Principală  —  IMPORTANTE   —   Peskov, întrebat dacă există în…

Peskov, întrebat dacă există în Rusia un „plan de apropiere” față de R. Moldova: „Regretăm că actuala conducere a Moldovei are prejudecăți absolut nejustificate împotriva Moscovei”

Sursa foto: Profimedia Images

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, susține că Rusia este pentru construirea de „relații bune și respectuoase” cu R. Moldova. Potrivit lui, autoritățile de la Moscova nu cunosc despre niciun „plan de apropiere” între cele două țări, făcând referire la documentul scurs din culisele administrației prezidențiale de la Kremlin ce divulgă planul Rusiei de a atrage R. Moldova sub propria umbrelă până în 2030. Documentul cu strategia detaliată a Moscovei a fost obținut de RISE Moldova împreună cu un consorțiu internațional de jurnalişti.

„Regretăm foarte mult faptul că actuala conducere a R. Moldova are prejudecăți absolut nejustificate și nefondate împotriva Moscovei. Ei sunt probabil infectați cu o bacterie rusofobă (…). Nu sunt la curent cu nimic despre existența unui astfel de plan. Nu exclud ca acesta să fie un fals. Există multe de acest fel în presa occidentală în acest moment. Rusia a fost întotdeauna și va rămâne deschisă pentru construirea unor relații de bună vecinătate și reciproc avantajoase, inclusiv cu R. Moldova”, a spus Peskov, potrivit TASS, agenție de presă afiliată Kremlinului.

Un document scurs din culisele administrației prezidențiale de la Kremlin divulgă planul Rusiei de a atrage R. Moldova sub propria umbrelă până în 2030. Actul, care nu a fost făcut public, se numește „Obiectivele strategice ale Federației Ruse în R. Moldova” și a fost creat în 2021. Mai multe puncte-cheie din strategia Moscovei au apărut, de-a lungul anilor, și pe platformele publice ale unor partide pro-ruse, dar și în discursurile unor politicieni, scrie RISE Moldova.

Documentul cu strategia detaliată a Moscovei a fost obținut de RISE Moldova împreună cu un consorțiu internațional de jurnalişti din care fac parte Yahoo News, Delfi Estonia, Centrul Dossier cu sediul în Londra, ziarul suedez Exane Westdeutscher, Rundfunk și Norddeutscher Rundfunk, postul de investigație polonez Frontstory, Centrul de investigații din Belarus și site-ul de știri din Europa Centrală VSquare.

Pe termen scurt (până în 2022), Rusia și-a propus să deschidă un consulat în UTA Găgăuzia, lucru care, însă, nu s-a întâmplat. Ideea deschiderii unui Consulat rus la Comrat este promovată de fostul șef de stat Igor Dodon încă din 2012. Pe atunci, Dodon era deputat în Parlament. În 2021, un grup de inițiativă a început să adune semnături în susținerea acestei idei, argumentând că „mulți locuitori din Găgăuzia au cetățenia Federaţiei Ruse și merg în această țară pentru a câștiga bani. Mulţi cetăţeni din autonomie s-au căsătorit în Rusia, au afaceri acolo. Suntem legați de Rusia prin multe fire”.

Un alt obiectiv al Federației Ruse este „Contracararea colaborării R. Moldova cu NATO”, pe care și l-a propus să fie realizat până în 2025. Iar pe termen lung, adică până în 2030, Rusia vrea „formarea unei atitudini negative față de NATO în societatea moldovenească și în cercurile politice”. Anume acesta a fost unul dintre cele „10 obiective prioritare” promovate de Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) la alegerile parlamentare din februarie 2019: „Noi nu vom permite aderarea la NATO și vom realiza închiderea oficiului NATO din Chișinău”, notează sursa citată.

„Contracararea politicii expansioniste a României în R. Moldova” – obiectiv al Rusiei pe termen mediu – până în 2025. La aceleași alegeri din 2019, PSRM susținea că, în cazul în care va avea majoritate parlamentară, va interzice „partidele și mișcările unioniste”. Totodată, socialiștii promiteau că R. Moldova va „obține statutul de membru deplin al Uniunii Economice Euroasiatice” (UEE)Obiectivul se regăsește și în strategia Federației Ruse.

Planul Rusiei de a atrage R. Moldova sub propria umbrelă până în 2030. Contracararea colaborării R. Moldova cu NATO, printre obiective – RISE Moldova