Principală  —  IMPORTANTE   —   Maia Sandu, despre decizia Parlamentului…

Maia Sandu, despre decizia Parlamentului privind transmiterea stadionului Republican: „Ca să nu-l vinzi Statelor Unite și să iei bani mari… Ei fac asta ca să și-l pună în buzunar ieftin”

Președinta aleasă, Maia Sandu, a venit cu reacție la decizia luată joi, 3 decembrie, de către Parlament prin care terenul fostului stadion Republican a fost întors în proprietatea statului, iar pe spațiul acestuia vor putea fi construite doar obiective sportiv – culturale. Astfel, Ambasada Statelor Unite la Chișinău a fost lipsită de dreptul de a cumpăra acest teren pentru a construi un complex diplomatic.

Maia Sandu susține că cei care au luat această decizie urmăresc să înrăutățească situația cu SUA și „să se căpătuiască ei cu niște terenuri bune în centrul Chișinăului”.

Declarațiile au fost făcute luni, 7 decembrie, în cadrul emisiunii În Profunzime de la Pro TV Chișinău.

„E supărată ambasada pentru că au fost angajamente de-a lungul timpului din partea mai multor guverne, inclusiv din partea guvernului actual, pentru că a fost o lege aprobată în Parlament și respectiv atunci când se fac niște angajamente, niște pași concreți și la un moment se renunță la aceste angajamente, e clar că reacția nu are cum să fie pozitivă.

Acum înțeleg că acolo vor „crește” niște blocuri de locuit, așa cum s-a mai întâmplat și cu alte spații importante din Chișinău (…) Înțeleg că legea a fost contestată la Curte, să vedem care vor fi deciziile, dar intențiile lor sunt foarte clare: pe de-o parte să înrăutățească situația cu SUA, pe de altă parte – să se căpătuiască ei cu niște terenuri bune în centrul Chișinăului”, a declarat Sandu.

Președinta aleasă admite că acest teren va ajunge „pe bani de nimic” în proprietatea cuiva, așa cum s-a mai întâmplat cu mai multe proprietăți din Chișinău.

„Pe bani de nimic așa cum s-a întâmplat cu foarte multe proprietăți din Chișinău va ajunge în buzunarul cuiva. Deci, ca să nu-l vinzi Statelor Unite și să iei bani mari pentru asta, care să ajungă în bugetul țării, ei fac asta ca să și-l pună în buzunar ieftin. Cu bani de nimic, așa cum fac și alte privatizări (…) Ei fac târguri din contul cetățenilor. Asta se întâmplă.”, a mai spus Sandu.

Deputații PSRM și cei ai Partidului Șor au aprobat în două lecturi proiectul de lege care permite construcția, pe locul unde a fost Stadionul Republican, edificii culturale și sportive. Proiectul înregistrat la Parlament miercuri, 2 decembrie, de deputații platformei parlamentare „Pentru Moldova”, a fost aprobat pe fundalul huiduielilor opoziției.

Deputații motivează abrogarea prin faptul că „atunci când a fost aprobată legea nu au fost luate în calcul mai multe aspecte, printre ele lipsa planului general urbanistic al Capitalei. Nu au fost discuții cu experții și au fost încălcate mai multe norme și în acest sens”.

Fostul deputat comunist și democrat, care acum se regăsește pe platforma „Pentru Moldova, Sergiu Sîrbu, a venit cu un amendament prin care se stipulează că „acest teren rămâne în patrimoniul public al statului și pot fi construite exclusiv obiective sportiv-culturale și nu obiective comerciale”.

După aprobarea proiectului, Ilan Șor a venit cu un mesaj în care spune că „astăzi am obținut o victorie importantă”.

„Terenul Stadionului Republican a revenit în proprietatea statului. Iar la propunerea deputaților Platformei „Pentru Moldova”, a fost introdus un amendament important și anume că acest teren rămâne în proprietatea publică a statului și aici pot fi construite exclusiv obiective sportive, culturale”, a scris Ilan Șor pe pagina sa de Facebook.

El a menționat că acesta este primul pas în realizarea ideii sale de a construi în locul stadionului MoldovaLand și BasarabiaLand, un centru sportiv, educativ și de agrement de anvergură.

„Sunt convins că acest proiect va deveni o mândrie a Moldovei”. Iar noi îl vom realiza în cel mai scurt timp”, a punctat Ilan Șor.

Într-un comunicat de presă al Ambasadei SUA în R. Moldova se arată că proiectul votat astăzi în Parlament încalcă dreptul internațional și afectează negativ relațiile dintre SUA și R. Moldova.

Stadionul Republican a fost construit în anul 1952. Acesta a fost închis în anul 2006 şi demolat la indicația fostului premier Vasile Tarlev în anul 2007, cu promisiunea de a ridica o altă arenă în același loc. În 2014, experţii imobiliari au constatat că terenul pe care a fost Stadionul Republican valorează aproximativ 20 milioane de euro.