Principală  —  IMPORTANTE   —   Președinta Maia Sandu, întrevedere cu…

Președinta Maia Sandu, întrevedere cu reprezentanți ai Parteneriatului Estic din cadrul statelor UE: „Integrarea în UE este proiectul nostru de țară”

Sursa foto: presedinte.md

Președinta Maia Sandu a avut miercuri, 26 aprilie, o întrevedere cu mai mulți reprezentanți ai Parteneriatului Estic din cadrul statelor membre ale Uniunii Europene. Delegația a fost condusă de Dirk Schübel, emisarul special al Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE) pentru Parteneriatul Estic (PaE), care a fost șeful Delegației UE la Chișinău în perioada 2009 – 2013.

Conform Administrației Prezidențiale de la Chișinău, șefa statului a discutat despre „sprijinul oferit de statele membre UE în parcursul nostru european, agenda noastră de reforme și cum Parteneriatul Estic poate livra și în continuare beneficii palpabile cetățenilor noștri”.

„Președinta a apreciat cooperarea tot mai strânsă dintre UE și țările Parteneriatului Estic care doresc să adere la Uniunea Europeană. Datorită instrumentelor de promovare a stabilității, securității și prosperității în vecinătatea estică, R. Moldova este astăzi mai puternică și poate face față mai bine provocărilor cu care se confruntă.

Președinta Maia Sandu a subliniat că Parteneriatul Estic trebuie adaptat la noua realitate din regiunea noastră unde consolidarea securității și creșterea economică sunt priorități cheie. PaE trebuie să devină o platformă care sprijină și mai mult eforturile țărilor membre în procesul de aderare la UE. Integrarea în UE este proiectul nostru de țară, pentru care lucrează toate instituțiile statului și care este susținut de toți cetățenii care își doresc să trăiască în pace, libertate și prosperitate la ei acasă”, arată un comunicat al Președinției.

Luni, 24 aprilie, Consiliul European a instituit misiunea de parteneriat a UE în R. Moldova (EUPM Moldova) în cadrul politicii de securitate și apărare comune (PSAC). Potrivit unui comunicat de presă al instituției europene, obiectivul acestei misiuni civile este de a spori reziliența sectorului de securitate al R. Moldova în domeniul gestionării crizelor și al amenințărilor hibride, inclusiv în ceea ce privește securitatea cibernetică și contracararea acțiunilor străine de manipulare a informațiilor și a ingerințelor străine.

În concluziile sale din 24 iunie 2022, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a R. Moldova și a decis să îi acorde acesteia statutul de țară candidată, alături de Ucraina. În concluziile sale din 15 decembrie 2022, Consiliul European a afirmat că UE va continua să ofere R. Moldova tot sprijinul relevant în contextul în care aceasta se confruntă cu impactul multidimensional al războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.