Căutat de poliţia din Florida, a ajuns în bordelul în care se aflau procurorii Cociu şi Roşu – Ziarul de Gardă
 • Căutat de poliţia din Florida, a ajuns în bordelul în care se aflau procurorii Cociu şi Roşu

  Căutat de poliţia din Florida, a ajuns în bordelul în care se aflau procurorii Cociu şi Roşu
  18 ianuarie 2013 | 07:45

  Procurorii care investighează cazul tâlhăriei din noaptea de 21 noiembrie 2012 ne-au confirmat că în apartamentul privat din str. Dokuceaev din capitală erau prezente trei prostituate împreună cu procurorii Cociu, Roşu şi omul de afaceri Vadim Ciornea. “Aici s-a folosit schema de la Moscova. Davitean cunoştea fetele. Violeta, una din cele trei, încerca, timp de o lună, să se întâlnească cu Ciornea, pentru că aflase că e “un client” cu bani”, ne-a spus procurorul Nicolae Geru.

  Davitean David, cetăţen al Armeniei şi al R. Moldova, este feciorul Venerei Gasparean, preşedinta Diasporei Armene din R. Moldova. Încă în 2004, Davitean a fost învinuit de procurori de tentativă de omor. Mai exact, acesta se afla în localul “Nostalgie” din Chişinău şi, fiind în stare de ebrietate, l-a împuşcat în picior pe un bărbat care se afla în acelaşi local, fugind de la locul infracţiunii. Dosarul a fost suspendat temporar pe motiv că nu se cunoştea unde s-ar afla Davitean. În septembrie 2011, procurorii au emis o ordonanţă privind reţinerea lui Davitean, pentru a fi pus sub învinuire. Tot atunci l-au dat în căutare internaţională.

  Din Chişinău în Miami

  În timp ce poliţia şi procurorii nu cunoşteau unde se afla Davitean, numele său figura într-un alt dosar penal, deschis în 2010. Pe 10 martie 2010, Davitean David, aflându-se în restaurantul “Velgar” din Chişinău, fiind în stare de ebrietate, l-a lovit cu pumnii şi picioarele pe Andrei Timotin, care ar fi patronul restaurantului, potrivit unor surse. Într-o decizie a Curţii Supre de Justiţie (CSJ) se arată că procesul penal de învinuire a lui Davitean David Karlen, în baza art. 287 alin.(1) Cod penal, încetează, cu eliberarea sa de răspundere penală. Astfel, acesta s-a ales doar cu o amendă, deoarece judecătorii de la CSJ constataseră că “inculpatul a săvârşit pentru prima dată o infracţiune mai puţin gravă, a achitat prejudiciul material, s-a căit de cele comise şi a rugat să nu fie pedepsit aspru”, se arată în decizia Colegiului penal al CSJ din 29 martie 2011.

  La sfârşit de iulie 2012, numele şi fotografia lui Davitean au apărut şi pe site-ul Ministerului de Interne, la rubrica persoanelor date în căutare, în dosarul deschis în 2004, pentru tentativă de omor. Potrivit paginii electronice www.manta.com, care conţine o bază de date cu diverse companii, David Davitean deţine compania DAVITEAN L.L.C., cu sediul în Miami. Astfel, pe 18 septembrie 2011, Departamentul de Poliţie din Florida, SUA, l-a dat în căutare pe Davitean David, pentru că acesta, conducând un automobil în oraşul Miami, fiind în stare de ebrietate, ar fi agresat un agent de poliţie. Ulterior, pe 23 august 2012, Departamentul de Poliţie din Florida a emis un mandat de arestare pe numele lui Davitean şi oferă recompensă persoanelor care oferă informaţii referitoare la locul aflării lui Davitean.

  Din Miami – în bordelul cu procurori şi businessmani

  În noaptea de 21 noiembrie 2012, în jurul orei 02.30, trei indivizi, printre care şi Davitean David Karlen, dat în căutare internaţională, au pătruns cu un pistol de model CZ în ap. 22 de pe str. Dokuceaev, 2/4. Aceştia l-au lovit pe Vitalie Diaconu cu patul pistolului în regiunea capului. De pe masa din hol au sustras două telefoane mobile – unul de model “Black Berry”, la preţ de 10 mii de lei, şi altul, de model “Vertu”, la preţ de 200 de mii de lei, fugind de la locul faptei.
  ZdG a scris anterior că, în acel apartament privat din strada Dokuceaev, se afla omul de afaceri Vadim Ciornea, consilierul lui Anatol Stati, Vitalie Diaconu, doi procurori de la Secţia exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale din cadrul Procuraturii Generale, Lilian Cociu şi Sergiu Roşu, în compania a trei prostituate, printre care şi o minoră de 17 ani. Amintim că procurorul Lilian Cociu conduce ancheta în cazul Dosarului ASCOM.

  Publicitate

  După publicarea articolului în ZdG, «Doi procurori, un controversat om de afaceri şi consilierul lui Stati într-un bordel din Chişinău», Secţia Securitate Internă a Procuraturii Generale s-a autosesizat şi a pornit o anchetă de serviciu pe numele procurorilor Sergiu Roşu şi Lilian Cociu.

  „Davitean a părăsit teritoriul R. Moldova”

  „Imediat după ce a apărut articolul, Procuratura Generală s-a autosesizat. Secţia Securitate Internă a iniţiat un control de serviciu pentru a verifica informaţiile care se conţin în articol. În decurs de o săptămână, ancheta va fi finalizată şi vă vom oferi un răspuns”, ne-a spus Maria Vieru, şefa serviciului de presă al PG.

  Procurorul Nicolae Geru, de la Procuratura Centru, conduce ancheta în cazul tâlhăriei din noaptea de 21 noiembrie. Cauza penală pe numele lui Davitean a fost deschisă pentru trecerea ilegală a frontierei, deţinerea ilegală a armei de foc. În prezent, el mai este suspectat de deţinerea unui paşaport fals armenesc. “Aşteptăm date de la Interpol referitoare la paşaportul fals. Davitean se afla în arest. Judecătorul de instrucţie i-a schimbat pedeapsa în arest la domiciliu. Bănuiesc că Davitean deja a părăsit R. Moldova”, susţine procurorul Geru, nemulţumit de faptul că judecătorii i-au schimbat măsura de arest lui Davitean, în condiţiile în care acesta este dat în căutare.

  Cociu către Roşu: „Hai să bem 50 de grame”

  Procurorul Geru a confirmat că, în noaptea de 21 noiebrie 2012, în bordelul de pe strada Dokuceaev au fost şi trei prostituate, care “au lucrat” mână în mână cu Davitean. Acesta o suspectează şi pe Venera Gasparean că ar fi implicată în schema respectivă. “Au folosit schema moscovită. Davitean cunoştea fetele. Violeta, una dintre cele trei, încerca, timp de o lună, să se întâlnească cu Ciornea, aflând că e “un client” cu bani. Cociu s-a dus fiind invitat, iar Roşu a ajuns ocazional în acel apartament. Pe când pleca din Procuratură, Cociu i-ar fi zis: “Hai să bem un 50 de grame”. Davitean a folosit o schemă criminală. Încercăm să găsim şi alte victime”, ne-a mai spus procurorul.

  Geru susţine că, în acest caz, este solidar cu colegii săi. “Businesmanii sunt toţi aşa. Se întâlnesc şi cheamă fete. Şi nu sunt interesaţi ca să apară a doua zi în presă. Aici e clar că s-a folosit schema moscovită”.

  ZdG a încercat să afle dacă Davitean a părăsit sau nu R. Moldova. Avocatul Alexandru Bondariuc susţine că clientul său se află în Chişinău, dar că familia acestuia, deocamadată, nu doreşte să ofere mai multe informaţii pentru presă.

  Precizăm că în Registrul de Stat al Organizaţiilor necomerciale se arată că Davitean David mai este preşedintele Asociaţiei Uniunea Organizaţiilor Armene din R. Moldova. Mandatul de preşedinte al lui Davitean expiră în 2019.

  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 88. Un ministru rus recunoaște public cât de lovită este Rusia de sancțiuni

  Duminică, 22 mai, este a 88-a zi de război în Ucraina. Rusia a intensificat ofensiva în Donbas, context în care Ucraina a exclus posibilitatea de a accepta un armistițiu cu Rusia și a respins ideea de a încheia…
  LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 88. Un ministru rus recunoaște public cât de lovită este Rusia de sancțiuni

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler