Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ „Ce este legat de…

VIDEO „Ce este legat de Alexandru Dodon, solicitările se făceau la Kentford, la etajul șapte”. Interviu cu Romeo Lopotencu, ex-director general al Red-Nord

Romeo Lopotencu, fost director al Rețelelor Electrice de Distribuție Nord (Red-Nord); Foto: ZdG

Romeo Lopotencu, fost director al Rețelelor Electrice de Distribuție Nord (Red-Nord), vorbește, în premieră, despre presiunile care ar fi fost exercitate asupra sa în perioada în care a condus al doilea cel mai mare distribuitor de energie electrică din R. Moldova. Lopotencu povestește despre cum Ghenadie Țepordei, șeful Agenției Proprietății Publice (APP), l-ar fi trimis la întâlniri „la etajul 7 de la Kentford”, unde ar fi primit diferite indicații de la un oarecare Andrei, dar și de la Alexandru Dodon, fratele fostului președinte al R. Moldova, Igor Dodon.

Lopotencu, fost consilier orășenesc pe listele PSRM, susține că cei doi i-ar fi cerut să organizeze ca anumite companii să câștige licitațiile pentru livrarea de cablaj. „APP conduce mai multe companii de stat și eu nu știu cum se manifestă dl Țepordei în alte companii. Dar, Red-Nord-ul, eu vă spun cu încredere că nu-l conduce. Îl conduce Alexandru Dodon…”, acuză Lopotencu, demis din funcția de director al RED-Nord la sfârșit de 2020. ZdG publică dialogul cu Romeo Lopotencu, dar și reacția persoanelor vizate în declarațiile acestuia. 

Red-Nord, o companie de stat cu buget de milioane.

RED-Nord este al doilea distribuitor de energie electrică ca mărime de pe teritoriul R. Moldova. Compania deținută de stat asigură cu energie electrică consumatorii din zona de nord a țării. Întreprinderea are un capital social de 281,7 milioane de lei divizat în 12.268.964 de acțiuni ordinare normative cu valoarea nominală de 20 de lei fiecare. Capitalul propriu al societății este în valoare de aproximativ 1,67 miliarde lei. 

— Dle Lopotencu, cum ați ajuns să fiți demis din funcția de director al Red-Nord și care a fost influența dlui Alexandru Dodon în acest proces (informația vehiculată anterior în public)?

— Că am ajuns să fiu demis a fost pentru mine o noutate. Minimum, eu așteptam finalizarea anului, așteptam prezentarea unui raport de activitate, așteptam niște dezbateri. Eu nu pretind că undeva n-am greșit sau că totul am făcut perfect. Dar așteptam o comunicare, repet, niște dezbateri în care să mi se demonstreze greșelile, faptele incorecte… Eu socot că am fost demis din cauza că n-am reușit moral, pentru mine, n-am putut depăși momentul de a falsifica licitații și a promova companii speciale care ni se impuneau. 

— Se impuneau de cine și cum?

— Nu-i document de a impune sau o înregistrare audio, dar ni se impunea de Alexandru Dodon, de familia Dodon, prin Țepordei Ghenadie. 

— Puteți să ne descrieți niște solicitări de acest fel care au fost făcute în această perioadă?

— Vă spun. Ce este legat de Alexandru Dodon, solicitările se făceau la Kentford, la etajul șapte, da? Solicitarea era următoarea. Toate licitațiile legate de cablaj – că eu așa am înțeles, că erau niște angajamente față de o companie, toate licitațiile legate de cablaj trebuia să le câștige acea companie. Eu am spus: să câștige cel mai puternic. Din păcate pentru familia Dodon, a câștigat altă firmă. A doua oară, după câteva licitații, mai mășcate să spunem așa, mai valoroase în lei, în bani, am fost iarăși, a doua oară, chemat la Kentford…

— Cine vă chema la Kentford?

— Dl Țepordei. Mă chema să mă prezint la APP, după care mă delega sau mă trimitea, nu știu cum să spun, la Kentford. Și acolo am primit avertizarea că nu îndeplinesc sarcinile puse în față. Și supăr lumea. Și-i dezamăgesc, într-un fel. 

— Asta v-a spus Alexandru Dodon?

— Da, asta mi-o spus, a doua oară. Pentru că prima oară m-am întâlnit cu dl Andrei, după care a intrat Alexandru Dodon și mi-a înaintat nemulțumirile. După care eu nu l-am mai văzut. Deja Andrei am înțeles că… După care s-a început șușoteala prin piață că mie nu mi-o mai rămas mult, că eu am călcat pe bec sau nu știu pe ce am mai călcat. Și de aici s-a început numărătoarea timpului în urmă. 

Ca informație. Eu când am venit la Red-Nord… Iată am să anin încă un politician care pretinde că nu mă știe și nu mă cunoaște… dl Vitiuc. El a fost stăpânul orașului Bălți. El se socotea în orice caz stăpânul orașului Bălți. Când am venit eu în funcție, mi s-au dat trei săptămâni, că mai mult eu nu o să rezist. După, mi s-a mărit termenul la trei luni, după care s-a trecut la șase luni, după care s-a început număratul în urmă, din cauză că eu totuși am început a face reformele pe care le-am planificat. Am descoperit delapidări de bani. În primele patru luni, până a mă îmbolnăvi de COVID, am depistat delapidări de circa 400 de mii de lei din serviciul mecanizare și transport. Asta iese câte 100 de mii de lei pe lună. După, am făcut anchetă internă, am documentat cazul. Schema era foarte simplă. Se plăteau piesele, se făceau defectele la automobile, dar la atelier ele nu se schimbau. Pur și simplu, se spălau banii.

Cred că asta tot a fost un imbold spre demiterea mea, pentru că eu îmi închipui că mecanicul cela care fura, nu fura pentru dânsul. Beneficiar mai era cineva din vârfurile de sus ale administrării. Până la urmă, el nu a vrut să-l demaște. Eu speram că poliția o să se ocupe de caz, dar, din păcate, nu s-a ocupat. Au fost mai multe sunete și avertizări că nu mă bag în treaba mea. Le-am zis că nu am nicio pretenție la nimeni, dar nu vă băgați în bugetul Red-Nord: furați din altă parte și atunci eu nu am treabă cu voi. Dosarul acestuia se colbăiește pe polițele IP Bălți. M-am adresat de mai multe ori la Ghenadie Țepordei cu rugămintea de a trimite inspecția financiară la Red-Nord, la care dumnealui nu a reacționat nicicum. Îmi pare rău. S-a făcut un joc dublu din partea APP-ului și Consiliului Societății. În față ni se spunea una, dar de facto se făcea cu totul altceva… 

— Considerați că ați fost demis pentru că nu ați vrut să cedați presiunilor de a permite unor companii să câștige unele licitații?

— Ca să înțelegeți, eu cred că sunt un om incomod pentru puterea care nu are intenții bune. Eu am fost demis din mai multe considerente. Prima – incapacitatea de a negocia pentru promovarea ilegală a unor companii la licitații. A doua – incapacitatea de a negocia pentru promovarea persoanelor incompetente și nepregătite din sistemul energetic. Eu toată viața mea trăiesc cu sistemul energetic. Lucrez aici și trăiesc. Ca să înțelegeți, mie îmi pasă cine vine să lucreze aici. De asta am decis că în Red-Nord sunt oameni capabili de a administra, numai că trebuie să le dai posibilitatea – oameni care lucrează acolo, oameni care cunosc procesul tehnologic… eu nu cred în administratori care vin să administreze o companie, necunoscând procesul tehnologic, nici posibilitățile, nici detaliile, să spunem. Nu cred în așa administratori. Deci, al doilea motiv e că nu am posibilitate de a negocia pentru promovarea oamenilor – eu așa îi numeam acolo – politruci, în funcții de răspundere. Ăsta tot a fost un motiv. Când am înaintat schimbarea organigramei, eu am înaintat și persoanele pe care le-aș vedea în funcții-cheie. Și persoanele celea nu erau agreate de puterea actuală. Așa să înțeleg, că dacă factorul de decizie era la familia la care ne referim, înseamnă că ei nu agreau. Ei și cei care-i înconjoară. Ca să înțelegeți, acum când s-a făcut organigrama, vedeți ce oameni au venit în funcții-cheie, ca directori… Și a treia, investigațiile interne care le făceam în privința furturilor. Ele, așa să înțeleg, tot erau legate de finanțarea mai multor sau a unei persoane sau a unei formațiuni politice. Oricum, nu cred că mecanicul cela care fura câte 100 de mii pe lună își lua banii lui. 

— Să ne întoarcem puțin… Oficial, șeful APP este Ghenadie Țepordei. Dvs. îl întrebați de ce mă trimiteți să vorbesc cu altcineva, dacă dvs. sunteți șeful? Oficial, dl Țepordei gestionează toate întreprinderile de stat…

— N-am întrebat. Eu n-am întrebat de ce. Sunt băiat mare și nu dau așa întrebări. Prima dată chiar eram curios să văd ce o să mi se spună. Mă duceam și eu să văd ce vrea lumea de la mine. Înțelegeți? Dacă mai dam și întrebarea asta, nici nu aveam să cunosc de unde-s pălit. 

— Dar prima oară vi s-a spus, uite, vă duceți la Kentford și acolo o să vă întâlnească nu știu cine….

— Nu. Prima oară m-am întâlnit cu Andrei, cu dl ăsta, Andrei, cu care am avut o discuție lejeră, prietenească. N-a fost niciun negativ. Ei ne-au înaintat doleanțele. Eu am spus că nu am nimic împotrivă ca această companie să câștige, absolut nu am nicio… că da, că nu. Am zis că eu cunosc compania, că e o companie producător de produse de cabluri, eu socot că ei au capacitatea să concureze…

— Doleanța lui Andrei la prima întâlnire a fost să câștige compania asta…, iar dvs. să aveți grijă, ca director, să câștige ea? 

— Păi, da. Cam așa. Dar, să înțelegeți…

— Dar Andrei v-a spus că el este reprezentantul lui Alexandru Dodon?

— Nu. Nu mi-a spus. Pe Alexandru Dodon l-am văzut prin surprindere, a doua oară, când cred că deja el era supărat, că s-au petrecut câteva licitații și, din păcate… Și eu, cu nedumerire, chiar l-am întrebat pe Andrei, că chiar îs mirat că nu a câștigat… Care-i motivul? De ce nu are preț competitiv, că asta nu e sănătos ca un producător să nu câștige de la un intermediar, de la un importator. Și atunci s-a scăpat, printre vorbe, că este marja care nu-i permite, marja de angajament. 

— De câte ori l-ați văzut pe Alexandru Dodon?

— O dată. 

— O dată, la Kentford, la etajul șapte. 

— Da, atunci când m-o avertizat și mi-o exprimat nemulțumirile față de manifestările mele la Red-Nord. 

— Dar ați înțeles că Andrei și Alexandru Dodon sunt împreună, adică este o legătură. Erau în același birou?

— Păi, da. Asta am înțeles. 

— Dl Țepordei conduce APP sau, ca atare, Alexandru Dodon se ocupă de gestionarea întreprinderilor de stat?

— Uitați-vă, eu pot să spun părerea mea personală, pentru că APP conduce mai multe companii de stat și eu nu știu cum se manifestă dl Țepordei în alte companii. Dar, Red-Nord, eu vă spun cu încredere că nu-l conduce. Îl conduce Alexandru Dodon… Ca să înțelegeți, actualul director general a fost promovat tot de Alexandru Dodon. 

— Cum anume a fost promovat, știți?

— Sigur că știu, dacă tot eu l-am angajat. La dl Țepordei eu am spus că am nevoie de un director financiar bun, nu pur și simplu de un director financiar. Am zis că eu îl cunosc pe dânsul, pe directorul pe care doream să-l angajez. Atunci, dl Andrei și cu dl Țepordei, foarte activ, undeva vreo lună, că eu tot mă strâmbam, tot tărăgănam, încercau să-mi spună că este un băiat foarte bun, dar el nu-i finanțist  –  e jurist, dar învață foarte repede. Eu am spus, nu vă supărați, dar nu am timp cât de repede persoana va învăța. Dar, încet, dar foarte insistent mi-au dat de înțeles că dacă nu-l angajez pe dl Prisacari (numit recent director general, n.r.), nu o să angajez pe nimeni. Și eu am înțeles că trebuie să-l angajez pe dl Prisacari, să vă spun cinstit, măcar că n-am avut eu… Poate a și depus el efort, poate și o încercat ceva să facă, dar nu am avut plusvaloare atâta timp cât am lucra cu dumnealui. 

Cine este Romeo Lopotencu

Romeo Lopotencu a deținut funcția de director al Red-Nord timp de aproape un an, fiind numit în funcție la 16 ianuarie 2020. Anterior, Lopotencu a activat în cadrul altor companii din domeniul energetic. În paralel cu activitatea de director al Red-Nord, Lopotencu a fost și consilier orășenesc în raionul Sângerei pe listele Partidului Socialiștilor din R. Moldova. A renunțat la mandatul de consilier în ianuarie 2021, la o lună și jumătate după ce a fost dat afară din funcția de director al Red-Nord. În 2019, Lopotencu obținuse mandatul de consilier raional în Sângerei pe listele altui partid, Partidul Democrat din Moldova, însă a refuzat să-și exercite mandatul. În 2014, Lopotencu a candidat la funcția de deputat pe listele Partidului Social Democrat, care-l avea cap de listă pe fostul premier Dumitru Braghiș. 

— Dvs. puteați, ca director general, să influențați să câștige o anumită companie o licitație?

— Abuziv, da. Dar normal, nu. 

— Dar abuziv puteați face asta? Dacă interveneați, oamenii de acolo n-aveau să vă zică nimic?

— Știți, e o chestie delicată care este la hotar între bine și rău. Eu înțeleg asta, că eu nu-s de ieri. Dacă făceam așa cum doreau ei, poate mă mai foloseau un timp, dar asta se începe prin șantaj și dacă intri în vizorul lumii criminale, de acolo nu ieși. Ieși numai cu o condiție, cu cătușele și la odihnă. Asta eu îmi dau bine seama, iată de ce nici nu am încercat să fac intervenții. 

— Dvs. ați mers în judecată, ați atacat ordinul prin care ați fost demis? 

— Evident, am atacat în judecată ordinul și socot că motivul, argumentul cu care am fost eliberat… nu sunt de acord. Vreau să aud unde am greșit ca să pot deveni mai bun ca administrator. Grădinița asta de copii, vreau mă joc cu tine, nu vreau, nu mă joc, eu am ieșit din vârsta de grădiniță. De asta nici nu pot fi de acord cu abordarea APP-ului și a domnului Țepordei de a mă elibera după articolul acesta, 200 (din Codul Muncii, n.r.).

— Dar ținând cont de acuzațiile publice pe care le aduceți dlui Țepordei, dlui Dodon, cum vedeți posibilitatea revenirii dvs. în funcție, în eventualitatea unei hotărâri de judecată favorabile dvs. și munca mai departe…

— Minimum, vreau să primesc o satisfacție pentru o justiție corectă. Asta e prima satisfacție. După care totul rămâne la discreția conlucrării. Sigur că nu pot miza, dacă dnii Țepordei și Dodon rămân la cârma țării și a companiilor de stat, că voi mai lucra, dar, ca minimum, a doua oară mă vor demite conform cadrului legal. Iată asta-i.

— Vă mulțumesc.

— Cu plăcere. 

P.S. ZdG a decis să nu publice numele companiilor vizate în declarațiile lui Romeo Lopotencu, pentru că nu am reușit să verificăm faptele invocate. Vom urmări acest subiect, iar ulterior, în dependență de informațiile pe care le vom acumula, vom reveni cu un alt articol la această temă.

Reacțiile persoanelor vizate în declarațiile fostului director al Red-Nord:

Ghenadie Țepordei, directorul Agenției Proprietății Publice, fost avocat al familiei Dodon. Țepordei a activat în calitate de avocat în anii 2009-2020, până a fi numit director al APP. Anterior, a lucrat în calitate de ofițer de informații în cadrul Serviciului de Informații și Securitate al R. Moldova și colaborator al Direcției juridice în cadrul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției. 

Ghenadie Țepordei

„Astea-s declarații false. Nu corespund adevărului. Eu niciodată nu l-am redirecționat undeva de la APP. Unde el pleca ulterior, când ieșea din cadrul APP, chiar nu cunosc. Dar vreau să vă spun că este un fals ce a declarat el, că eu îl direcționam undeva. Niciodată nu i-am zis să se ducă să discute cu aceste persoane. În cadrul APP, sigur că nu dă el careva indicații (Alexandru Dodon, n.r.) și nu am auzit nici la întreprindere să dea dumnealui careva indicații. În cazul în care erau asemenea situații, eu sunt sigur că erau să existe plângeri pe undeva, dar așa ceva nu a fost niciodată. Eu presupun că dl Lopotencu încearcă să caute motive sau să-și apere incompetența de care a dat dovadă. Vreau să vă spun că a fost apreciată activitatea lui de către Consiliul de Administrare al Societății Red-Nord, unde s-au stabilit anumite iregularități în ceea ce ține de activitatea sa. A fost efectuat un audit la întreprindere, s-au discutat încălcările și s-a dat o apreciere, constatându-se abateri disciplinare grave. Aceasta este legat anume cu achizițiile pe care dl Lopotencu le efectua, iar pe marginea acestor aspecte am sesizat și organele competente. Nu cunosc dacă este deschis dosar. Absolut nu m-am implicat în administrarea întreprinderii, iar ceea ce ține de angajarea sau concedierea persoanelor, nu m-am implicat absolut deloc. Dl Lopotencu, fiind administrator, a fost responsabil de gestionarea și de activitatea întreprinderii. Îmi pare rău că dl Lopotencu încearcă să aducă asemenea acuzații și încă false”.  

Alexandru Dodon, fratele ex-președintelui R. Moldova

Alexandru Dodon, om de afaceri, fratele lui Igor Dodon, fostul președinte al R. Moldova. L-am contactat pe acesta la mai multe numere de telefon, însă fie nu ni s-a răspuns, fie telefoanele erau deconectate.  

Andrei Beleacov, personajul de la etajul 7 din clădirea Kentford cu care Romeo Lopotencu afirmă că s-a întâlnit de mai multe ori, acesta vorbind cu el din numele fratelui fostului președinte. ZdG a stabilit că acesta este Andrei Beleacov, după ce a verificat numerele de telefon, dar și alte detalii relevante. Un anunț de angajare publicat pe internet arată că Beleacov recruta, la începutul anului curent, trei persoane care să fie angajate în calitate de manager în activitatea comercială din cadrul companiei „ENG Holding”. Firma are adresa juridică chiar la etajul șapte al Centrului de Business „Kentford”, acolo unde Romeo Lopotencu susținea că se întâlnea cu Andrei și cu Alexandru Dodon. Într-o discuție cu un reporter sub acoperire, Andrei Beleacov a precizat că firma, înregistrată în noiembrie 2019, activează în domeniul energetic. Compania „ENG Holding” este fondată de Sorin Corceac și administrată de Andrei Beleacov. Deși inițial a discutat cu un reporter sub acoperire al ZdG, pe parcursul zilelor de marți și miercuri, după ce discutasem în prealabil cu Ghenadie Țepordei, Andrei Beleacov nu a răspuns la apelurile și mesajele adresate de ZdG. 

Vitalie Prisacari, director general Red-Nord, fost director financiar al instituției. Este fiul lui Iurie Prisacari, consilier municipal în Bălți pe listele PSRM. Acesta a câștigat,  la începutul lunii aprilie, concursul pentru suplinirea funcției vacante de director general, după demiterea lui Romeo Lopotencu. Am discutat cu acesta la telefon, iar ulterior ne-a cerut să-i trimitem întrebările printr-un sms, doar că nu a revenit cu un răspuns.