat din pensie, salariu,  indemnizații și compensații, a devenit proprietara unui apartament de 63 de metri pătrați, după ce a obținut 36 de mii de euro (circa 640 de mii de lei) din înstrăinarea unui alt apartament. Deputata a achitat 83 de mii de euro (circa 1,4 milioane de lei) pentru noua locuință, preț la care, potrivit acesteia, este estimat imobilul pe piață. 

Înainte de a accede în Parlament, și deputata PAS Veronica Briceag a făcut două tranzacții imobiliare. În 2023 aceasta a vândut un apartament pentru care a încasat circa 360 de mii de lei, iar cu o zi înainte de numirea sa în funcție de parlamentară, a cumpărat un alt apartament de circa 40 de metri pătrați, pentru care a achitat circa 850 de mii de lei.

Parlamentarul Ion Poia, ales pe listele PAS, a făcut achiziții imobile consistente în 2023. Pe lângă activitatea de deputat, acesta își desfășoară și activitatea de antreprenor, iar anul trecut a cumpărat trei imobile: un spațiu comercial de producție de circa 235 de metri pătrați, valoarea căruia se ridică la 250 de mii de lei, un alt spațiu de producție de peste 110 metri pătrați, care valorează 150 de mii de lei și o parcare care este estimată la 140 de mii de lei. 

Deputații care și-au „marcat terenul” în 2023, cu sume între 4 mii de lei și 11 mii de euro

Parlamentarul Ion Poia, ales pe listele (PAS), în 2023 a procurat și două terenuri: unul cu o suprafață de puțin peste un ar, pentru care a achitat 4 mii de lei, iar altul, cu o suprafață de puțin peste 2 ari, pentru care a achitat aproape 8 mii de lei. 

Colega sa de fracțiune, deputata Veronica Roșca, în 2023, potrivit declarației depuse la ANI, a cumpărat un teren agricol de peste 13 ari, care a costat-o nu mai puțin de 11 mii de euro (circa 200 de mii de lei). Familia Roșca a ridicat pe parcursul anului 2023 puțin peste un milion de lei din salarii, indemnizații, alocații și dobânzi. „Un teren agricol este suficient de necesar oricărui om care locuiește la etajul șapte de vreo 15 ani, unde să poată pune o roșie sau un castravete”, menționează deputata pentru ZdG. 

Automobilele achiziționate de deputați în 2023. Volvo din salon vs. mașini accidentate din SUA 

Din 2023, deputatul Dorian Istratii, ajuns în Parlament pe listele PAS, este deținătorul unei mașini electrice de marcă Tesla produsă în 2021, ce are o valoare de peste 600 de mii de lei. Potrivit declarației de avere și interese personale pentru anul 2023, familia Istratii a obținut un venit de circa 765 de mii de lei, cumulat din salariu, compensații, donații și indemnizații. De asemenea, familia a mai obținut circa 110 mii de lei din vânzarea unei mașini de marca Skoda Superb, pe care a înlocuit-o cu automobilul electric Tesla, care a fost procurat la licitație din SUA la preț de 18 500 de dolari și care avea necesități de reparație pe caroserie. Deputatul a menționat pentru ZdG că „eu sunt autorul unui amendament prin care am insistat să nu fie achitată taxa pentru drumuri per kilogram de proprietarii mașinilor electrice de la 1 ianuarie 2024 și respectiv, Ministerul de Finanțe a insistat să fie achitată această taxă din 2026.

Și parlamentarul BCS Adrian Albu, cu un venit ce trece puțin peste un milion de lei, 13 mii de dolari americani (circa 230 de mii de lei) și 800 de euro (circa 16 mii de lei), a procurat o mașină nouă. În 2023, acesta și-a cumpărat în leasing un Volvo fabricat în același an, cu o valoare de aproape 80 de mii de euro, prima rată fiind de puțin peste 50 de mii de lei. 

Pe lângă cele trei autovehicule pe care le indica până de curând, în declarația de avere și interese personale pentru anul 2023 a deputatului PAS Adrian Cheptonar a mai apărut o mașină, un Ford Kuga  fabricat în 2018, cu o valoare de circa 320 de mii de lei. Tot în 2023, Cheptonar a contractat două credite, fiecare în valoare de 100 de mii de lei. „Am achiziționat o mașină de familie cu care soția duce copiii la grădiniță. Celelalte mașini sunt date în locațiune întreprinderii, toate au fost procurate înainte să devin persoană publică, aceasta este prima mașină achiziționată de când sunt persoană publică. Mercedesul este mașina cu care eu merg, iar noua mașină este folosită de soție”, a explicat Cheptonar. 

Parlamentara PAS Natalia Davidovici, care a avut un venit de puțin peste 700 de mii de lei, declară și ea din 2023 un autoturism de model Ford Kuga fabricat în 2021, valoarea căruia depășește 17 mii de euro – singura mașină pe care o indică, chiar dacă, în declarația de avere și interese personale din 2022  aceasta trecea și un Ford Mondeo, pe care nu declară că l-a vândut. Întrebată de ce în declarație nu mai apare mașina de tip Ford Mondeo, dar nici un venit din urma vânzării autoturismului, Davidovici a menționat că, nu a indicat acest fapt în declarația de avere pentru că anul trecut, „soțul meu a vândut mașina Ford Mondeo și a cumpărat un Ford Kuga, dar nu am avut câștig din urma tranzacțiilor”. 

Deputatul Vasile Grădinaru din Fracțiunea PAS declară că în 2023 a vândut două mașini: un Ford Mondeo, pentru care a încasat 200 de mii de lei și un Renault Captur, pentru care a încasat 180 de mii de lei. De asemenea, a încasat și o primă de asigurare de peste 100 de mii de lei. Din salariu și indemnizații, Grădinaru a obținut peste 600 de mii de lei. Tot în 2023, familia Grădinaru a cumpărat o Skoda Superb  fabricată în 2018, cu o valoare de 21 de mii de euro (circa 400 de mii de lei). 

Familia deputatul PAS Alexandr Trubca, care, în 2023, pe lângă venitul din salariu, indemnizații și dobânzi ce constituie aproape 700 de mii de lei, mai declară și donații de 28 de mii de euro obținute în urma căsătoriei, a intrat în posesia unui Renault Kadjar fabricat în 2017, care ar valora 11 500 de euro. 

Și Denis Ulanov, deputatul independent care a intrat în Parlament pe listele fostului partid „Șor”, declară în 2023 o nouă achiziție în materie de autoturisme. Firma pe care o deține, „CJ Legalarte” SRL, a procurat un Mercedes GLS 400 fabricat în 2019, valoarea căruia însă nu o indică, dar care, pe site-urile specializate este estimată la circa 60 de mii de euro. 

Parlamentarul Ion Poia, în 2023, pe lângă spațiile comerciale cumpărate în valoare totală de circa 550 de mii de lei, a intrat și în posesia unui Audi Q5 din 2018, valoarea de piață a acestuia fiind de 21 de mii de euro, dar pentru care declară că a achitat puțin peste 14 500 de euro, diferența fiind costurile de vămuire și de reparație în urma accidentării. 

A cumpărat o mașină nouă și familia deputatului PAS Oleg Canațui, un BMW fabricat în 2012, pentru care a achitat 8 mii de euro (circa 160 de mii de lei), deși valoarea de piață este de peste 13 mii de euro (circa 260 de mii de lei).

Și familia deputatului PAS Iurie Păsat deține de la începutul lui 2024 un Nissan Qashqai fabricat în 2018, pentru care a plătit 280 de mii de lei, venitul anual al familiei fiind de circa 650 de mii de lei în 2023.

Familia deputatei PAS Liliana Grosu a obținut în 2023 un venit de aproape un milion de lei din salarii, compensații, diurne și dobânzi. În declarația de avere și interese personale Grosu indică achiziționarea unei mașini Peugeot 5008, pentru care a scos din buzunar 150 de mii de lei. 

Și deputatul PAS Vasile Porțevschi a intrat în posesia unei mașini în 2023. Acesta a importat o mașină de tip Toyota, pentru care a achitat 2000 de euro (circa 40 de mii de lei), valoarea de piață a ei fiind 5000 de euro (circa 100 de mii de lei).

Familia parlamentarei Ana Racu, aleasă pe listele PAS, a achiziționat în 2023 o mașină de tip Renault fabricată în 2018, pentru care a scos din buzunar 9200 de euro (echivalentul a 180 de mii de lei). Aceasta mai declară alte două mașini, o KIA Picanto fabricată în 2012 și un Peugeot 3008 fabricat în 2017. 

Deputații și donațiile materiale

Familia deputatei PAS Liliana Grosu, despre care am scris mai sus că a obținut în 2023 un venit de aproape un milion de lei din salarii, compensații, diurne și dobânzi, indică în declarația de avere și interese personale și moștenirea a două terenuri agricole, valoarea cărora este de 14 mii de lei și respectiv, 24 de mii de lei, a unui garaj care valorează 2500 de euro (circa 50 de mii de lei) și a unei case de aproape 60 de metri pătrați, valoarea căreia este de aproape 50 de mii de lei. 

În 2023, familia deputatului PAS Viorel Barda a primit cu titlu de donație o casă de peste 150 de metri pătrați, care valorează circa 2,9 milioane de lei și în posesia căreia era, de fapt, din 2021. Tot în 2023, familia Barda a primit două terenuri sub formă de donații: unul de 3 ari, care ar costa 700 de lei, iar altul de 8 ari, valoarea lui ridicându-se la aproape un milion de lei.  Barda a menționat că imobilul a fost donat de către soacra sa și că se află în municipiul Chișinău. „Soacra i-a donat soției mele această casă pe care o aveam și anterior în posesie”, a menționat Viorel Barda. 

Și parlamentarul Nicolai Rusol, ales pe listele BCS, cu un venit în 2023 de puțin peste 500 de mii de lei, a primit drept donație un apartament de 53 de metri pătrați, a cărui valoare de piață o indică ca fiind de 280 de mii de lei. 

Parlamentarul PAS Artemie Cătănoi declară că a primit în 2023 mai multe terenuri agricole cu titlu de donație: un teren de 27 de ari, cu o valoare de peste 5 mii de lei; un alt teren de peste 10 ari, ce valorează aproape 2 mii de lei; unul de 5 ari, estimat la o mie de lei; un teren de 141 de ari, ce ar costa 27 de mii de lei, dar și un teren de 33 de ari, care costă puțin peste 6 mii de lei. 

Deputatul BCS Constantin Starîș a primit în 2023 sub formă de donație șapte terenuri agricole și unul intravilan. Cele șapte terenuri agricole valorează cumulativ peste 50 de mii de lei și au o suprafață totală de 2,5 ha. Terenul intravilan pe care l-a primit drept donație are o suprafață de 17 ari și valorează peste 80 de mii de lei. 

Deputați cu bunuri în folosință, nu și în proprietate. Dacia Duster fabricată în 2023, dată în folosință unui deputat BCS

Familia deputatului PAS Mihai Leahu declară în 2023 un venit de peste 700 de mii de lei, obținut din salarii, indemnizații și diurne. Tot din 2023, familia parlamentarului folosește un Volvo fabricat în 2011, valoarea căruia este de 200 de mii de lei. Mașina nu se află în proprietatea familiei, ci doar în posesie, acesta fiind singurul autoturism pe care îl declară deputatul. 

Și parlamentarul Petru Burduja, ajuns în Legislativ pe listele BCS, declară că din 2023, pe lângă mașina de tip Honda CRV pe care o are în proprietate și a cărei valoare e de 260 de mii de lei, a început să folosească și o Dacia Logan fabricată în 2017, cu o valoare de 42 de mii de lei

Și pentru Vladimir Odnostalco, deputat BCS, anul 2023 a fost unul în care a început să folosească o mașină asupra căreia nu deține acte de proprietate. Este vorba despre o Dacia Duster fabricată în 2023, prețul căreia se ridică la 20 de mii de euro (circa 400 de mii de lei). Aceasta este singura mașină pe care o declară deputatul.