Principală  —  IMPORTANTE   —   Fracțiunea Partidului Socialiștilor insistă pe…

Fracțiunea Partidului Socialiștilor insistă pe indexarea pensiilor de două ori pe an

Sursa foto: privesc.eu

Fracțiunea Partidului Socialiștilor (PSRM) vrea să modifice mecanismul de indexare a pensiilor și a altor prestații sociale. Declarațiile au fost făcute astăzi, 11 martie, într-un briefing de presă, de către deputații din fracțiunea PSRM Vladimir Odnostalco și Alla Darovannaia. Se întâmplă după ce, miercuri, 10 martie, președinta Maia Sandu a anunțat că a înaintat Parlamentului propunerea de a reveni la indexarea pensiilor o dată pe an, în baza inflației din anul precedent.

„În anul 2021, indexarea pensiilor la 1 aprilie nu este justificată, întrucât în cea de-a doua parte a anului 2020 nivelul inflației în baza căruia se calculează coeficientul de indexare a fost negativ„, a declarat în cadrul briefingului deputata fracțiunii PSRM Alla Darovannaia

În acest context, fracțiunea PSRM propune un proiect de modificare a Legii nr. 156, privind sistemul public de pensii. Și anume, deputații vor să schimbe mecanismul de indexare a pensiilor și a altor prestații sociale.

„La 1 aprilie coeficientul de indexare va constitui media creșterii anuale a indicilor prețurilor de consum, pentru ultimii trei ani, iar la 1 octombrie va constitui rata inflației înregistrată în primul semestru al anului în curs”, a precizat deputata fracțiunii PSRM Alla Darovannaia.

Potrivit fracțiunii PSRM, indexarea pensiilor la 1 aprilie 2021 va fi de 3,89 %, iar la data de 1 octombrie curent va fi de 3,2%.

„Astăzi înregistrăm un proiect de lege, care va permite pentru anul 2021 o indexare de 7%. Ceea ce a propus ieri președinta Maia Sandu este un precedent periculos”, a declarat deputatul fracțiunii PSRM Vladimir Odnostalco.

Președinta Maia Sandu a anunțat, miercuri, 10 martie, că a înaintat Parlamentului propunerea de a reveni la indexarea pensiilor o dată pe an, în baza inflației din anul precedent.

„Trecerea la indexarea pensiilor de două ori pe an, promovată cu mult fast de socialişti în februarie 2020, lovește în continuare în pensionari. După indexarea rușinoasă de 1% din octombrie 2020, anul acesta în aprilie pensiile ar urma să nu fie indexate deloc. Această greșeală trebuie corectată urgent. Am înaintat Parlamentului propunerea de a reveni la indexarea pensiilor o dată pe an, în baza inflației din anul precedent. Adoptarea acestei modificări ar însemna o indexare în aprilie de 3,7%, echivalentă creșterii prețurilor din 2020. Bani pentru această indexare sunt”, a scris Maia Sandu într-o postare pe Facebook.

Potrivit datelor furnizate de Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS), la începutul anului 2021, în R. Moldova erau înregistrați 686 251 beneficiari de pensii, ale căror pensii medii era de 2.104 lei.