Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Parlamentul European cere acordarea…

VIDEO Parlamentul European cere acordarea R. Moldova a statutului de stat candidat la UE. Europarlamentar: „Cetățenii moldoveni au demonstrat că locul lor este aici. Trebuie să le dăm această perspectivă”

Parlamentul European (PE) examinează joi, 5 mai, o rezoluție prin care europarlamentarii solicită acordarea statutului de stat candidat la Uniunea Europeană pentru R. Moldova.

Potrivit europarlamentarului Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relațiile cu R. Moldova, în textul rezoluției europarlamentarii mai cer și integrarea R. Moldova la Piața unică a Uniunii Europene.

„Prin accesul la Piața unică, produsele moldovenești vor putea fi exportate liber pe piața europeană, vor veni mai mulți investitori din Uniunea Europeană în R. Moldova, vor apărea noi locuri de muncă și oamenii se vor bucura de standarde de calitate ale produselor la fel ca standardele de calitate din țările Uniunii Europene.

Totodată, propunem crearea unui Grup de Suport pentru R. Moldova asemănător cu grupul de suport creat pentru Ucraina. Prin înființarea acestui grup, am crește personalul UE în Republica Moldova care să ofere mai mult sprijin tehnic și administrativ autorităților de la Chișinău. Acest sprijin este foarte important mai ales acum, în contextul procesului de aderare la Uniunea Europeană.Rezoluția este susținută de marea majoritatea a grupurilor politice din Parlamentul European”, susține Siegfried Mureșan.

LIVE TEXT

„Salutăm rezoluția care va fi adoptată astăzi, pentru că este un semnal de susținere puternic din partea Uniunii Europene pentru R. Moldova. Bineînțeles că vom continua să lucrăm împreună pentru a găsi căi suplimentare prin care putem să-i ajutăm pe prietenii noștri din R. Moldova și pentru care să putem face mai multe în această criză, arătând solidaritate cu toți cei care poartă războiul pe umeri”, a declarat Olivér Várhelyi, Comisarul European pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri de Extindere.

„Sunt încântat că astăzi există această dezbatere în parlamentul European. Peste 50% din cetățenii R. Moldova sunt cetățeni ai Uniunii Europene și trebuie să le dăm o perspectivă clară europeană, pentru că cetățenii din R. Moldova au demonstrat prin vot, prin mijloace democratice că locul lor este aici, împreună cu noi și trebuie să le dăm această perspectivă”, a declarat eurodeputatul Eugen Tomac.

Europarlamentarul Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relațiile cu R. Moldova, susține că „R. Moldova este la fel de importantă pentru securitatea și stabilitatea Uniunii Europene cum este și Ucraina. Toată Europa a văzut acest lucru în ultimele luni, odată cu declanșarea invaziei ruse în Ucraina. Autoritățile și cetățenii R. Moldova au acționat în spirit european și au oferit hrană, adăpost și îngrijire medicală sutelor de mii de refugiați ucraineni care au intrat în țară fugind din calea războiului”.

Pe 11 aprilie 2022, la Luxemburg, R. Moldova a primit chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare a țării noastre la UE. Anunțul a fost făcut atunci de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova, Nicu Popescu, care a spus că va implica în acest proces „nu numai autoritățile, ci și societatea civilă, pentru că aderarea la Uniunea Europeană reprezintă un proiect de țară care vizează viitorul fiecăruia dintre noi”.

Pe 3 martie 2022, R. Moldova a înaintat cererea de aderare la Uniunea Europeană.

Pașii de aderare la UE:

  • R. Moldova a transmis cererea de aderare la Consiliul Uniunii Europene (3 martie 2022);
  • Țara noastră a primit chestionarul cu privire la cererea de aderare la UE (11 aprilie 2022);
  • Răspunsurile la chestionar urmează a fi transmise Comisiei Europene în decurs de o lună;
  • În baza acestor răspunsuri, Comisia va elabora o opinie și o va transmite Consiliului pentru decizie;
  • Toate cele 27 de state membre urmează să decidă unanim de a oferi statutul de țară candidat;
  • Negocierile de aderare sunt deschise după acordul tuturor celor 27 de membri ai Consiliului UE;
  • În timpul negocierilor, țara va implementa legislația și standardele UE în toate cele 35 de capitole de negociere;
  • După ce negocierile cu toate cele 27 de guverne ale UE sunt încheiate, Comisia emite o opinie privind gradul de pregătire să devenim membri;
  • În baza opiniei, statele membre decid unanim să încheie negocierile. Parlamentul European oferă acordul său;
  • Toate statele membre și țara candidat semnează și ratifică Tratatul de Aderare. Țara devine membru al UE.