Principală  —  IMPORTANTE   —   „Toate circumstanțele deplasării indică asupra…

„Toate circumstanțele deplasării indică asupra unei provocări puse la punct”. Precizările MAEIE referitoare la reținerea lui Cavcaliuc în Federația Rusă

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), a completat declarațiile pe marginea reținerii lui Gheorghe Cavcaliuc și a altor doi colegi de partid în aeroportul Sheremetievo din Moscova și a specificat că unul din cei trei cetățeni moldoveni, cunoscând faptul că dispune de o interdicție de intrare în Federația Rusă, în mod deliberat a mers la Moscova, fiind conștient de consecințele acestei decizii. Ca urmare a acuzațiilor membrilor PACE că Blocul Electoral Renato Usatîi folosește resursele sale pentru a induce în eroare autoritățile ruse, Usatîi a negat că ar fi implicat în reținerea loi Cavcaliuc și a menționat că acțiunile acstuia au fost planificate din timp.

După ce a fost anunțată reținerea lui Gheorghe Cavcaliuc, președintele Partidului Acasă Construim Europa (PACE) și a altor doi colegi de partid în aeroportul Sheremetievo din Moscova, reprezentanții PACE au organizat mai multe proteste în fața MAEIE, Ambasadei Federației Ruse în R. Moldova, sediului PSRM, a Partidului Nostru, Comisiei Electorale Centrale și a Președinției. Aceștia și-au exprimat indignarea în legătură cu situația creată, au cerut eliberarea imediată a lui Gheorghe Cavcaliuc.

Grupul avea rezervate biletele pentru zborul spre Chișinău pentru aceeași zi, 4 iulie ora 22:50

MAEIE a venit cu precizări referitoare la situația creată și a emis un comunicat în care se arată că potrivit informației operative recepționate de la autoritățile ruse, unul din cei trei cetățeni moldoveni cunoscând faptul că dispune de o interdicție de intrare în Federația Rusă, în mod deliberat a mers la Moscova, fiind conștient de consecințele acestei decizii.

„Respectiv, toate circumstanțele deplasării indică asupra unei provocări puse la punct și realizate premeditat de către reprezentanții unui partid politic, fapt despre care vor fi informate în modul stabilit de lege autoritățile competente din Republica Moldova, inclusiv autoritatea electorală”, se arată în comunicat.

MAEIE mai menționează că nu se confirmă faptul reținerii abuzive a persoanelor vizate., iar la momentul de față toți trei cetățeni se află în zona internațională a aeroportului din Moscova, urmând a reveni în R. Moldova în seara zilei de 4 iulie, fiind constatat faptul că până la plecarea la Moscova, grupul avea rezervate biletele pentru zborul spre Chișinău pentru aceeași zi, 4 iulie ora 22:50.

Atragerea în mod conștient a cetățenilor în provocări deliberate este inadmisibilă

„În aceste circumstanțe, reprezentanții concurentului electoral au încercat să atragă și cetățenii R. Moldova stabiliți în Federația Rusă în amenajarea provocării respective. Astfel, pretinsă întâlnire cu alegătorii a fost programată la Sankt Petersburg pentru 4 iulie curent, în aceeași zi ca și biletele de retur a grupului. Considerăm că atragerea în mod conștient a cetățenilor în provocări deliberate este inadmisibilă, fapt care va fi comunicat cu titlu separat în adresa Comisiei Electorale Centrale”, se arată în comunicatul emis de MAEIE.

MAEIE a atreas atenția asupra necesităţii respectării prevederilor legale în vigoare pentru călătoriile în străinătate, inclusiv în scopul desfășurării întâlnirilor cu diaspora și a condamnat protestul desfășurat la sediul ministerului, vădit concertat cu acțiunile de la Moscova ale reprezentanților aceluiași partid și care a avut ca scop promovarea în societate a unor mesaje politice bazate pe fapte eronate și informații neverificate.

Replica lui Usatîi la învinuirile aduse de Cavcaliuc

Într-o declarație de presă membrii partidului PACE au învinuit Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și Blocul electoral Renato Usatîi că folosesc resursele lor pentru a induce în eroare autoritățile ruse.

Renato Usatîi a negat implicarea sa în reținerea lui Cavcaliuc și a menționat că aceste acțiuni au fost convenite din timp, iar pancartele și acțiunile membrilor PACE au fost pregătite anterior. Usatîi a menționat că scopul lui Cavcaliuc a fost să acumuleze voturi de la alegătorii de dreapta.

Gheorghe Cavcaliuc, președintele Partidului Acasă Construim Europa (PACE) a anunțat pe rețelele de socializare, în dimineața zilei de 4 iulie, că a fost reținut în aeroportul Sheremetievo din Moscova, Federația Rusă. Acesta, împreună cu Valentina Geamănă, vicepreședinta pe domeniul diasporei al PACE și cu Alexandru Cîrpă vicepreședintele Organizației Teritoriale Chișinău se îndreptau către Sankt Petersburg, unde aveau planificată, la ora 18.00, o întâlnire cu diaspora.