Principală  —  IMPORTANTE   —   Irina Vlah a lansat acuzații…

Irina Vlah a lansat acuzații la adresa partidului de guvernare și a președintei Maia Sandu după perchezițiile efectuate de oamenii legii în dosarul coruperii alegătorilor din UTA Găgăuzia. Reacția PAS

Sursa foto: Facebook/ Irina Vlah

Irina Vlah, bașcana în exercițiu a Găgăuziei, a venit cu o reacție la acțiunile de urmărire penală efectuate de oamenii legii în dosarul privind finanțarea ilegală a campaniei electorale și coruperea alegătorilor din UTA Găgăuzia. Aceasta a lansat mai multe acuzații la adresa partidului de guvernare și a președintei Maia Sandu.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Adriana Vlas, purtătoarea de cuvânt a Partidului Politic „PAS”, a spus că „declarațiile Irinei Vlah sunt niște aberații populiste”. ZdG a solicitat o reacție și de la reprezentanții Președinției, pe care o vom publica atunci când o vom primi.

După ce ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și cei ai Inspectoratul Național de Investigație (INI), sub conducerea Procuraturii Anticorupție (PA), au descins la sediul Comisiei Electorale Centrale din Găgăuzia în dosarul coruperii alegatorilor, Irina Vlah a afirmat într-o postare pe pagina sa de Facebook că președinta Maia Sandu și Partidul PAS fac „presiuni deschise asupra opoziției”.

„Din păcate, ne-am obișnuit deja cu faptul că în Moldova, Sandu și PAS fac presiuni deschise asupra opoziției în „vremurile bune”. Cei care nu sunt de acord cu Sandu, cei care îndrăznesc să o critice, sunt presați și urmăriți penal. Ne-am obișnuit chiar și cu atitudinea ostilă a lui Sandu față de găgăuzi și față de autonomia găgăuză. Dar astăzi, guvernul a căzut și mai mult. Organele electorale ale autonomiei noastre au fost presate în mod deschis.

Spre regret, există persoane din conducere care nu respectă Legea „cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei” și tratează cu dispreț Comisia Electorală Centrală din Găgăuzia. Ei cred că pot fi judecători, procurori și anchetatori. Ei se consideră mai presus decât legea (…). O astfel de atitudine față de Găgăuzia și față de organele electorale din autonomie este inacceptabilă. Îndemn membrii Adunării Populare să evalueze această încercare de a exercita presiuni asupra Comisiei Electorale a Autonomiei Găgăuze. De asemenea, fac apel la partenerii externi să intervină în această situație. Solicit președintelui să respecte legea și să nu mai exercite presiuni asupra Găgăuziei”, a spus Vlah.

Purtătoarea de cuvânt a PAS susține că „declarațiile Irinei Vlah sunt niște aberații populiste”.

„PAS se va expune asupra rezultatului şi asupra legitimității scrutinului doar după ce vor fi clarificate toate aceste alegații de fraudă și corupție semnalate de autorități și va exista o decizie finală pe validarea alegerilor”, a declarat Adriana Vlas pentru ZdG.

Marți, 16 mai, ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au efectuat percheziții la sediul Comisiei Electorale Centrale din Găgăuzia. Solicitată de Ziarul de Gardă, Angela Starinschi, purtătoarea de cuvânt a CNA, a declarat că în prezent „au loc acțiuni de urmărire penală în dosarul coruperii alegatorilor”.

În timp ce ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și cei ai Inspectoratul Național de Investigație (INI), sub conducerea Procuraturii Anticorupție (PA), efectuează acțiuni de urmărire penală în dosarul privind finanțarea ilegală a campaniei electorale și coruperea alegătorilor din UTA Găgăuzia, mai mulți simpatizanți ai Partidului „Șor” s-au adunat în fața Judecătoriei Comrat pentru a protesta împotriva acțiunilor de urmărire penală întreprinse de oamenii legii.

La manifestație au fost surprinși deputații Partidului „Șor” Vadim Fotescu, Reghina Apostolova și candidata Partidului „Șor”, Evghenia Guțul, care a câștigat alegerile pentru funcția de bașcan al UTA Găgăuzia. Guțul a îndemnat simpatizanții formațiunii politice să iasă la protest, informează nokta.md.

Reprezentanții CNA au anunțat că „temei al acțiunii de ridicare a actelor constituie bănuiala rezonabilă privind includerea în listele alegătorilor a persoanelor decedate și aflate în afara țării și votarea din numele acestora”.

Persoane decedate și oameni aflați în străinătate, printre alegătorii care și-ar fi manifestat votul pentru Evghenia Guțul. CNA vine cu detalii despre perchezițiile efectuate în UTA Găgăuzia