Principală  —  IMPORTANTE   —   PCCOCS anunță despre inițierea unui…

PCCOCS anunță despre inițierea unui dosar penal după ce a fost spart contul de Telegram al șefului IGP

Viorel Cernăuțeanu, șeful IGP

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), de comun cu angajați ai altor autorități competente, cercetează sub aspect penal spargerea contului de Telegram al șefului Inspectoratului General al Poliției (IGP).

Astfel, PCCOCS anunță că a fost spart și contul de Telegram al șefului IGP, Viorel Cernăuțeanu.

„Fapta investigată a vizat atât informația textuală, cât și fișiere transmise și primite de către șeful IGP – ilegalitate care între timp a fost întreruptă. Astfel, pe acest fapt a fost pornită urmărirea penală, cu privire la rezultatele căreia oamenii legii urmează să informeze ulterior, în măsura în care aceasta nu ar afecta urmărirea penală”, se mai arată în comunicat.

Vineri, 11 noiembrie, contul de Telegram al consilierului președintei R. Moldova în domeniul apărării și securității naționale, Dorin Recean, secretar al Consiliului Suprem de Securitate (CSS), ar fi fost spart. Pretinse conversații private purtate pe Telegram și atribuite lui Recean au fost făcute publice pe același site care în urmă cu două zile publica conversații private atribuite ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco.Publicitate

Dorin Recean nu a răspuns la apelurile Ziarului de Gardă pentru un comentariu la acest subiect.

La 9 noiembrie, a fost spart contul de Telegram al lui Sergiu Litvinenco. Ministrul Justiției a calificat spargerea ca fiind previzibilă, dar a negat autenticitatea mesajelor.

Potrivit administratorilor portalului online unde au fost publicate conversațiile, care nu-și divulgă identitatea, aceasta ar fi „cea mai mare scurgere de corespondență privată a oficialilor de rang înalt din R. Moldova”. Pe site se anunța că în perioada următoare vor fi publicate și alte discuții ale altor oficiali de rang înalt din R. Moldova. 

Totodată, Guvernul a anunțat că miercuri, 9 noiembrie, au fost sparte mai multe conturi de Telegram care aparțin unor demnitari de stat, printre care contul președintei Maia Sandu și cel al vicepremierului Andrei Spînu.

Site-ul pe care au fost publicate aceste mesaje a fost înregistrat marți, 8 noiembrie, în afara R. Moldova.

Telegram este un serviciu de mesagerie instantă și VoIP dezvoltată de Telegram Messenger LLP, companie înregistrată în Londra, Regatul Unit, și înființată de antreprenorul rus Pavel Durov.