Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Marea Dictare Națională. Președinta…

VIDEO Marea Dictare Națională. Președinta Maia Sandu, la deschiderea evenimentului: „În UE, acolo unde vrem să ducem R. Moldova, limba română are un loc respectat și nimeni nu riscă să fie pedepsit pentru că vorbește limba maternă”

Sursa foto: Preșidenția

A început Marea Dictare Națională – o competiție de cunoaștere a limbii române, organizată de Ministerul Educației și Cercetării (MEC). Evenimentul are loc în scuarul din fața Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

UPDATE 10:45 Evenimentul s-a încheiat.

UPDATE 09:50 Competiția a început.

UPDATE 09:35 Președinta Maia Sandu ține un discurs la deschiderea evenimentului:

„Azi, 31 august 2023, după 34 de ani de când sute de mii de oameni au cerut în Piața Marii Adunări Naționale declararea limbii române drept limbă de stat, precum și trecerea la grafia latină, avem bucuria de a ne sărbători limba în cel mai frumos mod. Câteva sute de oameni vor scrie azi în limba română în mod liber, cu respect față de scrierea corectă și cu dragoste față de limba neamului nostru.

Însă nu a fost mereu așa. În perioada sovietică, poporul nostru a fost privat de dreptul la auto-determinare, dar și de dreptul la limba română, cu scopul de a ne lipsi de identitate națională și de a ne mutila conștiința de neam. Puteai fi denigrat, amenințat, destituit din funcție sau chiar avea dosar penal pentru că vorbeai în limba ta. 

Până în 1989, în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească scriam în alfabet chirilic, iar utilizarea alfabetului latin era considerată o încălcare a legii. Literatura românească era interzisă. Să citești o poezie în limba română era o infracțiune! 

Cu toate acestea, studenți, scriitori, oameni de artă, matematicieni, profesori au avut curajul și au cerut cu voce tare dreptul la limbă, la viitor și demnitate de neam. 

Aș vrea să-i onorăm pe cei care au readus limba română pe pământul nostru – poeți, scriitori, compozitori, actori, cântăreți și profesori. Numele multora sunt prezente în manualele noastre și trebuie să rămână în istoria noastră – Grigore Vieru, Valentin Mândâcanu, Vladimir Beșleagă, Spiridon Vangheli, Lică Sainciuc, Dumitru Matcovschi, Ion și Doina Aldea Teodorovici, Nicolae Mătcaș, Ion Dumeniuk și câți încă! 

Pe mulți însă nici nu-i cunoaștem. Cine sunt tinerii care au riscat să fie arestați pentru recitarea unei poezii pe Aleea Clasicilor? Sau profesorii care au transmis limba română și au învățat sute de mii de copii să vorbească și să scrie corect după revenirea ei în școli? Ei merită aplauzele și recunoștința noastră (…).

(…) Nu există popoare inferioare sau superioare, nu există limbi inferioare sau superioare, cum au vrut să ne facă să credem ani la rând. Limba română are locul ei demn în rândul statelor lumii. Alături de alți peste douăzeci și șapte de milioane de oameni de pe glob, în R. Moldova vorbim limba română, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene. 

În Uniunea Europeană, acolo unde vrem să ducem R. Moldova, limba română are un loc respectat și nimeni nu riscă să fie pedepsit pentru că vorbește în limba lui. În Uniunea Europeană toate limbile și toți cetățenii sunt egali. Am încredere în generațiile care cresc acum – voi veți transforma Moldova într-un stat european, cu mândrie față de tradițiile, cultura și limba noastră”.

În jurul orei 09:00, a început înregistrarea participanților la eveniment.

Sursa foto: MEC

Finaliștii Marii Dictări Naționale vor fi premiați la începutul lunii septembrie. 

Textul propus participanților la Marea Dictare Națională va fi selectat în baza unui concurs de eseuri la tema „De ce R. Moldova trebuie să fie parte a Uniunii Europene”. În afară de aceasta, dictarea va include și un text despre limba română. 

„Subiectul eseului – „De ce R.Moldova trebuie să fie parte a Uniunii Europene” nu a fost ales întâmplător. Acesta reflectă în totalitate aspirațiile noastre europene și este o modalitate de a reafirma că Republica Moldova trebuie să devină membră a Uniunii Europene, că avem potențialul de a contribui și consolida participarea noastră în marea familie europeană și sperăm ca la finalul acestui an să deschidem negocierile cu UE. Inclusiv, în acest context, a fost ales subiectul eseului”, a menționat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

Cele mai bune cinci eseuri vor fi premiate cu vouchere pentru cărți, iar câștigătorul locului I va obține și o Diplomă a Președinției.